actueel-lijst
Actions-
Themabijeenkomst Centrum Marike en HagaZiekenhuis op donderdag 13 februari
14 januari 2025Centrum Marike en het HagaZiekenhuis organiseren een informele themabijeenkomst voor mensen die geraakt zijn door kanker. Deze keer staan stamceltransplantatie (autoloog en allogeen) en CAR-T-cel therapie centraal.
Lees meer -
SEH-onderzoek in HagaZiekenhuis Den Haag: 65-plussers krijgen eerder juiste zorg op juiste plek
14 januari 2025Meer 65-plussers komen tegenwoordig op de meest passende zorgplek terecht na een bezoek aan de Spoedeisende Hulp (SEH) van HagaZiekenhuis Den Haag. Zo wordt bijvoorbeeld snel een tijdelijk verblijf in een verpleeghuis geregeld of extra thuiszorg ingeschakeld. Dat is te danken aan een nieuwe samenwerking: er zijn nu ook specialisten ouderengeneeskunde (SO) en transferverpleegkundigen actief op de SEH. Arts-onderzoeker Rianne Pepping: “Iedereen is hier blij mee. Zowel patiënten, hun naasten als onze zorgverleners en managers.”
Lees meer -
HagaZiekenhuis Zoetermeer organiseert de Avond van de Patiënt: samen in gesprek over zorg
09 januari 2025Op dinsdag 28 januari organiseert HagaZiekenhuis Zoetermeer een bijzondere bijeenkomst: de Avond van de Patiënt. Tijdens deze interactieve avond staan de ervaringen en ideeën van patiënten centraal. Het is een unieke kans om mee te praten over de toekomst van de zorg in Zoetermeer, om ervaringen en ideeën te delen, en zo mee te werken aan nog betere gezondheidszorg.
Lees meer -
Zo verliep de jaarwisseling op de Spoedeisende Hulp in HagaZiekenhuis Den Haag en HagaZiekenhuis Zoetermeer
01 januari 2025Het was behoorlijk druk op de Spoedeisende Hulp (SEH) van HagaZiekenhuis Den Haag tijdens de oudjaarsnacht. Op de SEH van HagaZiekenhuis Zoetermeer werd de nacht als normaal tot druk ervaren. In totaal hadden zo’n 32 mensen spoedzorg nodig vanwege overmatig alcohol- of drugsgebruik of verwondingen door vuurwerk of geweld. Ten opzichte van vorig jaar waren er dit jaar minder slachtoffers in totaal.
Lees meer -
Succesvolle reuma inspiratieavond 2024
20 december 2024Woensdagavond 27 november vond de Reuma Inspiratieavond plaats in het Auditorium van het HagaZiekenhuis. Deze avond werd georganiseerd door de afdeling Reumatologie in samenwerking met ReumaZorg Nederland. Onder leiding van Carla Schenk en Bob Krijnen hebben bijna 200 patiënten met partner/introducé informatie gekregen over 3 vormen van reuma; reumatoïde artritis, artritis psoriatica en axiale spondylarthropathie.
Lees meer -
Hulpdiensten bundelen krachten om gevaren zwaar vuurwerk tegen te gaan
19 december 2024In aanloop naar de jaarwisseling ziet de politie steeds vaker incidenten met zwaar, voor de consument verboden, vuurwerk. De gevolgen van vuurwerkincidenten zijn groot. Hulpdiensten HagaZiekenhuis, Politie Eenheid Den Haag en Brandweer Haaglanden slaan daarom de handen ineen met een bewustwordingscampagne over vuurwerk. Een campagne die oproept tot veilig gedrag en wijst op de risico’s van (zwaar) vuurwerk.
Lees meer -
AI in de zorg: de nuchtere aanpak van het HagaZiekenhuis
17 december 2024Wie oppervlakkig alle berichten over Artificial Intelligence (AI, kunstmatige intelligentie) in de zorg volgt, denkt misschien dat AI als wondermiddel alle problemen gaat oplossen. In het HagaZiekenhuis kijken ze daar wat nuchterder tegenaan.
Lees meer -
Reactie HagaZiekenhuis op podcast Zembla
11 december 2024Het onderzoeksjournalistiek platform Zembla (BNNVARA) heeft afgelopen tijd gewerkt aan een 3-delige podcastserie over sociale (on)veiligheid voor medewerkers in ziekenhuizen. Sinds vandaag staan de eerste 2 afleveringen online. In deze afleveringen gaat Zembla ook in op situaties van grensoverschrijdend gedrag die bekend zijn in onze organisatie.
Lees meer -
Bedankt vrijwilligers!
06 december 2024In ons ziekenhuis in Den Haag en Zoetermeer zetten bijna 200 vrijwilligers zich belangeloos in en maken elke dag het verschil. Op 7 december, Nationale Vrijwilligersdag, zetten wij hen extra in het zonnetje.
Lees meer -
Zorgorganisaties zetten nieuwe stap met Chronisch Samen Sterk Haaglanden
05 december 2024Het HagaZiekenhuis, Haaglanden Medisch Centrum (HMC) en huisartsencoöperatie Hadoks maken samen werk van inclusieve gezondheidszorg voor inwoners met chronische aandoeningen. Met het plan Chronisch Samen Sterk Haaglanden werken de zorg- en welzijnspartners gezamenlijk aan het versterken van gezondheidsvaardigheden, het zelfredzamer maken van patiënten en het aanpakken van gezondheidsverschillen door een wijkgerichte aanpak. Zorgverzekeraars CZ en VGZ zijn positief over het plan. De samenwerkende zorgorganisaties zetten daarom nu een nieuwe stap.
Lees meer -
HagaZiekenhuis, HMC en LUMC markeren samenwerking ouderenzorg
25 november 2024Het HagaZiekenhuis, HMC en LUMC hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend om de ouderengeneeskunde in de regio te verbeteren. Deze samenwerking is belangrijk om goede zorg te bieden aan de groeiende groep ouderen en om de toenemende druk op de zorg aan te pakken. De ziekenhuizen streven ernaar om gezamenlijk een antwoord te vinden op deze uitdagingen.
Lees meer -
HagaZiekenhuis vooruitstrevend in het opleiden van OK-personeel met simulatieonderwijs
29 oktober 2024Nederland stevent af op een groot tekort aan OK-personeel. 150.000 mensen wachten op een operatie. En naar verwachting is er in 2028 een tekort van 9 procent aan anesthesiemedewerkers en zelfs een tekort van 20 procent aan operatieassistenten.* Om de onderwijscapaciteit te vergroten, heeft het HagaZiekenhuis een deel van de opleiding omgezet naar simulatietrainingen. Door een deel van de praktijkuren in de opleiding te vervangen door (virtuele) simulatie kunnen we meer mensen opleiden in een kortere tijd. En blijft er meer tijd over voor zorgtaken in de patiëntenzorg.
Lees meer -
Hemato-oncologische Lotgenotenbijeenkomst op dinsdag 3 december
28 oktober 2024Carma en het HagaZiekenhuis organiseren een hemato-oncologische lotgenotenbijeenkomst voor mensen die zelf ziek zijn (geweest) en hun partners.
Lees meer -
Lotgenotenbijeenkomst prostaatkanker op dinsdag 3 december
23 oktober 2024Het HagaZiekenhuis, de ProstaatKankerStichting en Carma organiseren een informele bijeenkomst voor mannen met prostaatkanker en hun partners. Deze keer gaat de bijeenkomst specifiek over uitgezaaide prostaatkanker.
Lees meer -
Als tijd kostbaar wordt: de kracht van palliatieve zorg #1
17 oktober 2024Barbara, verpleegkundig specialist Oncologie in HagaZiekenhuis Den Haag: 'Meneer De Groot en zijn ‘meisje’'
Lees meer -
Informatieavond over prostaatkanker op woensdag 13 november
17 oktober 2024Woensdag 13 november organiseert het Reinier Haga Prostaatkankercentrum, samen met de ProstaatKankerStichting en de centra voor leven met en na kanker Carma, Debora en Marike, een informele bijeenkomst voor mannen met prostaatkanker en hun partners.
Lees meer -
HagaZiekenhuis voegt EPD’s Den Haag en Zoetermeer succesvol samen
15 oktober 2024Na een grondige voorbereiding heeft het HagaZiekenhuis op 11 oktober succesvol de elektronische patiëntendossiers (EPD) van Den Haag en Zoetermeer samengevoegd. Op 1 maart 2023 fuseerde het HagaZiekenhuis met het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer (nu HagaZiekenhuis Zoetermeer). Tot nu toe werkten beide locaties nog met een eigen EPD.
Lees meer -
HagaZiekenhuis breidt samenwerking met FoodforCare uit
11 oktober 2024Sinds 2021 verzorgt FoodforCare de patiëntenvoeding van HagaZiekenhuis Den Haag. Vanaf 1 november breiden we de samenwerking uit naar HagaZiekenhuis Zoetermeer. De verse kwaliteitsvoeding van FoodforCare is afgestemd op de persoon. Zo draagt voeding bij aan een sneller herstel van patiënten.
Lees meer -
Palliatieve Zorg: ‘Ik wil dat de patiënt zich zo comfortabel en waardig mogelijk voelt in de laatste levensfase’
11 oktober 2024Dag in dag uit doen onze medewerkers hun best om patiënten de beste zorg te geven. Denise Sampimon, internist-oncoloog in HagaZiekenhuis Den Haag en voorzitter van het ziekenhuisbrede Palliatief Adviesteam heeft veel te maken met de zorg voor patiënten met een levensbedreigende ziekte in hun laatste levensfase.
Lees meer -
Haagse regio op 16 oktober volledig in teken van reanimeren
07 oktober 2024Woensdag 16 oktober is World Restart a Heart Day (WRAHD), een wereldwijd initiatief om bewustzijn te creëren voor het belang van reanimatie door omstanders. In de regio Haaglanden worden in het teken van deze dag speciale activiteiten georganiseerd door het HagaZiekenhuis, Haaglanden Medisch Centrum (HMC), politie Eenheid Den Haag, RAV Haaglanden, het Rode Kruis, Veiligheidsregio Haaglanden en diverse sponsoren.
Lees meer -
Verpleegkundigen Barbara en Annette helpen patiënten leven met een stoma
02 oktober 2024Verpleegkundigen Barbara Weterings en Annette Gardien weten er alles van: de stoma. Op de stomapolikliniek in het HagaZiekenhuis én ook thuis helpen ze patiënten hun stoma te accepteren en in te passen in hun leven. “De stoma moet net zo gewoon worden als tandenpoetsen, onderdeel van de dagelijkse verzorging. We willen uitstralen dat je nog wél alles kan met een stoma. Je leven stopt niet.”
Lees meer -
Stoptober: in 28 dagen naar een leven zonder sigaret
01 oktober 2024Iedereen weet: roken is slecht voor de gezondheid. En de portemonnee. Gelukkig is het nooit te laat om te stoppen. Stoppen met roken kán elke dag. Maar makkelijk is het niet, dus soms helpt een stok achter de deur… En dit is dat moment! Vanaf 1 oktober daagt ook het HagaZiekenhuis rokers uit om in 28 dagen te stoppen met roken.
Lees meer -
Van vluchteling tot verpleegkundige: de droom van Sahar komt uit in het HagaZiekenhuis
26 september 2024Tien jaar lang wachtte Sahar Hossini (30) op een verblijfsvergunning. Al die tijd kon ze als Iraanse vluchteling zonder papieren eigenlijk niet studeren of werken. Ze greep elke mogelijkheid aan om de Nederlandse taal te leren en zich nuttig te maken. Haar inzet werd beloond: bij ROC Mondriaan mocht ze starten met de opleiding Verpleegkunde. In HagaZiekenhuis Den Haag rondde ze haar leerwerktraject succesvol af. Ze werkt er nu als verpleegkundige. “Ik wil mijn ervaring gebruiken om anderen te steunen.”
Lees meer -
HagaZiekenhuis Den Haag start met thuis aanmelden voor een afspraak
12 september 2024Vanaf woensdag 18 september kunnen patiënten zich thuis al aanmelden voor hun afspraak in HagaZiekenhuis Den Haag. Met een aantal klikken op hun smartphone controleren patiënten hun gegevens. Eenmaal aangemeld kunnen patiënten bij binnenkomst in het ziekenhuis direct door naar de juiste afdeling. Aanmelden bij een van de aanmeldzuilen bij de hoofdingang is dan niet meer nodig.
Lees meer -
'Terugkerend contact is een voorwaarde om een zorgrelatie op te kunnen bouwen'
12 september 2024“Een goede zorgrelatie tussen verpleegkundige en patiënt heeft veel voordelen”, zegt Heleen van Erp, projectmanager én promovenda bij de HagaAcademie in HagaZiekenhuis Den Haag. In haar promotietraject onderzoekt ze hoe de zorgrelatie tot stand komt en hoe die verbeterd kan worden. Dat doet ze met 4 studies. Begin dit jaar rondde ze de analyse van de tweede studie af. De eerste bevindingen hiervan zijn gepubliceerd in verpleegkundig vakblad TvZ.
Lees meer -
HagaZiekenhuis maakt nieuwe afspraken met banken en zorgverzekeraars voor toekomstbestendige patiëntenzorg
06 september 2024Het HagaZiekenhuis heeft nieuwe financiële afspraken gemaakt met de banken en zorgverzekeraars. Daarmee zet het ziekenhuis een belangrijke stap in het verbeterplan HagaVooruit!, waarmee het bouwt aan een financieel gezonde en toekomstbestendige organisatie. Door de vernieuwde afspraken kan het HagaZiekenhuis de jaarcijfers over 2023 nu publiceren. Eerder dit jaar werd het deponeren van de jaarrekening uitgesteld omdat het ziekenhuis nog in gesprek was met de banken en zorgverzekeraars over de nieuwe voorwaarden.
Lees meer -
Hartcentrum HagaZiekenhuis introduceert baanbrekende nieuwe ICD
03 september 2024Langere levensduur, geavanceerde functies en cosmetisch aantrekkelijker: het Hartcentrum van het HagaZiekenhuis gebruikt vanaf nu een baanbrekende nieuwe implanteerbare cardioverter defibrillator (ICD). Een ICD regelt het hartritme van patiënten met een levensbedreigende hartritmestoornis. Deze nieuwste generatie ICD, genaamd EV ICD, is een enorme verbetering ten opzichte van bestaande modellen.
Lees meer -
Uitvinding van patiënt straks in het hele HagaZiekenhuis gebruikt
27 augustus 2024Toen Rob Emke in HagaZiekenhuis Den Haag lag, vielen hem 2 dingen op. Allereerst de uitstekende zorg van de verpleegkundigen. Maar ook dat ze vaak hun werk moesten neerleggen door piepende infuuspalen. De patiënt bedacht een klem om storingen te voorkomen. Zijn uitvinding is inmiddels verder ontwikkeld in samenwerking met het ziekenhuis en de Haagse Hogeschool. De klem is straks op alle verpleegafdelingen van het HagaZiekenhuis te gebruiken.
Lees meer -
Slimme vragenlijst met filmpjes zorgt voor minder polikliniekafspraken MDL
05 augustus 2024Je voorbereiden op een onderzoek? Voor een onderzoek bij de afdeling Maag- Darm- Leverziekten (MDL) doe je dat tegenwoordig meestal thuis op de bank. MDL heeft met succes de voorbereidingsafspraak op de polikliniek grotendeels vervangen door een vragenlijst met filmpjes. Het resultaat: minder spanning voor de patiënten, een goede voorbereiding op het onderzoek en een flinke tijdsbesparing voor zowel de patiënten als de medewerkers.
Lees meer -
Meer comfort voor patiënten van Dagcentrum Infusietherapie: minder ziekenhuisbezoeken, kortere infuusbehandelingen en meer zelfregie
01 augustus 2024In het Dagcentrum Infusietherapie (DIT) van HagaZiekenhuis Den Haag krijgen dagelijks tientallen patiënten medicatie via een infuus. Denk aan behandelingen met chemo-, immuno- of hormoontherapie, maar ook bloedtransfusies. Sommige patiënten moeten heel vaak naar het Dagcentrum, wat veel impact heeft op hun tijd en kwaliteit van leven. Verpleegkundigen, artsen en apothekers werkten samen om de medicatiezorg in het DIT te verbeteren. En met succes: dankzij 4 verbeteringen hoeven patiënten minder vaak naar het ziekenhuis en wanneer een ziekenhuisbezoek toch nodig is, duurt de behandeling korter.
Lees meer -
Het HagaZiekenhuis Hartcentrum: al 20 jaar topzorg in de regio
23 juli 2024Het Hartcentrum van het HagaZiekenhuis is één van de belangrijkste aandachtsgebieden van het ziekenhuis. En dat is niet zomaar: de afgelopen jaren neemt het aantal patiënten met hart- en vaatziekten in Nederland toe. Interventiecardioloog Matthijs Bax en cardiochirurg Gerard Hoohenkerk vertellen je meer over onze hartzorg.
Lees meer -
HMC en HagaZiekenhuis markeren samenwerking traumazorg
18 juli 2024Bestuursvoorzitters Ingrid Wolf (Haaglanden Medisch Centrum) en Peter van der Meer (HagaZiekenhuis) hebben de akte van oprichting getekend van het Haags Zorg Coöperatief. Hiermee markeren de twee ziekenhuizen in Den Haag de samenwerking binnen de Haagse traumazorg en het level-1 traumacentrum.
Lees meer -
Een kijkje achter de schermen op de Spoedeisende Hulp in Zoetermeer
16 juli 2024Van een gebroken arm tot een hartinfarct, op de Spoedeisende Hulp (SEH) van HagaZiekenhuis Zoetermeer komen dagelijks zo’n 40 patiënten binnen met een acute aandoening of verwonding. Sommigen via de huisarts of huisartsenpost, anderen met eigen vervoer of de ambulance.
Lees meer -
HagaZiekenhuis behoudt STZ-erkenningen voor immuuntrombocytopenie en diepe hersenstimulatie
15 juli 2024De vakgroepen Hematologie en Neurologie en Neurochirurgie van het HagaZiekenhuis behouden hun functie als topklinisch expertisecentrum voor immuuntrombocytopenie (ITP) en diepe hersenstimulatie (DBS). De erkenningen worden gegeven door de Stichting Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ).
