Keelamandelen laseren in het HagaZiekenhuis: innovatief patiëntvriendelijker en bewezen kosteneffectief
Keelamandelen laseren in het HagaZiekenhuis: innovatief patiëntvriendelijker en bewezen kosteneffectief
30 april 2025Patiënten die hun keelamandelen met een laser lieten verwijderen in het HagaZiekenhuis, zijn 2 jaar na behandeling even tevreden met het resultaat als patiënten die de traditionele chirurgische ingreep ondergingen. De laserbehandeling leidde echter tot een sneller herstel en minder complicaties. Daarnaast blijken de kosten van de laserbehandeling lager te zijn dan de traditionele ingreep. Dit kan zorgverzekeraars en de maatschappij geld besparen. Het HagaZiekenhuis heeft deze resultaten samen met het Leiden University Medical Center (LUMC) deze week in wetenschapstijdschrift Journal of the American Medical Association (JAMA) gepubliceerd.
Innovatieve behandeling zonder narcose
Sommige volwassenen hebben vaak last van hun keelamandelen, bijvoorbeeld doordat deze voortdurend of langdurig ontstoken zijn. Van oudsher gaat de patiënt onder narcose, waarna de amandelen worden weggesneden. Keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) Henk Blom ontwikkelde in het HagaZiekenhuis een lasermethode voor het verwijderen van keelamandelen. Henk legt uit: “Bij volwassenen worden met een laser keelamandelen verwijderd zónder dat ze onder narcose gaan. In het HagaZiekenhuis zijn inmiddels al meer dan 1000 patiënten met de lasertechniek behandeld.”
Nu blijkt uit onderzoek dat de behandeling patiëntvriendelijker is, even goede uitkomsten als de klassieke benadering heeft én een stuk goedkoper is. Henk: “Bij 99 patiënten zijn de keelamandelen operatief verwijderd en bij 99 met een laserbehandeling. Beide groepen zijn 2 jaar na de behandeling even tevreden over het resultaat. Patiënten die de laserbehandeling ondergingen, herstelden wel sneller én hadden minder complicaties dan patiënten die we met de klassieke methode behandelden. Nog een voordeel is dat de laserbehandeling goedkoper is: een win-winsituatie.” De resultaten zijn beschreven in wetenschapstijdschrift JAMA. Justin Wong Chung, promovendus in het HagaZiekenhuis en LUMC, heeft het onderzoek opgezet en uitgevoerd.
Toestemming
Henk hoopt dat door de bewezen successen meer patiënten de laserbehandeling kunnen krijgen. Daarvoor is toestemming nodig van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die op de hoogte is van de onderzoeksresultaten. Henk vertelt: “In het HagaZiekenhuis is het inmiddels de gebruikelijke methode. Vrijwel alle zorgverzekeraars vergoeden de behandeling. Andere ziekenhuizen kunnen de behandeling ook doen als de NZa groen licht geeft. Ik hoop dat het dit jaar zover komt.” Ondertussen kijken vaak KNO-artsen uit andere organisaties mee in het HagaZiekenhuis. “Zo weten ze alvast grotendeels hoe je deze behandeling goed en veilig doet.”