Internationale publicatie onderzoek HagaZiekenhuis: minder onnodige bloedkweken op SEH dankzij bloedtest
Internationale publicatie onderzoek HagaZiekenhuis: minder onnodige bloedkweken op SEH dankzij bloedtest
20 februari 2025Welke patiënten op de Spoedeisende Hulp (SEH) hebben een bloedvergiftiging? Er bestaat nu een nieuwe methode die dat kan voorspellen. Onder aanvoering van internist in opleiding en promovendus Anna Kaal ontwikkelden onderzoekers van het HagaZiekenhuis deze methode. Daarbij werd ook samengewerkt met het LUMC en de medische faculteiten van universiteiten in Toledo (Spanje) en Michigan (VS). Het onderzoek naar de methode, een initiatief vanuit het HagaZiekenhuis, is inmiddels gepubliceerd in het internationaal toonaangevende Journal of Infection.
Op de SEH worden vaak bloedkweken aangevraagd voor patiënten met een vermoeden van bloedvergiftiging. In veel gevallen levert dat geen resultaten op die de behandeling van de patiënt veranderen. De bloedafname en het bloedonderzoek vormen dan ook vaak een onnodige belasting voor zowel patiënten als zorgverleners. Bovendien kan het bijdragen aan het onnodig gebruiken van antibiotica en daarmee het probleem van antibioticaresistentie, waarbij bacteriën niet meer reageren op antibiotica.
Voorspellingsmodel
Hoofdonderzoeker Anna: “In deze studie hebben we een nieuw voorspellingsmodel ontwikkeld dat gebruik maakt van procalcitonine. Dat is een bloedtest die informatie geeft over ontstekingen in het lichaam. Met dit nieuwe model konden we in bijna 30 procent van de gevallen een onnodige bloedkweek op de SEH voorkomen, zonder dat we veel patiënten met een echte bloedvergiftiging over het hoofd zagen. Kortom, door dit model toe te passen, kunnen we met meer zekerheid bepalen welke patiënten daadwerkelijk een bloedkweek nodig hebben.”
Waardevol hulpmiddel
“Onze bevindingen tonen aan dat de bloedtest procalcitonine een waardevol hulpmiddel is om te beslissen welke patiënten wel of geen bloedkweek nodig hebben. Dit kan leiden tot een efficiënter gebruik van zorg en minder onnodig antibioticagebruik. Verder onderzoek is nodig om de bepalen of we dit model ook in andere zorgsituaties kunnen toepassen”, zegt Anna.
Over het onderzoek
Onderzoek bedrijven is een oefening in geduld. De resultaten zijn in de zomer van 2024 gepubliceerd, maar het protocol werd al in 2018 geschreven en goedgekeurd door het Haga Wetenschapsbureau. Vanuit het HagaZiekenhuis participeerden naast internist in opleiding Anna Kaal de volgende collega’s: arts-microbioloog Nathalie van Burgel, klinisch chemicus Martijn Dane, SEH-arts Nikki Kolfschoten en hoofdonderzoeker Kees van Nieuwkoop (internist-infectioloog-acuut geneeskundige) en aios Soufian Meziyerh (nu werkzaam in LUMC). Lees hier de volledige publicatie.