Lees meer -
Definitief: geboortezorg blijft in HagaZiekenhuis Zoetermeer
11 juli 2024Het HagaZiekenhuis gaat definitief door met het aanbieden van geboortezorg op locatie Zoetermeer. Dat besluit neemt de raad van bestuur van het HagaZiekenhuis na een positief advies van de ondernemingsraad, de patiëntenraad, het Medisch Stafbestuur en het Verpleegkundig Stafbestuur. Een belangrijk uitgangspunt voor het behoud van afdeling Verloskunde is een toename van het aantal bevallingen in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Ook is het essentieel dat patiënten, verwijzers en overige zorgpartners het Zoetermeerse ziekenhuis voor andere behandelingen nog beter weten te vinden. Regionale (zorg)partners hebben toegezegd zich hiervoor in te spannen.
Lees meer -
Vincent van Rijswijk per 1 oktober nieuwe financieel bestuurder HagaZiekenhuis
03 juli 2024Vincent van Rijswijk wordt per 1 oktober 2024 lid van de raad van bestuur van het HagaZiekenhuis. Als CFO is hij verantwoordelijk voor de portefeuilles financiën en bedrijfsvoering.
Lees meer -
Komt een mens bij de dokter...
03 juli 2024De reizende fototentoonstelling ‘Komt een mens bij de dokter’ strijkt deze zomer neer in HagaZiekenhuis Zoetermeer en op de parkeerplaats aan de Zoetermeerse Dorpsstraat. In het ziekenhuis zijn de 19 foto’s te zien in de gang van de polikliniek vanaf vandaag tot 24 juli.
Lees meer -
Onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen voor Cystic Fibrosis-patiënten
02 juli 2024In haar proefschrift Clinical pharmacology of CFTR modulators beschrijft longarts Renske van der Meer haar onderzoek naar de werking en het gedrag (farmacologie) van CFTR modulatoren. Dit zijn geneesmiddelen die zeer belangrijk zijn voor patiënten met cystic fibrose (CF).
Lees meer -
Feiten en fabels over vaccinaties: ‘Voorkomen is beter dan genezen’
27 juni 2024De meeste kinderen in Nederland zijn gevaccineerd. Daardoor zijn zij beschermd tegen verschillende infectieziekten, zoals kinkhoest en mazelen. Toch kiezen steeds meer ouders ervoor hun kind niet te laten vaccineren. Dat is zorgwekkend, vinden kinderarts Mirjam van Veen en kinderarts in opleiding Evelien van Kempen. De gevolgen van de steeds lagere vaccinatiegraad zijn dagelijks te zien in het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag en op de kinderafdeling in HagaZiekenhuis Zoetermeer.
Lees meer -
5 tips om veilig te zonnen deze zomer
25 juni 2024Eén op de vijf Nederlanders krijgt in zijn of haar leven een basaalcelcarcinoom, de meest voorkomende vorm van huidkanker. Ook ernstigere vormen van huidkanker, zoals plaveiselcelcarcinomen en melanomen, komen steeds vaker voor. Onbeschermd zonnen is bijna altijd de oorzaak. Dermatoloog Marloes van Kester geeft tips om huidschade door de zon te voorkomen.
Lees meer -
Aandacht voor wetenschap in het Juliana Kinderziekenhuis: ‘Onderzoek is onderdeel van de kindzorg’
24 juni 2024Het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ) is een bijzondere plek waar honderden mensen zich dagelijks inzetten voor jonge patiënten en hun ouders. Het JKZ probeert niet alleen goede zorg te geven aan kinderen, ook zetten onderzoekers hun beste beentje voor om die zorg te verbeteren. Onder aanvoering van Mirjam van Veen, kinderarts en coördinator wetenschappelijk onderzoek in het JKZ, lopen er meerdere studies en worden er steeds meer samenwerkingen opgezet.
Lees meer -
Wetenschap als vanzelfsprekend onderdeel van de verpleegkunde
24 juni 2024De academisering van de verpleegkunde is een belangrijke ontwikkeling volgens Janneke de Man-van Ginkel, associate professor Verplegingswetenschap in het LUMC. Als het aan haar ligt, is wetenschappelijk onderzoek straks een vanzelfsprekend onderdeel van het verpleegkundig beroep. Samen met het HagaZiekenhuis werkt ze de komende jaren aan het realiseren van deze ambitie.
Lees meer -
Groter zorgaanbod en sneller geholpen in HagaZiekenhuis Zoetermeer
19 juni 2024In de toekomst zijn patiënten in HagaZiekenhuis Zoetermeer nog sneller geholpen. Het HagaZiekenhuis gaat zich op deze locatie richten op een groot aanbod aan planbare ingrepen met een korte wachttijd en hoge service. Ook biedt het dan meer chronische en poliklinische zorg in Zoetermeer dan nu het geval is. En dat allemaal met de persoonlijke aandacht die patiënten hier zo gewend zijn. Met het nieuwe zorgprofiel wordt HagaZiekenhuis Zoetermeer regionaal dé logische keuze voor patiënten met veelvoorkomende aandoeningen.
Lees meer -
Lareb en HagaZiekenhuis werken samen in pilot om nieuwe kennis over bijwerkingen op te sporen
17 juni 2024Als directeur van Bijwerkingencentrum Lareb zet Agnes Kant zich in voor het vergaren van meer kennis over bijwerkingen van vaccins en medicijnen. In een pilotsamenwerking met het HagaZiekenhuis en LUMC gebruikt Lareb het elektronische patiëntendossier (EPD) om aanvullende meldingen over bijwerkingen te verzamelen.
Lees meer -
Immuuntherapie vóór operatie zeer succesvol bij darmkanker
10 juni 2024Kortdurende immuuntherapie blijkt zeer effectief bij een bepaalde vorm van (niet uitgezaaide) darmkanker. In het NICHE-2 onderzoek van het Antoni van Leeuwenhoek, waar het HagaZiekenhuis aan meewerkte, kregen deelnemende patiënten 4 weken voorafgaand aan hun operatie, 2 kuren immuuntherapie. Bij 95% van hen sloeg deze zeer goed aan, bij twee derde van de patiënten bleek de tumor zelfs volledig verdwenen ten tijde van de operatie. Het eigen afweersysteem heeft de kankercellen opgeruimd. Begin juni zijn de bijzondere bevindingen gepubliceerd in de New England Journal of Medicine.
Lees meer -
Rim (13) was een dag de baas van het HagaZiekenhuis
07 juni 2024Een dag de baas zijn van het HagaZiekenhuis. Dat werd op donderdag 6 juni de werkelijkheid voor Rim (13) uit Den Haag. Ze nam voor een dag het stokje over van bestuursvoorzitter Peter van der Meer in het kader van het project Baas van Morgen.
Lees meer -
RHMDC draagt laboratoriumdiagnostiek regio Zoetermeer over aan HagaZiekenhuis
05 juni 2024Per 1 juli draagt RHMDC de bloedafnamediensten en laboratoriumdiagnostiek in de regio Zoetermeer over aan het HagaZiekenhuis. Deze stap volgt op de ontvlechting van de Reinier Haga Groep en de fusie van het HagaZiekenhuis met het LangeLand Ziekenhuis in 2023. Het gezamenlijke doel is een zo efficiënt mogelijke en toekomstbestendige inrichting van laboratorium- en bloedafnamediensten voor de regio Zoetermeer.
Lees meer -
De ABCDE-methodiek zo realistisch mogelijk trainen? Het HagaZiekenhuis gebruikt de HoloLens
04 juni 2024Steeds vaker zetten ziekenhuizen mixed reality in om hun medewerkers te trainen. Het HagaZiekenhuis loopt voorop met de inzet van de HoloLens. Met de nieuwe software van TrueSim kunnen zorgprofessionals altijd en overal de ABCDE-methodiek trainen. Zo oefenen ze op een realistische manier hoe ze eerst levensbedreigende en dan niet-levensbedreigende letsels of symptomen kunnen herkennen.
Lees meer -
Uitstel deponeren jaarrekening HagaZiekenhuis
31 mei 2024Het HagaZiekenhuis deponeert de jaarrekening 2023 dit jaar later dan gebruikelijk bij de Kamer van Koophandel en het CIBG. Dit komt doordat het HagaZiekenhuis nog in overleg is met de banken en verzekeraars om tot nieuwe financiële afspraken te komen. Het HagaZiekenhuis werkt hard aan HagaVooruit!, het verbeterplan om financieel gezond te worden.
Lees meer -
HagaZiekenhuis Hartcentrum traint Europese specialisten
29 mei 2024Vier jaar geleden implementeerde het Hartcentrum van het HagaZiekenhuis als eerste in Europa een pacemaker via de halsader. Deze nieuwe techniek kreeg wereldwijd veel aandacht. Met inmiddels 4 jaar ervaring traint het Hartcentrum nu ook andere cardiologen in Europa.
Lees meer -
Minister Pia Dijkstra bezoekt robot SAM in het HagaZiekenhuis
27 mei 2024In het kader van de week van de Infectiepreventie kwam Pia Dijkstra vorige week langs in HagaZiekenhuis Den Haag voor een werkbezoek. Tijdens het bezoek liet de demissionair minister van Medische Zorg zich informeren door zorgnetwerk AMR Zorgnetwerk Holland West, het bedrijf Loop Robots en de infectiepreventie specialisten van het HagaZiekenhuis.
Lees meer -
Zorgprofessionals meer bewust maken van de verschillen tussen mannen en vrouwen
23 mei 2024Nog steeds maken zorgprofessionals te weinig onderscheid tussen mannen en vrouwen in hun onderzoeken en behandelingen, vindt HagaZiekenhuis-apotheker Loes Visser. Ze schreef mee aan een in 2023 gepubliceerd boek over sekse- en gendersensitieve geneeskunde. Ook doet ze onderzoek naar sekseverschillen in bijwerkingen van geneesmiddelen.
Lees meer -
Een kijkje achter de schermen op de angiokamer in Zoetermeer
23 mei 2024Op de angiokamer in HagaZiekenhuis Zoetermeer krijgen patiënten verschillende onderzoeken en behandelingen. Dit gebeurt met röntgenstraling en echografie. Denk bijvoorbeeld aan röntgenonderzoek van de bloedvaten (angiografie), dotterbehandelingen, het inbrengen van pacemakers, het plaatsen van stents en het doen van puncties. De angiokamer is onderdeel van de afdeling Radiologie.
Lees meer -
Grote stap voorwaarts voor Hartcentrum HagaZiekenhuis: nieuwste hartlongmachine in gebruik genomen
22 mei 2024Grotere betrouwbaarheid, en sneller, efficiënter en gerichter reageren op veranderende omstandigheden. Dat zijn enkele voordelen van de vier nieuwe hartlongmachines die HagaZiekenhuis Den Haag als een van de eerste ziekenhuizen ter wereld in gebruik hebben genomen. De hartlongmachine neemt de bloedsomloop en longfunctie van de patiënt over tijdens een (open)hartoperatie. Een perfusionist bedient de machine en zorgt ervoor dat dit proces goed verloopt. Perfusionisten van het HagaZiekenhuis waren nauw betrokken bij het ontwikkelen en verbeteren van de nieuwe hartlongmachine. Na een uitgebreide testperiode worden de machines nu bij (open) hartoperaties gebruikt.
Lees meer -
Verpleegkundige studenten en afgestudeerden doen samen ziekenhuiservaring op in innovatief begeleidingsmodel
15 mei 2024Het HagaZiekenhuis biedt studenten Verpleegkunde en minder ervaren verpleegkundigen in de ziekenhuiszorg de kans op een loopbaan in het ziekenhuis. Hiervoor ontwikkelden de afdeling Longziekten, ROC Mondriaan en de HagaAcademie de Leerwerkzaal-plus (LWZ+). Dit is een innovatief begeleidingsmodel waarmee studenten en verpleegkundigen zonder ziekenhuiservaring zich professioneel ontwikkelen. Daarmee kwalificeren zij zich om als verpleegkundige aan de slag te gaan in het ziekenhuis
Lees meer -
Benoeming raad van commissarissen voor de HagaZiekenhuis Huidkliniek
01 mei 2024De HagaZiekenhuis Huidkliniek heeft een raad van commissarissen benoemd. De raad van commissarissen (rvc) bestaat uit onafhankelijke leden met een ruime bestuurservaring op relevante terreinen in de zorg en maatschappij. De leden zijn benoemd op basis van hun brede kennis en ervaring op medisch, juridisch, financieel en/of bestuurlijk gebied.
Lees meer -
Centrum Marike en HagaZiekenhuis werken samen aan de beste zorg voor oncologische patiënten
29 april 2024Mooi nieuws voor kankerpatiënten, hun naasten en nabestaanden. Centrum Marike, het inloophuis voor iedereen die geraakt is door kanker, heropent dinsdag 30 april haar deuren. Het HagaZiekenhuis omarmt de heropening van het Centrum en slaat graag de handen ineen om de cirkel van zorg voor oncologische patiënten en hun naasten compleet te maken. Centrum Marike en het HagaZiekenhuis organiseren samen lezingen en themabijeenkomsten, om zo de persoonlijke ondersteuning van het Centrum en de medische expertise van het ziekenhuis dichterbij elkaar te brengen.
Lees meer -
Klinische dilemma’s bij acute neurologische aandoeningen
25 april 2024Als een patiënt op de Spoedeisende hulp (SEH) komt met een acute neurologische aandoening, moet de neuroloog onder hoge tijdsdruk beslissen over het behandelplan. “Soms loop je tegen klinische dilemma’s aan”, ervaart neuroloog Merelijne Verschoof. Ze onderzocht enkele van deze vraagstukken. De resultaten staan in haar proefschrift Clinical dilemmas in acute neurological disorders.
Lees meer -
425000 kijkers zien het werk van SEH HagaZiekenhuis Den Haag
25 april 2024Sinds 15 april is de Spoedeisende Hulp van HagaZiekenhuis Den Haag wekelijks te zien bij RTL5. De eerste aflevering trok maar liefst 425.000 kijkers.
Lees meer -
HagaZiekenhuis kiest voor behoud geboortezorg in Zoetermeer
18 april 2024Het HagaZiekenhuis biedt ook in de toekomst geboortezorg aan in Zoetermeer. Dat is het voorgenomen besluit van de raad van bestuur van het HagaZiekenhuis. Mede door de toezeggingen van (zorg)partners blijft het voor zwangeren in de Zoetermeerse regio mogelijk om veilig dicht bij huis te bevallen. Binnen enkele jaren biedt HagaZiekenhuis Zoetermeer haar zorg in een nieuw ziekenhuisgebouw met de modernste faciliteiten voor bevallingen.
Lees meer -
Het Hartcentrum van het HagaZiekenhuis haakt aan bij de Nationale Hartfalenweek
17 april 2024 Lees meer -
HagaZiekenhuis Den Haag vanaf 15 april wekelijks te zien in RTL5-programma ‘Spoedeisende Hulp 24/7’
15 april 2024Ben jij ook benieuwd hoe het eraan toe gaat op de Spoedeisende Hulp (SEH)? Kijk dan vanaf 15 april naar het televisieprogramma Spoedeisende Hulp 24/7. SEH-artsen Vanessa, Bob en Fatma, kinderarts Denise en SEH-verpleegkundigen (in opleiding) Christel, Thatcher, Glenn, Loes en Sanne nemen je mee in hun werk op de SEH van HagaZiekenhuis Den Haag. Het programma is iedere maandagavond vanaf 20.30 uur te zien op RTL 5.
Lees meer -
Levensecht leren: altijd voorbereid op spoedsituaties dankzij simulatietraining
09 april 2024Op de centrale meldpost komt een bericht binnen. ‘Een jongen van 9 is in zijn buik getrapt door en paard. Hij wordt nu met de ambulance naar HagaZiekenhuis Den Haag gebracht.’ Dit zou zomaar een echt telefoontje kunnen zijn, maar in dit geval gaat het om een nagespeeld scenario. Het HagaZiekenhuis organiseert steeds vaker zulke simulatietrainingen samen met andere hulpdiensten, zoals de ambulance en de centrale meldpost.
Lees meer -
‘Leefstijlgeneeskunde draait om alles wat een patiënt zelf kan doen’
25 maart 2024Het belang van een gezonde leefstijl. Daarover proberen cardioloog Sarah Hamel-Brown en internist Fazil Alidjan in gesprek te gaan met hun patiënten in HagaZiekenhuis Zoetermeer. “Leefstijlgeneeskunde draait om alles wat een patiënt zelf kan doen.” Maar er is nog te weinig kennis en informatie beschikbaar, vinden ze. Begin dit jaar organiseerden ze daarom samen met Zoetermeerse huisarts Joriet Schneider een leefstijl informatieavond in het ziekenhuis.
Lees meer -
Somnologen Vlada en Corrie: ‘Of je nu 18 of ver in de 80 bent, iedereen kan slaapklachten krijgen’
14 maart 2024Hoe uitgerust was jij toen de wekker vanochtend ging? Bijna een kwart van de Nederlandse bevolking heeft slaapproblemen en dit getal stijgt. Dat merken Corrie de Lange en Vlada Karpinova, dé slaapdeskundigen van het HagaZiekenhuis, ook in de praktijk.
Lees meer -
Hartpatiënten geholpen met de nieuwste technieken in gloednieuwe hartkatheterisatiekamer
13 maart 2024Veiligere en snellere behandeling voor de patiënt, de nieuwste beeldtechnieken en een frisse opknapbeurt. Dat zijn enkele resultaten van de verbouwing van de eerste hartkatheterisatiekamer in HagaZiekenhuis Den Haag. In een hartkatheterisatiekamer kunnen patiënten verschillende onderzoeken en behandelingen krijgen. Voorbeelden zijn ablaties van hartritmestoornissen, implantaties van ICD’s, pacemakers en ritmerecorders, onderzoek en behandeling van de bloedvaten van het hart zoals dotterbehandelingen. Dit gebeurt met röntgenstraling.
Lees meer -
Longkanker in vroeger stadium vastgesteld dankzij innovatieve onderzoekstechniek
07 maart 2024Pijnloos, minder kans op complicaties, sneller en met grotere zekerheid een diagnose. Dat zijn enkele voordelen van ‘navigatiebronchoscopie’, een innovatieve techniek die het HagaZiekenhuis als eerste niet-academische ziekenhuis op deze specifieke manier toepast bij longpatiënten. Navigatiebronchoscopie maakt het mogelijk om met hoge precisie kleine en moeilijk bereikbare afwijkingen in de longen te onderzoeken.
Lees meer -
Van onderzoek naar dagelijkse praktijk: keelamandelen laseren als alternatief voor operatie
29 februari 2024Wist je dat klachten aan keelamandelen ook bij volwassenen veel voorkomen? Regelmatig keelpijn, moeilijk kunnen slikken, gepaard met koorts. Elk jaar ziet het HagaZiekenhuis zo’n 1200 patiënten met deze klachten. Bij 150 van hen zijn de amandelontstekingen chronisch of vaak terugkerend. Het verwijderen van de amandelen is dan een mogelijke oplossing. Dankzij wetenschappelijk onderzoek is er naast de klassieke operatie nu een alternatief: de lasermethode onder lokale verdoving. Het HagaZiekenhuis in Den Haag is het eerste ziekenhuis in Nederland dat de keelamandelen op deze wijze behandelt.
Lees meer -
Geen opname voor chemo en stamceltransplantatie bij Multipel Myeloom
22 februari 2024Opnieuw verlaagt het HagaZiekenhuis de belasting voor patiënten met Multipel Myeloom. Patiënten die hiervoor in aanmerking komen, kunnen nu in dagbehandeling chemotherapie en autologe stamceltransplantatie krijgen. Daarna volgt ambulante zorg. Dat betekent dat opname in het ziekenhuis niet meer nodig is. Begin januari was Saskia* de eerste patiënt die dagbehandelingen en daarna ambulante zorg kreeg.
Lees meer -
Klemke van Emke: ‘Het is mijn droom dat de klem op alle infuuspalen zit’
16 februari 2024Toen Rob Emke in HagaZiekenhuis Den Haag lag, vielen hem 2 dingen op. Allereerst de uitstekende zorg van de verpleegkundigen. Maar ook dat ze vaak hun werk moesten neerleggen door piepende infuuspalen. De Hagenees bedacht een klem om deze storingen te voorkomen. Nu gaan studenten van de Haagse Hogeschool samen met hem de klem verder ontwikkelen. Zodat die straks voldoet aan de hygiëne- en veiligheidsvoorschriften en alle Nederlandse ziekenhuizen hem kunnen gebruiken.
Lees meer -
Reumatologen HagaZiekenhuis werken mee aan nieuwe richtlijnen
14 februari 2024De reumatologen van het HagaZiekenhuis zetten zich in voor betere richtlijnen voor de behandeling van reumatische aandoeningen. Recent zijn enkele nieuwe richtlijnen gepubliceerd.
Lees meer -
Opnieuw topklinische status voor behandeling cystic fibrosis
14 februari 2024De afdeling Longziekten van het HagaZiekenhuis heeft opnieuw een topklinische erkenning gekregen voor de behandeling van cystic fibrosis (taaislijmziekte). Het HagaZiekenhuis blijft daarmee regionaal dé logische keuze voor patiënten met deze aandoening. De topklinische erkenning is voor 4 jaar verleend door de vereniging Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen (STZ).
Lees meer -
Ilse van Stijn per 1 april nieuwe medisch bestuurder HagaZiekenhuis
05 februari 2024Ilse van Stijn wordt per 1 april 2024 lid van de raad van bestuur van het HagaZiekenhuis. Zij wordt verantwoordelijk voor de portefeuille kwaliteit en veiligheid van medische zorg. Ilse heeft zowel veel medische als bestuurlijke ervaring. Ze is intensivist en werkt sinds 2007 in OLVG in Amsterdam. Naast die functie heeft ze de afgelopen jaren management verantwoordelijkheden gehad, zoals het leiden van een organisatorische eenheid en de medische staf.
Lees meer -
HagaZiekenhuis is partner van Haagse Zorginnovatiehub
02 februari 2024Het HagaZiekenhuis is partner van de Zorginnovatiehub, een initiatief van de Economic Board The Hague. Deze hub is aan de Leyweg in Den Haag waar organisaties uit de zorg, onderwijs en technologie (toegepast) onderzoek doen en samenwerken om oplossingen te ontwikkelen voor de vraagstukken in de zorg.
Lees meer -
Grote opkomst bij HagaLeefstijl 2024 in HagaZiekenhuis Zoetermeer
31 januari 2024Maandag 29 januari was de eerste editie van de informatieavond HagaLeefstijl 2024 in het HagaZiekenhuis in Zoetermeer. Onze internist vasculair-geneeskundige Fazil Alidjan en cardioloog Sarah Hamel-Brown, internist Florence Ayuketah, ervaringsdeskundige Michiel Soullié en huisarts Joriet Schneider vertelden de aanwezigen alles over een betere gezondheid en meer lichamelijke en mentale weerbaarheid. Zorgprofessionals kregen handige tips en tricks om patiënten te helpen een gezonde leefstijl te ontwikkelen of om er zelf mee aan de slag te gaan.
Lees meer -
Snellere en preciezere diagnoses dankzij modernste DNA-onderzoek
15 januari 2024Sinds enige tijd onderzoekt het ziekenhuis zelf het DNA in het bloed en beenmerg van patiënten met een hematologische aandoening (bloedziekten). Mede dankzij een gift van stichting Team Westland heeft het HagaZiekenhuis de benodigde apparatuur zelf in huis en is de uitslag sneller bekend.
Lees meer -
Hans Feenstra tot 1 februari in HagaZiekenhuis
10 januari 2024Interim bestuurder Hans Feenstra rondt deze maand zijn werkzaamheden voor het HagaZiekenhuis af. Hij startte op 1 juli 2023 als tijdelijk lid van de raad van bestuur vanwege de financiële opgave die het HagaZiekenhuis heeft en onder andere om LabWest te integreren in het HagaZiekenhuis.
Lees meer -
Opnieuw erkenning voor ons expertisecentrum Sikkelcelziekte
09 januari 2024Het Sikkelcelziekte behandelcentrum van het HagaZiekenhuis is opnieuw erkend als topklinisch expertisecentrum. Daarmee blijft het HagaZiekenhuis regionaal dé logische keuze voor doorverwijzing van patiënten met deze ziekte, zowel door de huisarts als door specialisten uit andere ziekenhuizen.
Lees meer -
Informatiebijeenkomst HagaLeefstijl
08 januari 2024Goede voornemens aan het begin van een nieuw jaar. Bijna iedereen heeft ze, maar hoe houd je vol? Voor echte, langdurige veranderingen zijn aanpassingen aan je leefstijl nodig. Hoe je dat doet, vertellen we je tijdens de informatieavond HagaLeefstijl 2024 op maandag 29 januari 2024. Hier hoor je onder andere hoe je werk maakt van een betere gezondheid en meer lichamelijke en mentale weerbaarheid.
Lees meer -
Zo verliep de oudjaarsnacht op de Spoedeisende Hulp van HagaZiekenhuis Den Haag en HagaZiekenhuis Zoetermeer
01 januari 2024De oudjaarsnacht op de Spoedeisende Hulp (SEH) in HagaZiekenhuis Den Haag verliep dit jaar een stuk rustiger dan vorig jaar. Op de SEH in HagaZiekenhuis Zoetermeer was het door de openstelling voor ambulances behoorlijk aanpoten voor de medewerkers. In totaal hadden bijna 50 personen spoedzorg nodig op een van de locaties vanwege een alcohol- of drugsvergiftiging, verwonding door vuurwerk of na een geweldsincident.
Lees meer -
LabWest volledig onderdeel van HagaZiekenhuis
01 januari 2024 Lees meer -
Fluorescerende kleurstof vervangt radioactieve behandeling bij borstkankeronderzoek
20 december 2023Sinds kort gebruikt het HagaZiekenhuis een nieuwe, patiëntvriendelijke techniek om de zogenaamde schildwachtklier bij patiënten met borstkanker te vinden.Geen radioactieve stof, maar fluoriscerende kleurstof.
Lees meer -
Nieuwe richtlijn moet voorkomen dat zwangere met astma tegenstrijdige adviezen krijgt
19 december 2023Zwangere vrouwen met astma krijgen nog te vaak tegenstrijdige adviezen over hun medicatiegebruik. Uit onderzoek van het HagaZiekenhuis blijkt dat een belangrijk deel van deze patiënten stopt met hun astmamedicatie, soms op eigen initiatief of op advies van een zorgverlener. Gelukkig is dit te voorkomen, zegt longarts Saar van Nederveen-Bendien.
Lees meer -
Met HagaVooruit! bouwt HagaZiekenhuis aan financiële gezondheid en toekomstbestendige zorg
06 december 2023De komende jaren werkt het HagaZiekenhuis aan een robuuste en toekomstbestendige organisatie. Dat doet het aan de hand van het verbeterplan HagaVooruit!. Initiatieven om anders, beter en slimmer te gaan werken, moeten het HagaZiekenhuis financieel gezonder maken. Het plan heeft ook als doel de zorgprocessen beter te laten aansluiten bij de vraag van de patiënt. Begin 2026 moet het verbeterplan volledig zijn uitgevoerd.
Lees meer -
Zorgpad voor patiënten met Multipel myeloom
04 december 2023Deze maand start een proef met het Zorgpad Multipel myeloom. Het HagaZiekenhuis behandelt patiënten met Multipel myeloom die ouder zijn dan 70 jaar volgens nieuwe afspraken. Deze staan in een zogenaamd waardegedreven zorgpad. Hierin staat welk traject een patiënt doorloopt en welke zorgverlener op welk moment welke acties onderneemt. Doel van het zorgpad is om patiëntgerichte, veilige en doelmatige zorg te verlenen. Het zorgpad Multipel myeloom hebben we de afgelopen maanden samen met patiënten, specialisten en andere betrokkenen ontwikkeld.
Lees meer -
Minder pijn en sneller bevallen met nieuw type ruggenprik in HagaZiekenhuis Den Haag
04 december 2023Ga je bevallen in HagaZiekenhuis Den Haag en kies je voor pijnbestrijding via een ruggenprik? De nieuwe PIEB-methode zorgt ervoor dat je minder pijn hebt en gemiddeld sneller bevalt dan bij de oude werkwijze. En er zijn meer voordelen!
Lees meer -
Patiënten blij met nieuwe angiokamer in HagaZiekenhuis Zoetermeer
04 december 2023Makkelijkere en snellere behandeling voor de patiënt, de nieuwste beeldtechnieken en een frisse opknapbeurt. Dat zijn enkele resultaten van de verbouwing van de angiokamer in HagaZiekenhuis Zoetermeer. In een angiokamer kunnen patiënten verschillende onderzoeken en behandelingen krijgen. Voorbeelden zijn röntgenonderzoek van de bloedvaten (angiografie), pacemakerimplantaties, onderzoek van de bloedvaten van het hart, dotterbehandelingen van de bekken- en beenvaten, stentplaatsingen en puncties. Dit gebeurt met röntgenstraling en echografie.
Lees meer -
Intensive Care HagaZiekenhuis Zoetermeer verandert in een High Care
01 december 2023De Intensive Care in HagaZiekenhuis Zoetermeer wijzigt per 1 december 2023 officieel in een High Care. Op deze afdeling worden patiënten gestabiliseerd en in de gaten gehouden als de vitale functies (ademhaling, bloedcirculatie, temperatuur en bewustzijn) dreigen uit te vallen. Patiënten die Intensive Care zorg nodig hebben, worden veilig overgeplaatst naar HagaZiekenhuis Den Haag. De afgelopen maanden werkten de twee locaties al op deze manier.
Lees meer -
HagaZiekenhuis Zoetermeer met zorgpartners in gesprek over toekomstig zorgaanbod
28 november 2023HagaZiekenhuis Zoetermeer wil ook in de toekomst goede, betaalbare en bereikbare zorg bieden aan haar patiënten. Dat is alleen mogelijk als het ziekenhuis scherpe keuzes maakt in het zorgaanbod. Daarover zijn afspraken gemaakt met de banken en verzekeraars die de fusie van het Zoetermeerse ziekenhuis met HagaZiekenhuis Den Haag mogelijk maakten. Het HagaZiekenhuis bespreekt de toekomstplannen voor locatie Zoetermeer de komende tijd met regionale zorgpartners.
Lees meer -
HagaZiekenhuis krijgt opnieuw topklinische status voor behandeling ernstig astma
22 november 2023Afdeling Longziekten van het HagaZiekenhuis heeft opnieuw een topklinische erkenning gekregen voor de behandeling van ernstig astma. Het HagaZiekenhuis blijft regionaal dé logische keuze voor doorverwijzing van patiënten met moeilijk behandelbare astma, zowel door de huisarts als door specialisten uit andere ziekenhuizen. De topklinische erkenning is voor 4 jaar verleend door de vereniging Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen (STZ).
Lees meer -
SEH-arts Sophie Baart teamarts tijdens WK hockey
21 november 2023Binnenkort start het WK hockey voor speelsters onder de 21 jaar in Chili. SEH-arts van het HagaZiekenhuis Sophie Baart gaat met de dames van Jong Oranje mee naar Santiago als teamarts. “Goud is het doel, maar voor mij is dat niet het allerbelangrijkst.”
Lees meer -
Patiënten met Multipel Myeloom getraind om zichzelf thuis medicijnen toe te dienen
14 november 2023Patiënten met Multipel Myeloom hoeven veel minder vaak naar het HagaZiekenhuis voor de toediening van hun medicijnen. Dankzij goed overleg tussen specialisten, de apotheek, verpleegkundigen en patiënten is nu ook veilige thuistoediening mogelijk. Dat scheelt niet alleen veel reistijd maar vaak ook fysieke en emotionele stress. En het geeft patiënten controle over hun eigen gezondheidszorg.
Lees meer -
Een kijkje achter de schermen bij het Dialysecentrum
13 november 2023Nieren maken ons bloed schoon: ze filteren afvalstoffen en vocht uit het lichaam. Doen de nieren dit niet goed? Dan geeft dat gezondheidsproblemen. Hemodialyse neemt een deel van het werk van de nieren over. Patiënten komen voor deze behandeling naar het Dialysecentrum van het HagaZiekenhuis, vaak meerdere keren per week.
Lees meer -
Apotheker Loes Visser schrijft mee aan studieboek over sekse- en genderverschillen in de geneeskunde
09 november 2023HagaZiekenhuis-apotheker Loes Visser schreef mee aan het studieboek Sekse- en gendersensitieve geneeskunde. Dat boek is woensdag 8 november gepresenteerd in Domus Medica in Utrecht. Ze schreef het samen met dr. Annelies Bos en prof. dr.Toine Lagro-Janssen. Ze hoopt dat het boek blinde vlekken bij medisch professionals weg kan nemen. We stelden Loes 5 vragen:
Lees meer -
Inzet risicoscore CURB-65 leidt tot betere uitkomsten voor patiënten met longontsteking op Spoedeisende Hulp
06 november 2023Op de Spoedeisende Hulp (SEH) in het HagaZiekenhuis komen regelmatig patiënten binnen met een longontsteking. Soms is een ziekenhuisopname nodig, maar niet in alle gevallen. Om beter in te schatten welke patiënten veilig thuis behandeld kunnen worden, gebruiken artsen over de hele wereld al lange tijd risicoscores. Anna Kaal, arts-onderzoeker Interne geneeskunde, onderzocht welke van de 2 in Nederland meest gebruikte risicoscores tot betere patiëntuitkomsten leidt.
Lees meer -
HagaZiekenhuis gebruikt ‘slimme bril’ op OK
02 november 2023Efficiënter opereren, makkelijker kennis delen en een grotere betrokkenheid. Dat zijn enkele belangrijke voordelen van opereren met een speciale bril op de OK van HagaZiekenhuis Den Haag. Als patiënt merk je er misschien niet direct iets van, maar op de operatiekamer (OK) leidt de ‘slimme bril’ die chirurg Pieter Jan van Huijstee gebruikt tot betere zorg. De komende tijd leren meer OK-medewerkers en verpleegkundigen hoe de bril werkt.
Lees meer -
Expertisecentrum Hemofilie voldoet opnieuw aan kwaliteitseisen
31 oktober 2023Het LUMC-Haga Hemofiliebehandelcentrum is opnieuw gecertificeerd als expertisecentrum voor hemofilie en aanverwante aandoeningen. Het centrum voldoet aan alle belangrijke kwaliteitseisen.
Lees meer -
Opgenomen Neurologie-patiënten meer actief door ‘beweegbord’
31 oktober 2023In het ziekenhuis opgenomen patiënten liggen vaak een groot deel van de dag in bed. Dat is medisch gezien niet altijd nodig en leidt soms juist tot een langzamer herstel of complicaties. Hoe krijgen we patiënten meer in beweging? Met het project HagaUitBed werd het effect van een beweegbord en stimulerende leefomgeving onderzocht.
Lees meer -
Internationale erkenning voor onze palliatieve zorg
23 oktober 2023Het HagaZiekenhuis heeft opnieuw de internationale ESMO-accreditatie gekregen voor onze palliatieve zorg. ESMO staat voor European Society For Medical Oncology, de Europese vereniging voor medische oncologie. Het HagaZiekenhuis draagt sinds 2011 dit keurmerk, dat aangeeft dat we voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen.
Lees meer -
HagaZiekenhuis behandelt IC-patiënten Zoetermeer voortaan in Den Haag
29 september 2023Heeft een patiënt Intensive Care zorg nodig volgens de classificatie van beroepsvereniging Nederlandse Vereniging van Intensive Care (NVIC)? Dan behandelt het HagaZiekenhuis deze patiënt voortaan op de locatie in Den Haag. Patiënten op locatie Zoetermeer die Intensive Care zorg nodig hebben, worden eerst gestabiliseerd door de aanwezige intensivist en het IC-team en daarna veilig overgebracht naar de Haagse locatie.
Lees meer -
Bestuurder Hans Feenstra langer bij het HagaZiekenhuis
28 september 2023Hans Feenstra blijft tot uiterlijk 1 april 2024 lid van de raad van bestuur van het HagaZiekenhuis. Op 1 juli 2023 werd Hans Feenstra aangesteld als tijdelijk bestuurder voor een periode van 3 maanden. Met alle uitdagingen die er liggen en de waardevolle medische expertise en ervaring van Hans, heeft de raad van toezicht zijn benoeming verlengd tot de nieuwe vaste bestuurder met medisch profiel start.
Lees meer -
Hartoperaties minder belastend voor patiënten dankzij nieuwe operatietechnieken
28 september 2023Vrijdag 29 september is het World Heart Day. Een mooi moment om twee nieuwe behandelmethodes te introduceren van het Hartcentrum: ablatie electroporatie (gebruikt bij hartritmestoornissen) en een vervanging voor de openhartoperatie bij een bypass. Doel van deze innovaties is risico’s verkleinen, kans op complicaties verminderen en sneller herstel van de vaak zware hartoperaties voor patiënten.
Lees meer -
Gynaecologen Jos Roelofsen en Mieke Vosmar gaan na 30 jaar met pensioen
21 september 2023Na dertig jaar nemen gynaecologen Mieke Vosmar en Jos Roelofsen afscheid van HagaZiekenhuis Zoetermeer. Ze gaan met welverdiend pensioen. Samen kijken ze nog één keer terug op hun loopbaan. “We zijn ontzettend trots op dit ziekenhuis en wat we als afdeling hebben neergezet.”
Lees meer -
Patiëntenraad zoekt leden voor patiëntpanel
15 september 2023Patiënten zijn de experts als het gaat om hun zorg. Om herkenbaarder te zijn, heet de Cliëntenraadraad van het HagaZiekenhuis voortaan Patiëntenraad. En om de mening van patiënten nog beter te kunnen peilen, zoekt de Patiëntenraad nieuwe leden voor het online Patiëntpanel van het HagaZiekenhuis.
Lees meer -
Huisartsen werken samen met specialisten van Haga en HMC aan zorg van de toekomst
15 september 2023Hoe houden we de zorg ook in de toekomst kwalitatief goed en toegankelijk? Deze vraag stond centraal op het symposium ‘Samen Sterker: nu en in de toekomst’. Tijdens deze bijeenkomst kwamen huisartsen uit regio Haaglanden en medisch specialisten van HagaZiekenhuis en HMC tot een aantal initiatieven waar we samen de schouders onder willen zetten.
Lees meer -
Fietstest voor jonge kinderen een feestje door nieuwe hometrainer
15 september 2023Kinderen vanaf 5 jaar kunnen nu ook een fietstest doen in het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ). Dat gebeurt met een nieuwe interactieve hometrainer, die is aangekocht met geld uit de sponsortocht Den Haag – Texel. Kindercardioloog Luc Filippini is blij met de nieuwe aanwinst: ‘Nu kunnen we hun gezondheidsgegevens nog eerder verzamelen’.
Lees meer -
'Hoe gaat het?' - De mooiste verhalen uit het HagaZiekenhuis op Omroep West
14 september 2023Voor het nieuwe tv-programma Hoe gaat het? is Haagse presentator Fred Zuiderwijk te gast in HagaZiekenhuis Den Haag. In de hal of bij de Espressobar spreekt hij spontaan mensen aan, waar de vraag ‘Hoe gaat het?’ al snel leidt tot verrassende, ontroerende en ook grappige gesprekken. We spreken Fred over deze nieuwe serie.
Lees meer -
Methotrexaat vermindert klachten in een voorstadium van reuma (pre-RA)
01 september 2023Het antireumamedicijn methotrexaat helpt bij mensen met pijn in hun gewrichten die mogelijk in een voorstadium van reumatoïde artritis (RA) zitten. Deze patiënten hebben nog geen zwellingen in hun gewrichten maar op een MRI-scan zijn al wel kleine ontstekingen te zien. Door dit medicijn te gebruiken, voelden mensen zich beter en hadden ze minder problemen op hun werk of in hun dagelijks leven. Dat was ook zo nadat ze gestopt waren met het medicijn.
Lees meer -
HagaZiekenhuis kiest voor onafhankelijk onderzoek naar toekomst Zoetermeerse geboortezorg
24 augustus 2023Het onderzoek naar een toekomstbestendig geboortezorgnetwerk in Zoetermeer en omgeving wordt uitgevoerd door een extern bureau. Het HagaZiekenhuis wil hiermee eventuele twijfels over onafhankelijkheid wegnemen.
Lees meer -
HagaZiekenhuis en VGZ bundelen krachten in Netwerk Zinnige Zorg
08 augustus 2023Het HagaZiekenhuis treedt als nieuwste alliantiepartner toe tot het ervaringsnetwerk Zinnige Zorg. In dit netwerk streven zorgverzekeraar Coöperatie VGZ en 20 innovatieve zorginstellingen ernaar om zinnige en passende zorg ook in de toekomst voor iedereen beschikbaar te houden.
Lees meer -
Wat doet een… anesthesioloog?
26 juli 2023In deze rubriek beantwoordt een medewerker van het HagaZiekenhuis jouw brandende vragen. Deze keer vertelt anesthesioloog Marleen Weekhout over haar werk: wat doet een anesthesioloog nu eigenlijk?
Lees meer -
Moederraad Haga Juliana Geboortecentrum helpt zorg voor zwangeren nog beter te maken
11 juli 2023Wat wil je als zwangere vrouw graag weten voor je gaat bevallen? Wat wil je horen of zien op een informatieavond? En wat is nodig voor een prettig verblijf in het Haga Juliana Geboortecentrum (HJGC)? Wie anders kunnen hier antwoord op geven dan de vrouwen die in ons ziekenhuis gaan of zijn bevallen. Mirjam Poldner en Gaelle de Graaff zijn lid van de Moederraad van het HJGC. Vier keer per jaar delen zij hun mening met medewerkers over zaken die mogelijk belangrijk zijn voor (aankomende) moeders.
Lees meer -
HagaZiekenhuis ontwikkelt zorgpad Multipel Myeloom
11 juli 2023Hoe bieden we patiënten met Multipel Myeloom in het HagaZiekenhuis nog betere zorg met toegevoegde waarde door de juiste zorgverlener op het juiste moment? Dat is de doelstelling van het project zorgpad Multipel Myeloom. De komende maanden werken dokters, verpleegkundig specialisten, verpleegkundigen, doktersassistenten en collega’s van ondersteunende afdelingen samen met patiënten, de cliëntenraad, Hematon (de patiëntenorganisatie voor mensen met bloed en/of lymfklierkanker, naasten en stamcelgetransplanteerden) en collega’s van het LUMC hieraan. Eind 2023 is er dan een nieuw zorgpad waarin alle stappen staan die patiënten doorlopen van binnenkomst tot verlaten van het ziekenhuis.
Lees meer -
HagaZiekenhuis opent MS-centrum: gepersonaliseerde zorg voor mensen met Multiple Sclerose
06 juli 2023Het HagaZiekenhuis opent een MS-centrum. In dit gespecialiseerde kennis- en behandelcentrum in Den Haag en Zoetermeer onderzoeken en behandelen we jaarlijks meer dan 500 patiënten met Multiple Sclerose. Via één centraal loket biedt een team van gespecialiseerde zorgverleners mensen met (een vermoeden van) MS de beste zorg, behandeling en begeleiding op maat.
Lees meer -
Betere diagnostiek prostaatkanker door donatie Team Westland
05 juli 2023In Nederland krijgen jaarlijks ruim 12.000 mannen te horen dat zij prostaatkanker hebben. Om tot die diagnose te komen, wordt altijd een stukje weefsel (biopt) afgenomen en onderzocht. In HagaZiekenhuis Den Haag, onderdeel van het Reinier Haga Prostaatkankercentrum, doen de urologen dit met een geavanceerd apparaat. Dit kon worden aangeschaft door een donatie van € 165.000 door Team Westland. Het systeem maakt de diagnostiek nog beter.
Lees meer -
Een kijkje achter de schermen bij Oogheelkunde
04 juli 2023Zie je minder scherp? Een opticien kan je helpen met een bril of lenzen. Is er mogelijk iets mis met de gezondheid van je ogen? Dan verwijst de huisarts je naar de polikliniek Oogheelkunde. Oogheelkunde behandelt ziekten en afwijkingen van het oog. Met medicijnen, laserbehandeling of een operatie zorgen we voor een zo goed mogelijk zicht.
Lees meer -
Geen gratis wegwerpverpakkingen meer in HagaZiekenhuis Den Haag
01 juli 2023Sinds 1 juli 2023 gelden in Nederland nieuwe richtlijnen voor voedselverpakkingen. Het is niet meer toegestaan om gratis (plastic) wegwerpverpakkingen aan te bieden als u iets te eten of drinken koopt. Ook in het HagaZiekenhuis houden we ons aan deze landelijke regels.
Lees meer -
Hans Feenstra tijdelijk bestuurder HagaZiekenhuis
29 juni 2023Op 1 juli treedt Hans Feenstra tijdelijk toe als lid van de raad van bestuur van het HagaZiekenhuis. Hij is door de raad van toezicht benoemd voor een periode van 3 maanden, tot 1 oktober en zal zich met name richten op de medische en zorginhoudelijke aandachtsgebieden. Met zijn komst is de raad van bestuur de komende maanden op sterkte. Hans Turkesteen (tevens waarnemend bestuursvoorzitter tot 1 september) en Hans Feenstra hebben de leiding over het ziekenhuis, samen met directeur medische zaken Marlies Jansen-Landheer. Op 1 september start Peter van der Meer als nieuwe bestuursvoorzitter.
Lees meer -
Reactie HagaZiekenhuis op berichtgeving De Telegraaf
29 juni 2023Donderdag 29 juni 2023 publiceerde De Telegraaf over het overlijden van een 3-jarige jongen die werd behandeld in het Juliana Kinderziekenhuis, onderdeel van het HagaZiekenhuis. Onder leiding van het Openbaar Ministerie wordt hiernaar stafrechtelijk onderzoek gedaan. In het belang van dit onderzoek en de privacy van de betrokkenen, kan het HagaZiekenhuis hierover geen verdere mededelingen doen.
Lees meer -
Onderweg naar een duurzaam ziekenhuis
27 juni 2023Ook in de zorg kunnen we een bijdrage leveren aan een duurzame wereld. Wist je dat duurzaamheid zelfs onderdeel is van de beroepscode van artsen en verpleegkundigen?
Lees meer -
Onderzoek naar toekomst geboortezorg in Zoetermeer van start
22 juni 2023Goed, veilig, bereikbaar én betaalbaar. Dat zijn de voorwaarden voor een toekomstbestendig geboortezorgnetwerk voor Zoetermeer en omgeving. Het HagaZiekenhuis onderzoekt de komende periode hoe de zorg voor zwangere vrouwen in de toekomst georganiseerd kan worden om aan deze eisen te blijven voldoen. Dat doet het samen met regionale en lokale partners uit het geboortezorgnetwerk en (zorg)medewerkers uit het eigen ziekenhuis. In het eerste kwartaal van 2024 moet het onderzoek, inclusief het advies, zijn afgerond.
Lees meer -
EerstelijnsZorg Zoetermeer en HagaZiekenhuis Zoetermeer vieren het 2500ste meekijkconsult
21 juni 2023Sinds de introductie van het digitaal meekijkconsult (MKC) op 1 oktober 2021 hebben EerstelijnsZorg Zoetermeer en HagaZiekenhuis Zoetermeer een belangrijke stap gezet in het verbeteren van de zorgervaring voor patiënten en verwijzers. Dankzij het MKC kunnen huisartsen digitaal advies inwinnen bij medisch specialisten, zonder dat de patiënt naar het ziekenhuis hoeft te komen. Met trots vieren we het 2500ste meekijkconsult, een significante mijlpaal voor dit zorginitiatief.
Lees meer -
Hartrevalidatie: ‘Het mentale herstel is net zo belangrijk als het lichamelijke’
19 juni 2023Een hartoperatie of hartaandoening kan iemands leven flink overhoop gooien. Naast de lichamelijke gevolgen voelen patiënten zich misschien onzeker of hebben ze angst om te bewegen. Hartrevalidatie helpt patiënten van het Hartcentrum in het HagaZiekenhuis hun leven weer op te pakken.
Lees meer -
Inspirerende Wetenschapsdag 2023
15 juni 2023Een vol auditorium, 6 voordrachten, 56 abstracts, 48 posters, 5 posterpitches en 6 toonaangevende voordrachten. Dat was de inspirerende opbrengst van de jaarlijkse Wetenschapsdag in het HagaZiekenhuis. Dit jaar was het thema ‘Samen op zoek naar de beste behandeling’.
Lees meer -
Eindelijk uitsluitsel over wel of niet opereren bij hersenbloeding
15 juni 2023Als door trauma of een ongeval een hersenbloeding ontstaat, is direct opereren meestal niet de beste keuze. In geval van een chronische bloeding geeft opereren juist wél de beste resultaten. Dat is de conclusie van onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Haaglanden Medisch Centrum (HMC) en het HagaZiekenhuis.
Lees meer -
Brand bij HagaZiekenhuis Den Haag geblust
14 juni 2023Bij het HagaZiekenhuis Den Haag is woensdag 14 juni aan het einde van de ochtend brand ontstaan. Dit gebeurde tussen de ambulancehal en de leveranciersingang vlakbij de Spoedeisende Hulp. De brand is inmiddels geblust.
Lees meer -
STZ-status verlengd: HagaZiekenhuis ook komende 5 jaar topklinisch
13 juni 2023Het HagaZiekenhuis is ook de komende 5 jaar een topklinisch opleidingsziekenhuis. Na een uitvoerige visitatie stemden leden van de stichting Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ) unaniem voor een verlenging van het lidmaatschap. Het HagaZiekenhuis is al sinds 1998 lid van de STZ.
Lees meer -
Vernieuwd EPD voor HagaZiekenhuis Den Haag: minder registratielast voor behandelaars en MijnHaga vernieuwd
05 juni 2023Het HagaZiekenhuis Den Haag is vrijdag 2 juni live gegaan met een vernieuwde versie van elektronisch patiëntendossier (EPD) HiX. Voor de zorgprofessionals betekent dit een lagere registratielast en intensievere digitale samenwerking met andere zorgaanbieders. De patiënten kunnen nu gebruik maken van het vernieuwde patiëntportaal MijnHaga.
Lees meer -
Peter van der Meer nieuwe bestuursvoorzitter HagaZiekenhuis
02 juni 2023Peter van der Meer is per 1 september de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van het HagaZiekenhuis. De ervaren bestuurder werkte de afgelopen 8 jaar in dezelfde functie in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. Daarvoor was Peter van der Meer onder andere bestuurder in OLVG, Haaglanden Medisch Centrum en HagaZiekenhuis’ rechtsvoorganger Ziekenhuis Leyenburg. Het HagaZiekenhuis heeft sinds 1 maart dit jaar twee ziekenhuislocaties, HagaZiekenhuis Den Haag en HagaZiekenhuis Zoetermeer.
Lees meer -
HagaZiekenhuis Zoetermeer: vertrouwd ziekenhuis met een nieuwe naam
01 juni 2023Het ziekenhuis in Zoetermeer heeft een nieuwe naam. Vanaf vandaag stappen patiënten niet meer binnen in het LangeLand Ziekenhuis, maar in HagaZiekenhuis Zoetermeer. De nieuwe naam is een gevolg van de fusie tussen het HagaZiekenhuis en het voormalig LangeLand. Bestuursvoorzitter Norbert Hoefsmit onthulde donderdag 1 juni het nieuwe logo op de gevel van het ziekenhuis.
Lees meer -
Hematologie verricht duizendste stamceltransplantatie
15 mei 2023In 1989 werd in het HagaZiekenhuis de allereerste stamceltransplantatie gedaan. Op 4 mei 2023 werd de 1000ste transplantatie uitgevoerd. Een mooie mijlpaal. Maar hoe gaat zo'n stamceltransplantatie eigenlijk in zijn werk?
Lees meer -
Altijd de juiste medicijnen dankzij de inzet van innovatie
12 mei 2023Ben je opgenomen in ons ziekenhuis? Dan is de kans groot dat je medicijnen krijgt. Onze verpleegkundigen geven gemiddeld 2000 medicijnen per dag aan patiënten op de verpleegafdelingen. Hoe zorgen ze ervoor dat iedere patiënt de goede medicijnen krijgt, in de juiste hoeveelheid en op het goede moment?
Lees meer -
De klachtenfunctionarissen van het HagaZiekenhuis: ‘Van een klacht kunnen we leren’
09 mei 2023In het HagaZiekenhuis doen we er alles aan om de best mogelijke zorg te bieden aan onze patiënt. Toch kan het gebeuren dat een patiënt ontevreden is en hieruit een klacht ontstaat. Klachtenfunctionarissen Sasja Plak en Barbera Spaan behandelen deze klachten. “Als ziekenhuis kunnen we van een klacht leren.”
Lees meer -
Bloedstolsel verwijderen bij herseninfarct bij meer patiënten zinvol
01 mei 2023Bij een herseninfarct een stolsel mechanisch verwijderen tot 24 uur na het ontstaan van klachten. Dat is voor meer patiënten zinvol dan tot nu toe gedacht, blijkt uit onderzoek van het CONTRAST consortium. In dit consortium werken 18 Nederlandse ziekenhuizen samen, waaronder het HagaZiekenhuis.
Lees meer -
Op de Overgangspoli van het HagaZiekenhuis krijgen vrouwen de controle over hun leven terug
01 mei 2023Vroeg of laat krijgt iedere vrouw er mee te maken: de overgang. Waar sommigen de menopauze zonder problemen doormaken, hebben andere vrouwen jarenlang vervelende klachten. Op de Overgangspoli van het HagaZiekenhuis helpen de gynaecologen en verpleegkundig overgangsconsulenten vrouwen van hun overgangsklachten af.
Lees meer -
Robot SAM maakt korte metten met virussen en bacteriën
28 april 2023Een schoon en veilig ziekenhuis voor onze patiënten. Daar zetten de schoonmaakmedewerkers van het HagaZiekenhuis zich dagelijks voor in. Sinds kort helpt desinfectierobot SAM ze een handje. Met zijn krachtige UV-C licht maakt hij korte metten met virussen, bacteriën en andere ongewenste micro-organismen.
Lees meer -
Neem een kijkje in de hersenen op de Dag van de Beroerte (9 mei)
24 april 2023Hoe herkent u een beroerte? En hoe kunt u het voorkomen? Op dinsdag 9 mei organiseert het HagaZiekenhuis een informatiemarkt.
Lees meer -
Zwaargewonde patiënten vanaf 1 mei naar level-1 traumacentrum HMC Westeinde
20 april 2023Om zwaargewonde patiënten in de regio Haaglanden de beste zorg te bieden, werken HMC en het HagaZiekenhuis nog beter samen. Patiënten met meerdere ernstige letsels worden vanaf 1 mei 2023 allemaal opgevangen in het level-1 traumacentrum op locatie HMC Westeinde. Traumachirurgen uit HMC en het HagaZiekenhuis gaan hier samen opereren. Hier zijn alle voorzieningen en specialisten dag en nacht aanwezig om aan de inwoners van regio Haaglanden de juiste zorg te bieden.
Lees meer -
Een kijkje achter de schermen bij Medische Microbiologie
19 april 2023Infectieziekten zijn besmettelijke ziekten. Ze worden veroorzaakt door ziekmakende micro-organismen, zoals bacteriën, virussen, schimmels of parasieten. De afdeling Medische microbiologie onderzoekt of je een infectie hebt, adviseert over de behandeling en helpt bij het voorkomen van infectieziekten.
Lees meer -
Chirurg Pieter Jan van Huijstee over Haga Zorg Dichtbij: ‘Deze nieuwe manier van werken is veel fijner voor de patiënt’
17 april 2023De bevolking groeit en vergrijzing neemt toe. Steeds meer patiënten hebben zorg nodig. Daarnaast worden hun gezondheidsproblemen ingewikkelder. Zorg moet dus slimmer georganiseerd worden. Het HagaZiekenhuis startte daarom programma Haga Zorg Dichtbij, waarin artsen en verpleegkundigen innovatieve ideeën bedachten om de juiste zorg op de juiste plek te bieden. Nu het programma klaar is, delen 7 betrokken collega’s hun ervaringen. Chirurg Pieter Jan van Huijstee wil het beste voor zijn patiënt. Hij hoefde dan ook niet lang na te denken toen hij gevraagd werd voor het transitieteam van Haga Zorg Dichtbij.
Lees meer -
HagaZiekenhuis onderzoekt toekomst geboortezorg in Zoetermeer
13 april 2023Het HagaZiekenhuis gaat zorgvuldig de toekomst van de geboortezorg in Zoetermeer onderzoeken. Dat doet het samen met lokale partners uit het geboortezorgnetwerk, (zorg)medewerkers uit het LangeLand Ziekenhuis (vanaf 1 juni: HagaZiekenhuis Zoetermeer) en HagaZiekenhuis Den Haag. Dit gebeurt in afstemming met het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ). Tot afronding van het zorgvuldige onderzoek en de besluitvorming daarover blijft geboortezorg in Zoetermeer.
Lees meer -
Van tintelingen tot verlamming: op de afdeling Neurologie zijn de gevolgen van lachgas zichtbaar
12 april 2023Jongeren die ballonnetjes lachgas gebruiken tijdens een feestje. Enkele jaren terug leek dat nog onschuldig. Inmiddels weten we beter. Sinds 1 januari 2023 geldt daarom in Nederland een verbod op lachgas. Aios Neurologie Laurien Hassing en neuroloog Jurgen Piet juichen het verbod toe. Zij zien wekelijks hoe schadelijk lachgasgebruik is voor het lichaam. Gelukkig is volledig herstel mogelijk als je op tijd aan de bel trekt.
Lees meer -
Wondverpleegkundige Kirsten Eeuwijk over Haga Zorg Dichtbij: ‘Mijn werk is nóg leuker geworden’
10 april 2023De bevolking groeit en vergrijzing neemt toe. Steeds meer patiënten hebben zorg nodig. Daarnaast worden hun gezondheidsproblemen ingewikkelder. Zorg moet dus slimmer georganiseerd worden. Het HagaZiekenhuis startte daarom programma Haga Zorg Dichtbij, waarin artsen en verpleegkundigen innovatieve ideeën bedachten om de juiste zorg op de juiste plek te bieden. Nu het programma klaar is, delen 7 betrokken collega’s hun ervaringen. Wondverpleegkundige Kirsten Eeuwijk behandelt patiënten met gecompliceerde wonden. Dankzij Haga Zorg Dichtbij kan ze patiënten thuis of in het verpleeghuis behandelen, die hoeven niet meer naar het ziekenhuis te komen.
Lees meer -
Minder angst, stress en pijn door helpende taal
06 april 2023In het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ) vinden we het belangrijk om stress, angst en pijn zoveel mogelijk te voorkomen. Positieve taal, ook wel Focustaal genoemd, leidt de aandacht af. Daardoor ervaar je minder angst en pijn. Ook ouders kunnen de methode gebruiken.
Lees meer -
HagaZiekenhuis vernieuwt samenwerking met Medtronic
05 april 2023Nog betere kwaliteit van patiëntenzorg en een lagere werkdruk van medewerkers. Dat is het doel van de vernieuwde samenwerking tussen het HagaZiekenhuis en medisch technologisch bedrijf Medtronic. Het accent van de samenwerking ligt op het verbeteren van de zorgprocessen. Hierdoor moet ook de werkdruk van medewerkers omlaag gaan.
Lees meer -
Cardioloog Wilco Tanis over Haga Zorg Dichtbij: ‘Een aantal patiënten hoeft niet meer naar het ziekenhuis te komen’
03 april 2023De bevolking groeit en vergrijzing neemt toe. Steeds meer patiënten hebben zorg nodig. Daarnaast worden hun gezondheidsproblemen ingewikkelder. Zorg moet dus slimmer georganiseerd worden. Het HagaZiekenhuis startte daarom programma Haga Zorg Dichtbij, waarin artsen en verpleegkundigen innovatieve ideeën bedachten om de juiste zorg op de juiste plek te bieden. Nu het programma klaar is, delen 7 betrokken collega’s hun ervaringen. Cardioloog Wilco Tanis bedacht voor het programma Haga Zorg Dichtbij een nieuw triagebeleid. Hierdoor kan de huisarts sommige patiënten zelf verder helpen en is een ziekenhuisbezoek niet meer nodig.
Lees meer -
Toine Hazen verlaat stichting HagaZiekenhuis
30 maart 2023Toine Hazen, directeur bedrijfsvoering van het LangeLand Ziekenhuis, vertrekt per 1 april. Toine werkte 6,5 jaar bij het LangeLand Ziekenhuis. Hij startte als financial controller en werd begin 2018 manager Finance & Control. Sinds november 2021 was hij directeur bedrijfsvoering en loodste hij het ziekenhuis door een spannende tijd. De fusie met het HagaZiekenhuis is nu een feit. Er blijft een ziekenhuis in Zoetermeer en er breekt een nieuwe fase aan voor de fusieorganisatie.
Lees meer -
Stafvoorzitter en internist Ronne Mairuhu over Haga Zorg Dichtbij: ‘Alle medewerkers begrepen dat het anders moest’
27 maart 2023De bevolking groeit en vergrijzing neemt toe. Steeds meer patiënten hebben zorg nodig. Daarnaast worden hun gezondheidsproblemen ingewikkelder. Zorg moet dus slimmer georganiseerd worden. Het HagaZiekenhuis startte daarom programma Haga Zorg Dichtbij, waarin artsen en verpleegkundigen innovatieve ideeën bedachten om de juiste zorg op de juiste plek te bieden. Nu het programma klaar is, delen 7 betrokken collega’s hun ervaringen. Voorzitter van de medische staf en internist Ronne Mairuhu was als lid van het transitieteam van Haga Zorg Dichtbij nauw betrokken bij de ideeën van de zorgverleners van het HagaZiekenhuis. Hij kijkt met bewondering naar hun creativiteit.
Lees meer -
Internist Maarten van Aken over Haga Zorg Dichtbij: ‘Dankzij wetenschappelijk onderzoek weten we dat het écht werkt’
20 maart 2023De bevolking groeit en vergrijzing neemt toe. Steeds meer patiënten hebben zorg nodig. Daarnaast worden hun gezondheidsproblemen ingewikkelder. Zorg moet dus slimmer georganiseerd worden. Het HagaZiekenhuis startte daarom programma Haga Zorg Dichtbij, waarin artsen en verpleegkundigen innovatieve ideeën bedachten om de juiste zorg op de juiste plek te bieden. Nu het programma klaar is, delen 7 betrokken collega’s hun ervaringen. Wat zijn de effecten van de projecten in het programma Haga Zorg Dichtbij? Dat onderzocht internist Maarten van Aken samen met de Health Campus Den Haag van het LUMC.
Lees meer -
Projectleider Meta Krassenburg over Haga Zorg Dichtbij: ‘Andere ziekenhuizen kwamen hier kijken voor inspiratie’
13 maart 2023De bevolking groeit en vergrijzing neemt toe. Steeds meer patiënten hebben zorg nodig. Daarnaast worden hun gezondheidsproblemen ingewikkelder. Zorg moet dus slimmer georganiseerd worden. Het HagaZiekenhuis startte daarom programma Haga Zorg Dichtbij, waarin artsen en verpleegkundigen innovatieve ideeën bedachten om de juiste zorg op de juiste plek te bieden. Nu het programma klaar is, delen 7 betrokken collega’s hun ervaringen. Meta Krassenburg, projectleider van Haga Zorg Dichtbij, trapt af en blikt terug op vier intensieve, maar vooral inspirerende jaren met haar collega’s.
Lees meer -
Hans Turkesteen nieuwe bestuurder ad interim HagaZiekenhuis
06 maart 2023De raad van toezicht van het HagaZiekenhuis heeft Hans Turkesteen benoemd tot ad interim bestuurder. Samen met bestuursvoorzitter Norbert Hoefsmit vormt hij vanaf maandag 6 maart 2023 de raad van bestuur van stichting HagaZiekenhuis.
Lees meer -
Escape room stimuleert samenwerking op Verloskunde
02 maart 2023In het HagaZiekenhuis krijgen alle verpleegkundigen van de afdeling Verloskunde elk jaar een scholing. Dan oefenen ze met acute situaties op de afdeling. Vorig jaar was de scholing in een wel heel bijzondere vorm gegoten: een escape room.
Lees meer -
Onderzoek laat zien: laag inkomen en Surinaams Hindostaanse achtergrond vergroten kans op hart- en vaatziekten
02 maart 2023Nederlanders met lage inkomens hebben tot 1,5 keer meer risico op een hartaanval of beroerte dan rijkere landgenoten. Bij Surinaamse Hindostanen is dit risico 1,9 keer hoger. Dat blijkt uit onderzoek van LUMC huisarts-onderzoeker Janet Kist en Ronne Mairuhu, internist vasculair geneeskundige in het HagaZiekenhuis. Inkomen en etniciteit worden in de Nederlandse richtlijnen nog niet meegenomen als risicofactor.
Lees meer -
HagaZiekenhuis en LangeLand gefuseerd
01 maart 2023Woensdag 1 maart zijn het HagaZiekenhuis in Den Haag en het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer officieel gefuseerd. Door de fusie kunnen inwoners van Zoetermeer, Den Haag en omgeving blijven rekenen op topzorg dicht bij huis. Op 1 juni wijzigt de naam LangeLand Ziekenhuis in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Dan krijgt het voor patiënten zo vertrouwde ziekenhuis een nieuw jasje. Het HagaZiekenhuis wordt door de fusie het grootste topklinische ziekenhuis in de regio.
Lees meer -
Slimme Zorg Week 2023 in het HagaZiekenhuis
22 februari 2023Tijdens de Slimme Zorg Week in het HagaZiekenhuis presenteerden collega’s hun innovatieve ideeën om zorg te verbeteren. Benieuwd naar deze innovaties? In 6 korte video's vertellen collega's er meer over. Van oorsuizen of pijn bestrijden met virtual reality tot het oefenen van een acute situatie in de verloskamer met een escape room.
Lees meer -
Medewerkers voeren actie voor betere cao
15 februari 2023Ziekenhuismedewerkers uit het hele land voeren actie voor een betere cao. Daarover heeft u misschien gelezen of gehoord in het nieuws. Ook in het HagaZiekenhuis wordt actiegevoerd. De acties hebben op dit moment geen gevolgen voor onze zorg aan patiënten.
Lees meer -
HagaZiekenhuis en VGZ maken opnieuw meerjarenafspraak
15 februari 2023Het HagaZiekenhuis en zorgverzekeraar Coöperatie VGZ hebben opnieuw een meerjarenafspraak gemaakt voor de komende drie jaar (2023-2025).
Lees meer -
Vermoeide bloedcellen mogelijke oorzaak infecties bij kinderen met Down
09 februari 2023Kinderen met het syndroom van Down zijn vaker ziek dan leeftijdsgenootjes. Ze hebben meer kans op luchtweginfecties, worden vaker opgenomen en gebruiken meer antibiotica. Arts-onderzoeker Daphne Peeters deed in het Juliana Kinderziekenhuis onderzoek naar een verklaring hiervoor. En ze vond die: de witte bloedcellen van kinderen met Down zijn veel eerder ‘vermoeid’ dan gezonde kinderen. Deze uitkomst geeft hoop voor de toekomst.
Lees meer -
Medisch specialisten HagaZiekenhuis werken samen met HartKliniek
08 februari 2023HartKliniek opent een tweede vestiging in regio Den Haag. De kliniek werkt samen met medisch specialisten van de MSC Haga. De focus ligt op het bieden van toegankelijke, laagdrempelige cardiologiezorg dichtbij de patiënt met aandacht voor de menselijke maat en korte toegangstijden
Lees meer -
Erkenning opleiding Neurologie voor onbepaalde tijd verlengd door KNMG
06 februari 2023De Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS) heeft de erkenning voor de volledige opleiding Neurologie in het HagaZiekenhuis voor onbepaalde tijd hernieuwd. Dat betekent dat de opleiding nog steeds voldoet aan alle kwaliteitseisen van artsenfederatie KNMG.
Lees meer -
Bijzondere levensgesprekken op de afdeling Hematologie
02 februari 2023“Heeft u zin in een praatje?” Met die zin bezoeken vrijwilligers van Hematon elke 2 weken hematologiepatiënten in het HagaZiekenhuis: zowel op de verpleegafdelingen als bij de dagbehandeling. Hematologiepatiënten hebben bloed-, beenmerg- of lymfeklierkanker. Praten met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt, vinden veel van hen heel prettig. Het idee bedachten Lisette Allard-van der Zwan, senior verpleegkundige Hematologie en Ada van Oosten, ex-patiënt en regioteamcoördinator bij patiëntenorganisatie Hematon.
Lees meer -
Snellere behandeling mogelijk bij acute beroertezorg dankzij StrokeViewer
30 januari 2023Sneller dan ooit kan het Haga-stroketeam vaststellen of een patiënt een herseninfarct heeft. Dat kan dankzij de StrokeViewer app. De app is verbonden met de CT-scanner (röntgenapparaat) en analyseert met kunstmatige intelligentie óf er schade aan de hersenen is. En ook hoe erg de schade is. Hierdoor kan het team sneller beginnen met de behandeling als dat nodig is.
Lees meer -
Monique Vaneker is Nederlands eerste Medisch Hulpverlener Intensive Care
18 januari 2023In acute situaties gaat het hart van Monique Vaneker sneller kloppen. Niet gek dus dat ze als Medisch Hulpverlener 2,5 jaar met veel plezier op de Spoedeisende Hulp van het HagaZiekenhuis werkte. Maar Monique wilde meer verdieping. Ze zette daarvoor een unieke stap: zonder verpleegkundige achtergrond meldde ze zich aan voor de opleiding tot IC verpleegkundige. Mede dankzij de inspanningen van het HagaZiekenhuis werd ze toegelaten. Nu is ze de eerste Medisch Hulpverlener Intensive Care van Nederland.
Lees meer -
Betere behandeling van kankerpatiënten door minder geneesmiddelen
17 januari 2023Nieuwe ontwikkelingen in de behandeling van kanker volgen elkaar in rap tempo op. Er komen steeds meer geneesmiddelen op de markt. We kunnen kankercellen licht laten geven zodat chirurgen ze nog nauwkeuriger kunnen verwijderen. En er worden nog veel meer ingewikkelde en innovatieve mogelijkheden onderzocht. Maar het verbeteren van de behandeling van kanker kan ook heel simpel zijn, volgens aios Klinische Farmacie Chang Yue Chui en apotheker Bert Storm. Zij laten zien hoe een eenvoudige aanpassing zorgt voor minder bijwerkingen bij patiënten.
Lees meer -
Mohs-chirurgie: precisiewerk bij huidkanker in het gezicht
09 januari 2023Huidkanker is de meest voorkomende soort kanker in Nederland. De ziekte ontstaat vaak in het gezicht. Een manier om huidkanker op deze plek te behandelen, is Mohs micrografische chirurgie. Op één dag worden de tumor verwijderd, het weefsel onderzocht en de wond gehecht. En dat allemaal met minimale kans dat de tumor terugkomt en zo min mogelijk beschadiging van de huid. Dermatoloog Marloes van Kester vertelt meer over deze effectieve methode om huidkanker te verwijderen.
Lees meer -
Drukke oudjaarsnacht op Spoedeisende Hulp HagaZiekenhuis
01 januari 2023De Spoedeisende Hulp (SEH) van het HagaZiekenhuis kende een behoorlijk drukke jaarwisseling. Na twee relatief rustige jaren door COVID-maatregelen, zagen SEH-medewerkers dit jaar weer veel patiënten in de oudjaarsnacht. Onder hen waren vuurwerkslachtoffers, patiënten met een alcohol- of drugsvergiftiging en slachtoffers van geweldsincidenten.
Lees meer -
Een kijkje achter de schermen bij de stroke-opvang
22 december 2022Bij een beroerte gaat iets mis in de bloedvaten van de hersenen. Een deel van de hersenen krijgt dan geen zuurstof en bloed. Dat is gevaarlijk en daarom moet iemand die mogelijk een beroerte heeft, onmiddellijk naar het ziekenhuis. Diegene wordt opgevangen bij de stroke-opvang in de CT-kamer op onze Spoedeisende Hulp (SEH). Hoe ziet dat eruit? Op de foto krijg je een kijkje achter de schermen.
Lees meer -
Promotie Ali Reza Wahadat: ‘Het allermooiste dat Wilco me leerde, is dat ik altijd mijn hart moet volgen’
20 december 2022Zo onder de indruk was cardioloog Wilco Tanis van het levensverhaal van arts-assistent Ali Reza Wahadat, dat hij 4 jaar geleden zonder twijfel werd aangenomen voor de promotieplek endocarditis. In oktober 2022 behaalde Ali zijn doctorsgraad met een proefschrift en maar liefst 12 wetenschappelijke publicaties op zijn naam. Als promotor sprak Wilco tijdens de promotieceremonie een ‘laudatio’ uit, beginnend en eindigend met: “Ali, wat ben ik trots op jou.”
Lees meer -
Gladheid zorgde voor topdrukte op Spoedeisende Hulp en OK HagaZiekenhuis
19 december 2022De gladheid die donderdag 15 december begon en tot de nacht van zondag op maandag duurde, zorgde voor enorm veel botbreuken en hoofdletsel. Het HagaZiekenhuis was goed voorbereid. Maar ondanks de extra inzet van medewerkers was het extreem druk.
Lees meer -
HagaZiekenhuis en LangeLand samen verder: fusie definitief
15 december 2022Het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer en het topklinische HagaZiekenhuis in Den Haag gaan samen verder. Dat formele besluit is deze week genomen. Door de aanstaande fusie blijft er goede ziekenhuiszorg met hoog specialistische kennis en kunde dicht bij huis voor patiënten in Zoetermeer, Den Haag en omgeving. Daarnaast komt er binnen enkele jaren een modern ziekenhuisgebouw in Zoetermeer. De naam van het gefuseerde ziekenhuis wordt HagaZiekenhuis. De twee locaties gaan HagaZiekenhuis Den Haag en HagaZiekenhuis Zoetermeer heten.
Lees meer -
Ernstige infectie groep-A-streptokok steeds vaker vastgesteld bij kinderen
15 december 2022Ernstige infecties met groep-A-streptokokken (iGAS) werden het afgelopen jaar meer dan gebruikelijk gezien bij kinderen. Hoewel deze ernstige infecties nog steeds heel zeldzaam zijn, is het aantal kinderen dat hiermee naar het ziekenhuis komt sinds begin 2022 sterk toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van het Juliana Kinderziekenhuis, in samenwerking met andere ziekenhuizen. In meerdere gevallen overleden kinderen in het ziekenhuis aan de infectie. Vervolgonderzoek is dringend nodig om de impact van iGAS in Nederland en Europa vast te stellen.
Lees meer -
De onmisbare vrijwilligers van het HagaZiekenhuis
07 december 2022Vandaag, 7 december, is het nationale vrijwilligersdag. Op deze dag staan we stil bij de waarde van vrijwilligerswerk en zetten we vrijwilligers in het zonnetje.
Lees meer -
SuperNursing toont innovatief vermogen van verpleegkundigen
05 december 2022In het HagaZiekenhuis was afgelopen maand een SuperNursing challenge. Bij de SuperNursing projecten spelen verpleegkundigen een centrale rol. Verpleegkundigen laten hun leiderschap en innovatief vermogen zien.
Lees meer -
DI-RECT overhandigt Troubadour trolley aan Juliana Kinderziekenhuis namens Stichting Muziekids
05 december 2022Groot feest in het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ). De Haagse band DI-RECT overhandigde vrijdag 2 december een grote koffer vol muziekinstrumenten namens Stichting Muziekids. Met de gitaren, ukeleles, het keyboard en de andere instrumenten kunnen kinderen muziek maken tijdens hun opname in het JKZ. Zo vergeten ze even dat ze ziek zijn.
Lees meer -
HagaZiekenhuis opereert Oekraïense militairen
28 november 2022Het HagaZiekenhuis zet zich in voor Oekraïense militairen die gewond zijn geraakt in de oorlog. Chirurgen opereerden de voorbije weken meerdere soldaten met ernstige verwondingen. “Ik volg de oorlog op de voet. Het is bijzonder als iemand uit de frontlinie opeens bij jou op de operatietafel ligt”, zegt plastisch chirurg Nick Brinkman.
Lees meer -
“Er is iets te doen aan hevig menstrueel bloedverlies”
23 november 2022Ongeveer 1 op de 5 vrouwen heeft last van hevig menstrueel bloedverlies. Toch vragen veel vrouwen pas laat om hulp, merkt gynaecoloog Wendela Kolkman. En dat terwijl er verschillende behandelingen zijn voor deze klacht.
Lees meer -
Afdelingen Radiotherapie van HagaZiekenhuis en LUMC werken samen aan verdere kwaliteitsverbetering voor patiënt
16 november 2022De afdelingen Radiotherapie van het HagaZiekenhuis en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaan intensiever samenwerken. Dit met als doel om de kwalitatieve radiotherapie voor patiënten verder te verbeteren in de Haagse- en Leidse regio.
Lees meer -
Terugblik symposium voor patiënten: ‘Hoe werkt de zorg voor u?’
09 november 2022Wat vinden patiënten echt belangrijk in onze zorg? Hoe kunnen we onze communicatie met patiënten verbeteren? En wat vinden ze van alle digitalisering? Tijdens een interactieve avond op maandag 7 november 2022 lieten zo’n 80 patiënten letterlijk hun stem horen.
Lees meer -
Virtual reality in het HagaZiekenhuis: hoe werkt het?
31 oktober 2022Dat virtual reality (VR) werkt, is al bewezen in meerdere (internationale) onderzoeken. Diverse ziekenhuizen in Nederland zetten de techniek ook al in. Maar hoe werkt VR voor het HagaZiekenhuis? Lisa van Leeuwen, projectleider HagaAcademie & Innovatie en Leendert-Jan Doornbos, Innovatiecoach bij het HagaInnovatielab, begeleiden verschillende afdelingen bij het onderzoeken van deze vraag.
Lees meer -
KNO-arts Jolijn Brouwer geeft tips bij verkoudheid
18 oktober 2022Het najaar staat weer voor de deur. Dat betekent lange boswandelingen, warme chocolademelk en lekkere stamppotten. Maar in het najaar worden we ook vaker verkouden. Dat is geen pretje. Is verkoudheid te voorkomen? En als je toch verkouden wordt, wat kun je dan het beste doen? KNO-arts Jolijn Brouwer geeft tips en beantwoordt een aantal veelgestelde vragen.
Lees meer -
Een kijkje achter de schermen bij de HagaApotheek
13 oktober 2022Op de begane grond van het HagaZiekenhuis staat de HagaApotheek, een onmisbare afdeling in ons ziekenhuis. Patiënten, maar ook bezoekers van buiten, kunnen hier terecht voor hun medicijnen. Op de foto krijg je een kijkje achter de schermen.
Lees meer -
Mijlpaal: 500ste Deep Brain Stimulation
10 oktober 2022Weet jij wat diepe hersenstimulatie, oftewel Deep Brain Stimulation (DBS) is? DBS is een heel bijzondere behandeling in het HagaZiekenhuis, waarbij elektrische stroompjes naar de hersenen gaan. Deze elektrische stroompjes onderdrukken het beven, de traagheid, de stijfheid of de spierverkrampingen die voorkomen bij bewegingsstoornissen als de ziekte van Parkinson en dystonie. Deze maand voerde het toegewijde DBS team de 500ste DBS-operatie uit: een mijlpaal! Neurochirurg Carel Hoffmann vertelt meer over deze speciale behandeling.
Lees meer -
7 november: Thema-avond 'Hoe werkt de zorg voor u?'
07 oktober 2022Hoe werk de zorg voor u? Bekijk innovaties en denk mee over de zorg van de toekomst! Op maandagavond 7 november van 19.00 tot 21.45 uur vindt in het HagaZiekenhuis een interactieve avond voor patiënten plaats, georganiseerd door de Cliëntenraad.
Lees meer -
Internist-nefroloog Jacqueline Krol stopt met puzzel- en detectivewerk
30 september 2022“Iets kunnen bijdragen waar een ander wat aan heeft, en wat ik zelf ook leuk vind om te doen.” Dat vindt Jacqueline Krol-van Straaten, internist-nefroloog, het mooiste aan haar werk. Na een loopbaan van ruim 40 jaar, waarvan bijna 30 jaar in het HagaZiekenhuis, gaat ze met pensioen.
Lees meer -
HagaZiekenhuis opereert ook op zaterdag
29 september 2022Tijdens de coronapandemie is veel zorg in de Nederlandse ziekenhuizen uitgesteld. Ook de wachtlijsten voor operaties groeiden. Om de wachtlijsten te verkorten, opereert het HagaZiekenhuis ook op zaterdagen.
Lees meer -
Veerle Van Severen wint publieksprijs bij internationale wedstrijd voor fellows vitreoretinale chirurgie
28 september 2022Een van de specialisaties van onze afdeling Oogheelkunde is glasvocht- en netvlieschirurgie (vitreoretinale chirurgie; VR-chirurgie). Sinds afgelopen jaar bieden de specialisten uit ons VR-team een fellowship aan om oogartsen op te leiden tot vitreoretinaal chirurg. Onze eerste fellow Veerle Van Severen sloot haar fellowship in het HagaZiekenhuis op bijzondere wijze af. Ze stond in de finale van ‘EuroVeRsion’, een internationale wedstrijd voor fellows vitreoretinale chirurgie, en won de publieksprijs.
Lees meer -
HagaZiekenhuis en Google werken samen om hartziekten te voorspellen
27 september 2022“Vaak zie ik patiënten met een hartritmestoornis of hartfalen pas als er al veel klachten zijn. Liever spoor ik een patiënt op nog voordat de klachten ontstaan”, zegt cardioloog Ivo van der Bilt van het HagaZiekenhuis.
Lees meer -
Zorg in Zicht beschikbaar voor alle huisartsen in de regio Den Haag
16 september 2022Na een succesvolle proefperiode is het oognetwerk Zorg in Zicht verder uitgebreid. Sinds 1 september kunnen alle huisartsen in de regio Den Haag hun patiënten die last hebben van een vijftal vooraf bepaalde oogklachten doorsturen naar een aangesloten optometrist in de buurt. De patiënt kan hierdoor sneller en vaak ook dichter bij huis worden geholpen.
Lees meer -
DNA-test voorkomt bijwerkingen chemokuur
14 september 2022Met de uitslag van een DNA-test is de juiste dosering medicatie vast te stellen. Dat blijkt uit onderzoek onder patiënten met darm- en alvleesklierkanker. Een juiste dosering voorkomt ernstige bijwerkingen tijdens hun behandeling.
Lees meer -
De traumahelikopter en het Hagahelikopterdek
06 september 2022Wist u dat het HagaZiekenhuis een helikopterdek heeft boven de Spoedeisende Hulp (SEH)? Daar kan de traumahelikopter landen. Wanneer wordt zo’n helikopter naar ons ziekenhuis gestuurd? En waarom? Manager Acute zorg Artze Prins en veiligheidskundige Richard Mourik vertellen u meer.
Lees meer -
Deze kleine oefen-MRI maakt het echte onderzoek minder spannend
31 augustus 2022Een MRI-scan kan nodig zijn om vast te stellen wat een patiënt heeft. Jonge patiënten in het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ), en vaak ook hun ouders, vinden het grote MRI-apparaat best spannend. Senior medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige Kinderradiologie Emma van Gorkum vertelt hen daarom vooraf wat ze kunnen verwachten. Daarvoor gebruikt ze een miniversie van het grote MRI-apparaat: de ‘oefen-MRI’.
Lees meer -
Patiënten geven eten in HagaZiekenhuis een 8
22 augustus 2022Moet u een of meerdere dagen in ons ziekenhuis blijven? Dan vinden we het belangrijk dat u eten krijgt dat niet alleen voedzaam is, maar ook lekker. Uit onderzoek blijkt dat patiënten het eten in het HagaZiekenhuis een 8 geven. Daar zijn we heel trots op.
Lees meer -
Reuma: nog niet te genezen, wel goed te behandelen
25 juli 2022Ruim 2 miljoen Nederlanders hebben een vorm van reuma. Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen. Vaak ontregelen deze het afweersysteem. Daardoor ontstaan chronische ontstekingen, vooral van gewrichten. De ontstekingen leiden bijvoorbeeld tot pijn, stijfheid en vermoeidheid. Hoe behandelen we reuma? Reumatoloog Sylvia Kroese en reumaverpleegkundige Debby Groeneweg-Schuchhard vertellen meer.
Lees meer -
Een kijkje achter de schermen bij Pathologie
25 juli 2022De afdeling Pathologie bestudeert het ontstaan en het verloop van ziekten. In het laboratorium onderzoeken pathologen en analisten stukjes weefsel, cellen en/of lichaamsvocht van patiënten. Zo wordt een diagnose gesteld. Op de foto krijg je een kijkje achter de schermen.
Lees meer -
Informatie spermadonoren en donorkinderen
22 juli 2022Naar aanleiding van de recente berichten over artsen die hun eigen zaad hebben gebruikt als donorzaad, kunnen wij ons voorstellen dat die berichten vragen oproepen bij donorkinderen en ouders.
Lees meer -
Erkenning opleiding interne geneeskunde voor onbepaalde tijd verlengd door KNMG
20 juli 2022De opleiding interne geneeskunde in het HagaZiekenhuis voldoet nog steeds aan alle kwaliteitseisen van KNMG. De erkenning voor de eerste 4 jaar van de 6-jarige opleiding is door de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS) hernieuwd. Deze erkenning geldt voor onbepaalde tijd.
Lees meer -
HagaZiekenhuis levert topzorg: Qualicor accreditatie verlengd tot 1 juli 2027
13 juli 2022De kwaliteit van zorg is uitstekend in het HagaZiekenhuis. Dat blijkt uit het verslag van de audit die Qualicor Europe (voorheen NIAZ) op 10, 11 en 12 mei uitvoerde. Tijdens deze audit bleek dat het HagaZiekenhuis ruimschoots voldoet aan de gestelde eisen op het gebied van kwaliteit en veiligheid van zorg. De accreditatie is daarom verlengd tot 1 juli 2027.
Lees meer -
Het belang van een prettig praatje met de patiënt
08 juli 2022“Een praatje is vaak een welkome afleiding voor de patiënt. Even iemand aandacht geven is zo waardevol. Een patiënt verwoordde het mooi: ‘Je haalt me even uit mijn bubbel van het ziekenhuis en het ziekzijn’.” Dat vertelt student Verpleegkunde Maren van Drumpt. Samen met medestudenten voerde zij onderzoek uit in een van de Zorg Innovatie Communities (ZIC) van het HagaZiekenhuis.
Lees meer -
Haga voert groot onderzoek uit onder ITP-patiënten
07 juli 2022Hoe kunnen we de levenskwaliteit verbeteren van patiënten die een tekort aan bloedplaatjes hebben, ook wel Immuun trombocytpenie of ITP genoemd? Dat is een belangrijk doel van onderzoek van het Haga ITP-centrum. Via een specifieke vragenlijst (PROMS**) wordt patiënten gevraagd hoe ze zich voelen en hoe het gaat.
Lees meer -
Snelle laserbehandeling in plaats van operatie bij ontstoken keelamandelen
07 juli 2022Regelmatig keelpijn, moeilijk slikken of koorts. Het zijn enkele symptomen van ontstoken keelamandelen. Elk jaar ziet het HagaZiekenhuis zo’n 1200 patiënten met klachten aan hun amandelen. Ongeveer 150 van hen krijgen een operatie om ze weg te halen. Dankzij wetenschappelijk onderzoek is er nu een goed alternatief voor de klassieke operatie: de laserbehandeling. Deze behandeling is korter dan een operatie en gebeurt met een plaatselijke verdoving, in plaats van een narcose. Patiënten herstellen sneller en hebben minder medicijnen nodig. KNO-arts Henk Blom vertelt ons meer.
Lees meer -
Post-COVID-zorg: ‘We kijken naar de lichamelijke én de mentale kant’
04 juli 2022Heeft u een COVID-19-besmetting doorgemaakt maar blijft u daarna last houden van klachten? Bijvoorbeeld vermoeidheid en een slechte lichamelijke conditie? De klachten kunnen veel impact hebben op het dagelijks leven. Daarom biedt het HagaZiekenhuis al bijna 2 jaar post-COVID-zorg. Longconsulente Zohreh Jamali coördineert deze zorg.
Lees meer -
HagaZiekenhuis, ROC Mondriaan en de hogescholen Den Haag en Leiden zetten succesvolle samenwerking voort
29 juni 2022Voor de instroom van goed opgeleide verpleegkundigen is de samenwerking met opleidingsinstituten belangrijker dan ooit. Daarom blijven het HagaZiekenhuis, ROC Mondriaan, De Haagse Hogeschool (HHs) en Hogeschool Leiden (HsL) ook de komende jaren intensief met elkaar samenwerken. De partijen verlengen hun samenwerkingsconvenant met drie jaar.
Lees meer -
Haga-longartsen: gasthoofdredacteuren bij nascholingsmagazine Longziekten
28 juni 2022Longartsen Saar Nederveen en Jeroen van Exel zijn eenmalige gasthoofdredacteur van het toonaangevende nascholingsmagazine Longziekten van idoctor, dat vier keer per jaar verschijnt.
Lees meer -
8.000 euro voor innovatieproject Zorg in Zicht
24 juni 2022Op woensdag 22 juni was de prijsuitreiking van de STZ-innovatiechallenge 2021/2022. Het was een feestelijke bijeenkomst met een workshop en diner voor alle finalisten en de werkgroep van het STZ-innovatienetwerk. De finalisten kregen alle zes een cheque van 8.000 euro om te besteden aan de implementatie of opschaling van hun innovatie.
Lees meer -
Haga-cardiologen dotteren live op congres
22 juni 2022Onder het oog van 300 collega’s voerden Haga-cardiologen Gabe Bleeker en Arnoud Haasdijk een dotter-operatie uit. Een camera registreerde de operatie, die live vertoond werd tijdens het cardiologencongres DRES Meeting 2022.
Lees meer -
Borstreconstructie met eigen vet en huid voor het beste resultaat
21 juni 2022Geen siliconen implantaten, maar nieuwe borsten gemaakt van eigen lichaamsvet en huid van de buik. De DIEP lap borstreconstructie is een uitkomst voor vrouwen die hun borsten kwijtraken na de diagnose borstkanker of ze preventief laten verwijderen vanwege een erfelijk gen. De plastisch chirurgen van het HagaZiekenhuis reconstrueren de nieuwe borsten meteen nadat de eigen borsten verwijderd zijn. De werkwijze heeft vele voordelen en wordt steeds beter.
Lees meer -
HagaZiekenhuis staat stil bij 2 jaar corona in de Week van de Aandacht
20 juni 2022In de ‘Week van de Aandacht’ staat ons ziekenhuis stil bij 2 jaar corona. In 7 korte video's vertellen collega’s over hun ervaringen tijdens de COVID-pandemie.
Lees meer -
Via slimme bril meekijken bij wondverzorging thuis
16 juni 2022Kirsten Eeuwijk is wondverpleegkundige in het HagaZiekenhuis. Samen met haar collega Nel de Ruijter behandelt ze patiënten met gecompliceerde wonden. Opgenomen patiënten, maar ook patiënten die langskomen op het poliklinisch spreekuur. Vaak zijn het kwetsbare ouderen die in een verpleeg- of verzorgingshuis wonen. Voor deze patiënten is het een hele toer om naar het ziekenhuis te komen. Soms is dat zelfs niet wenselijk. Dat moet en kan anders, dachten Kirsten en Nel.
Lees meer -
Post-infarctpolikliniek: meer tijd voor nazorg en begeleiding na een hartinfarct
31 mei 2022Eind 2021 startte het HagaZiekenhuis de Post-infarctpoli voor patiënten die een hartinfarct hebben gehad. Op de polikliniek beantwoorden verpleegkundig specialisten vragen en begeleiden ze de patiënt naar een zo gezond mogelijke toekomst. Dat gebeurt in goed overleg met de cardioloog en waar nodig de vasculair internist. “Deze werkwijze maakt de zorg weer een stukje beter”, zegt verpleegkundig specialist Claudia van Soest enthousiast.
Lees meer -
Staking HTM-personeel donderdag 2 juni: geen openbaar vervoer in Den Haag en omgeving
27 mei 2022Donderdag 2 juni staakt het HTM-personeel. Dit betekent dat er de hele dag geen HTM-bussen en -trams rijden in Den Haag, Rijswijk, Leidschendam en Voorburg. Moet u op 2 juni in het HagaZiekenhuis zijn, voor een afspraak of bezoek? Maak dan gebruik van bijvoorbeeld de auto of fiets, of vraag of een naaste om u kan brengen. U kunt uw auto parkeren in de parkeergarage bij het HagaZiekenhuis.
Lees meer -
Opleiding- en Wetenschapsdag: Leren Innoveren
17 mei 2022De Opleiding- en Wetenschapsdag van het HagaZiekenhuis stond dit jaar in het teken van Leren Innoveren. Lezingen, tientallen posterpitches en workshops vormden samen een inspirerend programma.
Lees meer -
HagaZiekenhuis start grote studie onder 530 patiënten naar het geven van magnesium bij hartoperatie
11 mei 2022Voorkomt toediening van magnesium bij een hartoperatie hartritmestoornissen? Dat gaat het HagaZiekenhuis onderzoeken in een grote wetenschappelijke studie onder 530 patiënten. Nooit eerder deed het Haga zelf zo’n grote dubbelblind gerandomiseerde studie, die ongeveer 2 jaar duurt. Het is een gezamenlijke studie door de afdelingen Intensive Care, Cardiologie, Cardio Anesthesie en Cardiothoracale chirurgie.
Lees meer -
Opleiding tot High Care Neonatologieverpleegkundige in Juliana Kinderziekenhuis officieel erkend door CZO
03 mei 2022Het verschil maken voor pasgeborenen en hun ouders. Dat kan als High Care Neonatologieverpleegkundige (in opleiding) in het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ). De opleiding in het JKZ is onlangs officieel erkend door het College Zorg Opleidingen (CZO).
Lees meer -
Meer patiëntengemak bij chemokuur
02 mei 2022Patiënten met kanker krijgen vaak chemotherapie als behandeling. Ook in het HagaZiekenhuis. De medicijnen die we bij chemotherapie gebruiken heten cytostatica. Cytostatica stoppen of remmen de groei van kankercellen in het lichaam of breken deze af. We hebben de behandeling met cytostatica verbeterd. Onze artsen, verpleegkundigen en apotheek hebben daar samen aangewerkt.
Lees meer -
Speekseltest en smartwatch kunnen in de toekomst bloedprikken en ziekenhuisbezoeken vervangen
26 april 2022Medisch wetenschappelijk onderzoek bij kinderen kan makkelijker en leuker dankzij speekseltesten en een slim horloge. Dat ontdekte arts-onderzoeker Matthijs Kruizinga van het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ) in een drie jaar durend onderzoek. De resultaten zijn veelbelovend en leverde Matthijs een cum laude promotie op.
Lees meer -
De onmisbare vrijwilligers van het HagaZiekenhuis
29 maart 2022U komt ze tegen bij de ingang van het HagaZiekenhuis, het Juliana Kinderziekenhuis en op de Spoedeisende Hulp (SEH): de altijd betrokken vrijwilligers van ons ziekenhuis. Ze staan voor u klaar, of het nu gaat om een warm welkom, begeleiding naar uw afspraak of een vriendelijk woord. Onze vrijwilligerscoördinatoren én twee vrijwilligers vertellen over hun bijzondere werk.
Lees meer -
Hartchirurgie heeft al tien jaar een top OK-team
24 maart 2022De Operatieafdeling (OK) van het HagaZiekenhuis heeft al 10 jaar vaste medewerkers die alle cardiochirurgische operaties op de OK begeleiden. Twee operatieassistentes en een hartchirurg vertellen over hun bijzondere team.
Lees meer -
Cardioloog en huisarts werken samen via het meekijkconsult: ‘In veel gevallen blijkt een verwijzing niet meer nodig.’
22 maart 2022We doen het steeds meer: samenwerken met zorgverleners buiten het ziekenhuis. Het is een van de manieren waarop we goede, bereikbare en betaalbare zorg kunnen blijven bieden, ook in de toekomst. Zo werkt onze afdeling Cardiologie nauw samen met huisartsen in de regio. Dat doen ze via het (digitale) meekijkconsult. Cardioloog Wilco Tanis en huisarts Luit van Velzen vertellen meer.
Lees meer -
Nieuwe dialysemachines bieden betere zorg en minder handelingen voor verpleegkundigen
18 maart 2022Het HagaZiekenhuis biedt dialysepatiënten betere kwaliteit van zorg én gemak met 58 nieuwe dialysemachines. De machines staan inmiddels op beide locaties van het Dialysecentrum in Den Haag en Zoetermeer.
Lees meer -
Het diabetesteam van het Juliana Kinderziekenhuis: ‘Ouders hóeven het niet alleen te doen’
15 maart 2022De pechvariant, noemt kinderarts Agnes Clement-De Boers van het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ) het. Ze heeft het over diabetes type 1. Vrijwel alle kinderen met diabetes hebben deze variant, die niet te voorkomen is en nog niet te genezen. De impact van de chronische ziekte is groot, en niet alleen op het kind. “Het hele gezin heeft diabetes, zeg ik altijd.” Met haar collega’s van het JKZ-diabetesteam begeleidt Agnes ruim 300 jonge patiënten en hun families uit de Haagse regio.
Lees meer -
Juliana Kinderziekenhuis en gemeente starten proef met Integrale Gezinspoli
07 maart 2022Het Juliana Kinderziekenhuis en Centrum Jeugd en Gezin Den Haag beginnen deze maand een proef met een Integrale Gezinspoli. Hierin werken professionals uit het medisch én het sociaal domein samen om (kwetsbare) zwangeren en (aanstaande) gezinnen de zorg te bieden die zij nodig hebben om kinderen veilig en gezond te laten opgroeien.
Lees meer -
Haga-IC winnaar van de Bewegingmakerprijs 2021
28 februari 2022De Leerwerkunit voor IC-verpleegkundigen in opleiding, opgezet door het HagaZiekenhuis, is in de prijzen gevallen. Woensdagmiddag (9 februari) werd bekend dat het initiatief is verkozen tot Bewegingmaker van 2021. Organisatoren van deze prijs zijn het ministerie van VWS, RegioPlus, V&VN en Actie Leer Netwerk. Het HagaZiekenhuis is supertrots op initiatiefnemers IC-verpleegkundigen Sanne Vlaardingerbroek en Frederieke Veersma!
Lees meer -
Zorgen voor de patiënt is ook zorgen voor de naasten
24 februari 2022Noeska Schrijver werkt op de verpleegafdeling Oncologie van het HagaZiekenhuis. Daar werkt zij met de methodiek Oog voor Naasten. Deze methodiek motiveert en ondersteunt zorgverleners om oog te hebben voor behoeften van naasten van patiënten met een levensverkortende ziekte.
Lees meer -
Wetenschappelijk onderzoek bewijst: amandelen laseren goed alternatief voor operatief verwijderen
22 februari 2022Patiënten met klachten aan de amandelen kunnen sneller, zonder narcose, met minder pijn en minder medicijnen een laserbehandeling krijgen die ongeveer net zo effectief is als een klassieke operatie. Daarnaast is de laserbehandeling waarschijnlijk veel goedkoper dan het verwijderen van de amandelen onder narcose. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek door het HagaZiekenhuis en vier andere ziekenhuizen. De resultaten staan 21 februari in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift, Journal of the American Medical Association (JAMA) Open.
Lees meer -
Hart voor de Stad: HMC en HagaZiekenhuis intensiveren samenwerking cardiologische zorg in Den Haag
22 februari 2022Onder het motto ‘Hart voor de stad’ gaan HMC en het HagaZiekenhuis nauwer samenwerken om de cardiologische zorg voor patiënten in de regio doelmatig en kwalitatief hoogwaardig te organiseren. Dankzij de topklinische samenwerking kunnen hartpatiënten voor alle cardiologische zorg ook in hun eigen stad terecht.
Lees meer -
Reactie vragen oud-gynaecoloog Ziekenhuis Leyenburg
18 februari 2022Naar aanleiding van casussen in andere ziekenhuizen waarbij gynaecologen eigen zaad gebruikten bij Kunstmatige Inseminatie heeft het HagaZiekenhuis vragen van media gekregen. In 1986 was er media-aandacht over het gerucht dat een gynaecoloog van het voormalige Ziekenhuis Leyenburg zijn eigen zaad gebruikte voor Kunstmatige Inseminatie. Deze gynaecoloog werkte tussen 1972 en 1986 in Ziekenhuis Leyenburg (sinds 2004 onderdeel van HagaZiekenhuis) en is inmiddels overleden.
Lees meer -
Effectievere kankerbehandelingen door giften Team Westland
17 februari 2022Dankzij drie grote sponsorbijdragen van Team Westland kan het HagaZiekenhuis investeren in belangrijke verbeteringen in de zorg voor patiënten met kanker. Zo is de aanschaf van een MRI echofusieapparaat mogelijk, waardoor de kans op complicaties bij prostaatkankeronderzoek (biopten afnemen) fors afneemt. De afdeling Longoncologie kan een speciale camera (videoscoop) kopen om met de allernieuwste techniek weefsel-besparende operaties uit te voeren bij longkankerpatiënten. Al eerder werd bekend dat Team Westland bijdraagt aan de aanschaf van magneetzaadjes die veel beter (en prettiger voor de patiënt) de locatie van een borsttumor aangeeft.
Lees meer -
Vertrek Carla van de Wiel, directievoorzitter HagaZiekenhuis en lid raad van bestuur Reinier Haga Groep
07 februari 2022In goed onderling overleg hebben de raad van toezicht van de Reinier Haga Groep (RHG) en Carla van de Wiel, directievoorzitter HagaZiekenhuis en lid raad van bestuur RHG, besloten dat zij met ingang van 3 maart 2022 haar werkzaamheden beëindigt.
Lees meer -
Renee: ‘Ik blijf positief, dat helpt mij in het behandeltraject’
04 februari 2022Ze voelde een harde schijf in haar borst. “Het zal wel niets zijn, dacht ik eerst nog. Maar uiteindelijk ging ik toch maar naar de huisarts”, vertelt de 30-jarige Renee van Ginkel. Huisarts Ronald Schouten vermoedde een cyste, maar wilde voor de zekerheid een echo. “Toen de vlekken op de echo werden opgemeten, wist ik al: dit is niet goed.” Er werd direct een foto gemaakt en een biopt genomen. De diagnose volgde snel: borstkanker.
Lees meer -
HagaZiekenhuis investeert in wetenschappelijk verpleegkundig onderzoek
02 februari 2022Het HagaZiekenhuis sluit zich aan bij wetenschappelijk programma Research and Education in Nursing (RENurse). In dit programma staan praktijkgericht onderzoek en opleiding centraal, voor en door verpleegkundigen. Het doel: met elkaar de kwaliteit van de verpleegkundige zorg in ziekenhuizen verbeteren.
Lees meer -
Bekijk: webinar voetenpoli voor diabetici
19 januari 2022Diabetesvereniging Nederland hield samen met de Diabetische Voetenpoli van het HagaZiekenhuis een webinar over voetproblemen bij diabetes. Klik hier om het webinar terug te kijken.
Lees meer -
Haga Juliana Geboortecentrum in 2021: 4.000 geboortes
10 januari 2022In 2021 gingen er heel wat rollen beschuit en pakken muisjes doorheen in het Haga Juliana Geboortecentrum. In totaal werden 4.000 kinderen geboren in het ziekenhuis.
Lees meer -
Van Leyenburg naar Haga: ons ziekenhuis is vijftig jaar!
21 december 2021In december bestaat het ziekenhuis op deze locatie 50 jaar. Een mooi moment om terug te kijken naar de meest bijzondere mijlpalen.
Lees meer -
Sneller opsporen en behandelen delier met DeltaScan
13 december 2021Verwardheid, angst, onrust of juist slaperigheid. Het zijn symptomen van een delier. Een delier komt regelmatig voor bij patiënten op de Intensive Care (IC). De hersenfunctie is dan verstoord. “Met de snelle DeltaScan weten we binnen enkele minuten of er sprake is van een delier”, aldus intensivist Thomas Ottens. Met zijn onderzoeksvoorstel won hij de NVIC Research Grant 2021 prijs, uitgegeven door de Nederlandse Vereniging van Intensive Care (NVIC). Het gewonnen geldbedrag gebruikt hij voor het onderzoek, waarin hij samen met anios Sanne Wesselius de voordelen van de DeltaScan onderzoekt.
Lees meer -
Henk Blom gastprofessor aan de Universiteit Antwerpen
06 december 2021KNO-arts Henk Blom is per 1 oktober 2021 voor drie jaar aangesteld als gastprofessor aan de Universiteit Antwerpen. Het is een mooie bekroning op een ruim vijfjarige samenwerking op het gebied van wetenschap, onderzoek en opleiding tussen ons HagaZiekenhuis en het Universiteit Ziekenhuis Antwerpen (UZA).
Lees meer -
Aios Klinische Chemie Bob Smit ontwikkelde internationale database voor hematologie en morfologie
24 november 2021Een groot aanbod van beeldmateriaal, in twee talen duidelijke uitleg over integrale diagnostiek, intuïtief in gebruik, beschikbaar op mobiel en desktop en – niet onbelangrijk – helemaal gratis. CellWiki.net, de unieke website die aios dr. Bob Smit van LabWest bouwde, heeft het allemaal. De website is een uitgebreide database (wiki) die toont hoe bepaalde bloedcellen en hematologische ziektebeelden zich uiten.
Lees meer -
SuperNursing: verpleegkundig leiderschap en daadkracht
22 november 2021In het HagaZiekenhuis was afgelopen maand een Supernursing challenge. In SuperNursing projecten spelen verpleegkundigen een centrale rol. Het zijn projecten waarbij verpleegkundigen leiderschap en daadkracht laten zien.
Lees meer -
Innovatie tilt patiëntveiligheid HagaZiekenhuis en Juliana Kinderziekenhuis naar hoger niveau
17 november 2021Het HagaZiekenhuis koos begin 2017 als een van de eerste ziekenhuizen voor MedEye. En sinds dit jaar maakt ook het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ), als eerste kinderziekenhuis wereldwijd, gebruik van het innovatieve systeem. MedEye ondersteunt verpleegkundigen bij het veilig toedienen van medicatie. In de Week van de Patiëntveiligheid bespreekt ziekenhuisapotheker Maisa Sjak Shie de laatste ontwikkelingen en de vervolgstappen voor de toekomst.
Lees meer -
Oogpatiënt sneller geholpen door unieke samenwerking in de regio
16 november 2021Dankzij het oognetwerk Zorg in Zicht, een unieke samenwerking van huisartsen, optometristen en ziekenhuizen in de regio Haaglanden, is de oogpatiënt in de regio Haaglanden voortaan sneller geholpen. Zorg in Zicht is het eerste grootschalige regionale project in Nederland dat op deze manier de handen ineenslaat. Naar verwachting kunnen circa 6.000 patiënten in de regio Haaglanden door Zorg in Zicht sneller worden geholpen.
Lees meer -
Wie is wie in het HagaZiekenhuis?
15 november 2021Wist u dat er in het HagaZiekenhuis meer dan 3500 mensen werken? Wanneer u bij ons binnen bent geweest, bent u een aantal van onze collega’s vast al tegengekomen. Maar wie doet nu precies wat? We stellen ze aan u voor, aan de hand van hun uniform.
Lees meer -
Meer regie voor kersverse ouders door melkkoelkastje op kamer
27 oktober 2021Zelf de voeding voor je kindje klaarmaken. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar is het niet altijd. Bijvoorbeeld als je met je pasgeboren kindje langer in het ziekenhuis verblijft. De afdeling Neonatologie van het Juliana Kinderziekenhuis heeft sinds kort minikoelkastjes op elke patiëntenkamer. “We bewaren de moedermelk niet meer in een centrale koelkast. Dat heeft zo zijn voordelen,” vertelt seniorverpleegkundige Margot Pels. Ook kersverse ouder Francesca Tomas-van Geel is positief: “Wij mochten nu zelf de voeding klaarmaken.”
Lees meer -
3e COVID-vaccinatie voor patiënten met verminderde weerstand
14 oktober 2021Patiënten met een verminderde afweer ontvangen een uitnodiging van het HagaZiekenhuis voor een 3e COVID-vaccinatie. Onze artsen bepalen op basis van regels van de Gezondheidsraad welke patiënten een 3e vaccinatie kunnen krijgen. Krijgt u geen uitnodiging? Dan hoeft u niets te doen.
Lees meer -
Inès von Rosenstiel ontvangt Koninklijke Onderscheiding
11 oktober 2021Drs. Inès von Rosenstiel-Jadoul kreeg vrijdag 8 oktober 2021 tijdens het eerste nationale Integrative Medicine-Congres in Amersfoort het heugelijke nieuws dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd haar te benoemen tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Von Rosenstiel is werkzaam als medisch specialist in het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem en het HagaZiekenhuis in Den Haag. Ze ontving de onderscheiding uit handen van de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch, onder andere vanwege haar inzet voor een integrale benadering in de zorg (Integrative Medicine) en haar bijdrage aan de verbetering van de gezondheid van kinderen in ontwikkelingslanden.
Lees meer -
"Loopt of staat mijn kind wel goed?"
07 oktober 2021De eerste stapjes op eigen benen zijn bijzondere momenten. Voor het kind zelf, maar natuurlijk ook voor papa en mama. Toch kan de trots bij ouders snel omslaan in angst. Loopt mijn kind wel goed? Waarom staan de benen niet recht? Moet ik naar de huisarts of naar een specialist? Help!
Lees meer -
Taalles voor internationale verpleegkundigen in het HagaZiekenhuis
27 september 2021Het HagaZiekenhuis is continu op zoek naar gemotiveerde collega’s. Soms komen ze uit het buitenland. De afgelopen maanden startten meerdere verpleegkundigen uit Spanje, Portugal en Italië op verschillende afdelingen. Niet alleen kunnen ze zich bij het HagaZiekenhuis ontwikkelen binnen hun vakgebied, we helpen ze ook bij het beter beheersen van de Nederlandse taal. Dat doen we in samenwerking met opleidingsinstelling Echt Nederlands.
Lees meer -
Glaskunstwerk is verhuisd van Sportlaan naar HagaPlaza
08 september 2021Restaurant HagaPlaza is verrijkt met een prachtig glaskunstwerk van kunstenaar Jaap Nanninga. Voor veel collega’s en bezoekers is het een mooie herinnering aan de voormalige locatie Sportlaan. Het culturele erfgoed is namelijk een van de topstukken uit de kunstcollectie van het Rode Kruis Ziekenhuis.
Lees meer -
Duurzame Dinsdag: OK vermindert footprint met 870 kg
07 september 2021Het is de eerste dinsdag van september. Deze dag werd 10 jaar geleden gedoopt tot ‘Duurzame Dinsdag’. Ook het HagaZiekenhuis zet zich in voor een duurzame toekomst. Een sprekend voorbeeld hiervan? Sinds kort werkt onze operatiekamer met de ‘MegaSoft diathermie mat’ op de operatietafel. Deze mat is herbruikbaar en zorgt in de komende twee jaar voor 870 kilo minder afval in de OK! Leendert-jan Doornbos, samen met GreenTeam collega’s initiator van verschillende duurzaamheidsinitiatieven, vertelt er meer over.
Lees meer -
Regionaal Oncologienetwerk West: samenwerken voor de beste zorg voor de patiënt
01 september 2021Internist-oncoloog Danny Houtsma is bestuurslid van het Regionaal Oncologienetwerk West (ROW). Waarom is dit netwerk opgericht en wat biedt het de patiënt?
Lees meer -
“Kom je alsjeblieft weer helpen in Suriname?”
20 augustus 2021Je zou verwachten dat intensivist Iwan Meynaar na vier coronagolven wel toe was aan rust. Maar toen hij een appje met een noodkreet kreeg uit Suriname, twijfelde hij geen moment. Net als een jaar eerder reisde hij in juli weer naar Suriname om hulp te bieden. Deze keer gingen endoscopieverpleegkundige Maureen Swedo en arts-assistent Cardiologie Anoeshka Orie met hem mee.
Lees meer -
Tien jaar AODA: afdeling niet meer weg te denken uit het HagaZiekenhuis
17 augustus 2021Vaak mag een patiënt na een bezoek aan de Spoedeisende Hulp (SEH) snel weer naar huis. Soms heeft de patiënt minder geluk. Dan is een snelle opname nodig. Dat gebeurt meestal op de AODA: de Acute Opname en Diagnostiek Afdeling. De afdeling viert in 2021 haar 10e verjaardag.
Lees meer -
Smartwatch spoort hartritmestoornissen op
21 juli 2021Met een smartwatch hartaandoeningen voorspellen vóórdat je klachten krijgt? Het kan al, volgens cardioloog Ivo van der Bilt.
Lees meer -
Informatie over vaccinatie tegen het rotavirus
05 juli 2021Veel kinderen krijgen buikgriep door het rotavirus. Hierdoor moeten zij veel overgeven en/of krijgen ze last van diarree. Een vaccin beschermt het kind tegen de buikgriep. Daarom adviseert de Gezondheidsraad om alle pasgeboren baby’s te vaccineren tegen het rotavirus. Dit kan eenvoudig met een paar druppels in de wang van het kind.
Lees meer -
Ik ben Haga: Bart Hellebrekers, gynaecoloog
15 juni 2021Gynaecoloog Bart Hellebrekers loopt al sinds 1992 rond in het Haga. Hij deed hier zijn coschappen en zijn opleiding tot gynaecoloog. In 2003 begon hij als gynaecoloog in Ziekenhuis Leyenburg en het Rode Kruis Ziekenhuis. Hij is gespecialiseerd in het behandelen van (de voorstadia van) gynaecologische kanker. Regelmatig stuurt hij patiënten door naar zijn vrouw Mariette, die eveneens gynaecoloog is – maar dan in het LUMC.
Lees meer -
Vernieuwde opleiding tot IC-verpleegkundige: leuker en beter
09 juni 2021Een combinatie van leren en werken: het HagaZiekenhuis leidt IC-verpleegkundigen op een nieuwe manier op. In de leerwerkunit op de Intensive Care (IC) krijgen IC-verpleegkundigen in opleiding al direct patiënten onder hun hoede, natuurlijk onder supervisie van een ervaren collega. De cursisten leren zo sneller en ervaren meer verantwoordelijkheid. Het HagaZiekenhuis is een van de weinige ziekenhuizen in Nederland die op de IC op deze manier opleidt.
Lees meer -
De plastisch chirurgen van het HagaZiekenhuis
01 juni 2021De afdeling plastische chirurgie is onlangs uitgebreid met twee nieuwe collega’s: Nick Brinkman en Anne van Leeuwen. Het team bestaat nu uit vijf plastisch chirurgen, een verpleegkundig specialist en een physician assistant (iemand die medische en medisch-ondersteunende taken van een arts overneemt). Wat zij voor u kunnen betekenen? Veel: van het herstellen van een gat in het onderbeen tot het direct na een amputatie ‘repareren’ van een borst met lichaamseigen weefsel.
Lees meer -
Juliana Kinderziekenhuis werkt als eerste kinderziekenhuis met innovatief medicatieveiligheidssysteem MedEye
25 mei 2021Verpleegkundigen van het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ) in Den Haag maken sinds afgelopen maand gebruik van het medicatieveiligheidssysteem MedEye. Het systeem ondersteunt verpleegkundigen in het medicatieproces door de medicatie vlak voor toediening digitaal te verifiëren. Het toedienen van geneesmiddelen wordt hierdoor aantoonbaar veiliger. Het JKZ is het eerste kinderziekenhuis dat gebruik maakt van medicatieveiligheidssysteem.
Lees meer -
SEH-artsen en huisarts samen medisch verantwoordelijk voor ambulancezorg in regio
04 mei 2021Een bijzondere samenwerking in de Haagse zorg: drie SEH-artsen van het HagaZiekenhuis, Haaglanden Medisch Centrum (HMC) en Erasmus MC vervullen samen met een herintredend huisarts de functie van Medisch Manager Ambulancezorg (MMA) bij de Coöperatie Regionale Ambulancevoorziening Haaglanden (RAV). De specialisten kijken ernaar uit om in hun functie met elkaar samen te werken om zo de kwaliteit van de acute zorg in de regio nog verder te verbeteren.
Lees meer -
STZ-erkenning voor IAT-behandeling
29 april 2021Volledig herstel of een levenslang verblijf in een verpleeghuis. Voor patiënten met een herseninfarct kan de toepassing van intra-arteriële trombectomie een groot verschil maken. De behandeltechniek wordt door de Stichting Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ) erkend als Topklinische Zorgfunctie.
Lees meer -
Vernuftig magneetzaadje geeft locatie van kleine mammatumoren aan
07 april 2021Patiënten met kleine, niet voelbare borsttumoren krijgen bij voorkeur een borstsparende operatie. Dan is het nodig om nauwkeurig te weten waar de tumor precies zit. De chirurg vraagt daarom aan de radioloog om de tumorplek te markeren met een metalen lokalisatiedraadje. Dat gebeurt op de dag van de operatie onder röntgen- of echogeleide beeldvorming. Zo weet de chirurg precies waar de tumor zich bevindt als hij/zij gaat opereren. Omdat zo’n draadje uit de borst steekt, kan dat door de patiënt als onprettig worden ervaren. In het HagaZiekenhuis is dat nu verleden tijd.
Lees meer -
Dicht bij je naaste dankzij een koppelbed
11 maart 2021Knuffelen, dicht tegen elkaar aankruipen of simpelweg de aanwezigheid van je partner of kind voelen. Het is geen vanzelfsprekendheid voor mensen die door ziekte aan bed gekluisterd zijn. En dat terwijl samenzijn juist tijdens een ziekbed zo belangrijk is. Voor patiënten op de verpleegafdeling Oncologie/Hematologie is er al enige tijd een uitkomst: het koppelbed. Een gift van stichting Roparun.
Lees meer -
Internationale vrouwendag: HagaZiekenhuis vraagt aandacht voor genitale verminking
08 maart 2021Naar schatting 41.000 vrouwen in Nederland zijn besneden. Gynaecoloog Wendela Kolkman van het HagaZiekenhuis ziet samen met Marisa Abdulgani van de GGD veel van deze vrouwen op het spreekuur. Omdat ze chronische klachten hebben of gaan bevallen en besneden zijn. Beiden benadrukken het belang van preventief optreden en het geven van goede voorlichting.
Lees meer -
HagaZiekenhuis tekent Green Deal Duurzame Zorg
04 maart 2021Ook in de toekomst duurzame zorg kunnen blijven leveren. Dat is het doel van de Green Deal Duurzame Zorg. Het HagaZiekenhuis verbindt zich aan dit plan. Samen met 200 andere zorginstellingen zet het Haga zich in voor de 4 ambities uit de Green Deal: minder CO2-uitstoot, verspilling en medicijnresten in afvalwater, en meer aandacht voor een gezonde leef- en werkomgeving.
Lees meer -
Reinier Haga Orthopedisch Centrum boekt succes met Mako-robotarm
04 maart 2021Het Reinier Haga Orthopedisch Centrum in Zoetermeer werkt sinds kort met de Mako-robotarm van Stryker bij het plaatsen van een knie-of heupprothese en is daarmee koploper in de regio. Met deze Mako-robotarm kan een prothese nog nauwkeuriger worden geplaatst. Dit geeft minder snel slijtage en minder restklachten.
Lees meer -
Ik ben Haga: Luce Bol, anesthesiemedewerker in opleiding
02 maart 2021Luce (spreek uit: Luus) Bol, anesthesiemedewerker in opleiding, straalt. Ze heeft een tópweek. In de rubriek Ik ben Haga leest u waarom.
Lees meer -
Twee Haga-artsen in het CBG: “Met onze kennis zijn we eerder voorbereid”
22 februari 2021In het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), de Nederlandse medicijnautoriteit die bepaalt welke medicijnen wel en niet in Nederland worden toegelaten, is het HagaZiekenhuis goed vertegenwoordigd met maar liefst twee leden (van de huidige vijftien). Internist-infectioloog Kees van Nieuwkoop werd begin vorig jaar voor vier jaar herbenoemd en hematoloog Sabina Kersting is in augustus 2020 voor het eerst beëdigd tot collegelid. “Hier mag het HagaZiekenhuis heel trots op zijn”
Lees meer -
Nieuw voedingsconcept helpt patiënt naar sneller herstel
19 februari 2021Het HagaZiekenhuis en voedingsformule FoodforCare werken samen met als doel patiënten sneller te laten herstellen door de verse kwaliteitsvoeding die FoodforCare levert.
Lees meer -
Betere behandeling van gebroken middenhandsbeentjes
15 februari 2021Wie op zijn duim valt, kan zijn middenhandsbeentjes breken. Het overkomt vooral vrouwen van 60 jaar en ouder en mannen tussen de 30 en 40 jaar die zwaar werk verrichten. Meestal herstellen handchirurgen zo’n breuk met schroeven en plaatjes. Traumachirurg Alexander Greeven werkt liever met pinnetjes. Zijn aanpak zorgt voor een veiligere behandeling met een sneller herstel.
Lees meer -
Promotie met ‘gouden randje’: Haga-studie verandert medicatiebeleid bij niersteenpijn
10 februari 2021De zogeheten Buscopanstudie van onze afdeling Urologie is door de Nederlandse Vereniging van Urologen (NVU) genomineerd voor de Wetenschaps- en Innovatieprijs van de Federatie Medisch Specialisten (FMS). De studie heeft voor het eerst aangetoond dat de standaardbehandeling van pijn bij nierstenen (met Buscopan) ‘geen zinnige zorg’ is.
Lees meer -
Vaccinatielocatie geopend in voormalig HagaZiekenhuis op Sportlaan
08 februari 2021Eind 2020 sloot het HagaZiekenhuis op locatie Sportlaan. Vanaf 8 februari 2021 gaat het gebouw tijdelijk weer open. Niet als ziekenhuis, maar als vaccinatielocatie. Na het Cars Jeans Stadion is het voormalig HagaZiekenhuis de tweede Haagse locatie waar de GGD mensen vaccineert.
Lees meer -
Nieuwe echo-apparaten voor vroegdiagnostiek naar bloedvatontsteking
04 februari 2021Sinds enige tijd heeft de polikliniek Reumatologie de beschikking over 2 gloednieuwe echo-apparaten van Siemens. Hiermee is niet alleen de beeldkwaliteit van de echo’s fors vooruitgegaan. Het is ook mogelijk geworden om de echografie in te zetten als onderzoek naar bloedvatontsteking van de grotere bloedvaten (vasculitis).
Lees meer -
“Ná de behandelingen zag ik een positieve vrouw, iemand die ook als mens sterker uit de behandeling was gekomen”
04 februari 2021“Ik wil alleen chemotherapie ondergaan als ik niet word geprikt en mijn haar niet verlies. En na de kuur wil ik uitsluitend worden geopereerd onder de voorwaarde dat ik geen borst kwijtraak.” Dat vertelde een patiënt gedecideerd nadat ze van oncologisch chirurg dr. Ilse Jannink had gehoord borstkanker te hebben. “Door goed te luisteren en in te spelen op de specifieke zorgen van deze vrouw, hebben wij haar uiteindelijk toch precies de behandelingen kunnen laten ondergaan die wij hadden voorgesteld.”
Lees meer -
STZ-erkenning behandeling Sclerodermie: “Gedegen samenwerking maakt onze behandeling zo goed”
01 februari 2021De afdeling Reumatologie van het HagaZiekenhuis heeft een erkenning gekregen van de Stichting Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ) voor haar behandeling van sclerodermie.
Lees meer -
Huisartsen krijgen vaccinatie in het HagaZiekenhuis
24 januari 2021Zo’n 850 huisartsen uit de regio Haaglanden krijgen vandaag en morgen in het HagaZiekenhuis een vaccinatie tegen het coronavirus.
Lees meer -
Onze zorg gaat tijdens de avondklok door
23 januari 2021Heeft u tijdens de avondklok noodzakelijke medische zorg nodig? Dan mag u ook na 21.00 uur naar buiten. De zorg van het HagaZiekenhuis gaat 24 uur per dag door. Lees wat de avondklok betekent voor uw zorg.
Lees meer -
Ik ben Haga: Carlien Witteman, dialyse-verpleegkundige
21 januari 2021Carlien Witteman is 26 jaar en werkt als dialyse-verpleegkundige in het Haga. Ze staat vol in het leven. Dat komt omdat ze van haar patiënten leert dat het leven zo om kan slaan.
Lees meer -
Minder amputaties, betere resultaten: nieuwe behandeling kritische ischemie STZ-erkend
20 januari 2021De afdeling Interventieradiologie heeft een STZ-erkenning gekregen voor haar behandeling van kritische ischemie (vorm van vaatvernauwing waarbij voet of onderbeen bedreigd wordt). De erkenning ondersteunt de behandelmethode met drug eluting (medicijnomhulde) stents. Interventieradioloog Hans van Overhagen bedacht de toepassing van deze drug eluting stents bij patiënten met kritische ischemie en een diabetische voet. Hij onderzocht de methode, die inmiddels wetenschappelijk onderschreven is, met collega-vaatchirurgen.
Lees meer -
Zorgorganisaties in regio Haaglanden gaan voor rookvrije omgeving
04 januari 2021Het HagaZiekenhuis, Haaglanden Medisch Centrum (HMC), huisartsenorganisaties (Hadoks, Arts en Zorg en SHG) en GGD Haaglanden waren al rookvrij, maar sinds 1 januari 2021 zijn ook de omliggende terreinen rookvrij. Het rookverbod geldt voor iedereen, dus voor patiënten, bezoekers en medewerkers.
Lees meer -
HagaZiekenhuis sluit locatie Sportlaan
30 december 2020Dinsdag 29 december 2020 verhuisden de laatste afdelingen van locatie Sportlaan van het HagaZiekenhuis naar locatie Leyweg. Vanaf 1 januari 2021 heeft het ziekenhuis dan nog één vestiging. Die staat aan het Els Borst-Eilersplein in de wijk Leyenburg.
Lees meer -
In beeld: afscheid van locatie Sportlaan
29 december 2020Nog even en een Haags begrip is niet meer: locatie Sportlaan van het HagaZiekenhuis, ook wel het voormalige Rode Kruis Ziekenhuis, gaat per 1 januari 2021 definitief dicht. Alle zorg, van basiszorg tot hoogcomplexe zorg, is dan voortaan onder één dak te vinden aan het Els Borst-Eilersplein.
Lees meer -
Norbert Hoefsmit tijdelijk medisch directeur HagaZiekenhuis
28 december 2020Vanaf 1 januari 2021 is Norbert Hoefsmit directeur medische zaken ad interim van het HagaZiekenhuis. Hij volgt Karel Rondaij op die stopt na de maximale benoemingstermijn van zes jaar. Norbert Hoefsmit vormt samen met directievoorzitter Carla van de Wiel de directie van het HagaZiekenhuis.
Lees meer -
Veel geplande zorg voorlopig uitgesteld; gevolgen voor uw afspraak
22 december 2020Operaties en behandelingen die uitgesteld kunnen worden, gaan de komende tijd in veel gevallen niet door.
Lees meer -
HagaZiekenhuis behaalt ook ISO 27001 certificaat voor informatiebeveiliging
21 december 2020Het informatiebeveiligingsbeleid in het HagaZiekenhuis voldoet aan de internationale eisen. Dat blijkt na intensieve audits van DNV GL, onafhankelijk expert op het gebied van risicomanagement en kwaliteitszorg. Het ziekenhuis verdient hiermee het ISO 27001 certificaat. Eerder dit jaar reikte DNV GL ook al het nationale NEN 7510 certificaat voor informatiebeveiliging uit aan het HagaZiekenhuis.
Lees meer -
Ik ben Haga: Celine Veerman, verpleegkundige Cardiochirurgie
18 december 2020Bij een afwijkend hartritme, rent Celine vol adrenaline naar de patiënt. In de rubriek ‘Ik ben Haga’ vertelt ze over de passie voor haar werk.
Lees meer -
Sluiting locatie Sportlaan: Ook de ‘leukste afdeling’ moet eraan geloven
13 december 2020Het grote bord met foto’s die ze in de loop der jaren hadden verzameld, is al weggehaald. Bovenin stond: Welkom op de leukste afdeling! Ze draaien er nu alleen nog poli. Operaties gebeuren al sinds een paar weken op de Leyweg, sinds de POK (poliklinische OK) daarnaartoe is verhuisd. Hoezo ‘leukste afdeling’? Met wie praten we?
Lees meer -
“Normale CT-scan duurt 5 minuten, een scan bij een IC-patiënt met COVID wel een half uur”
07 december 2020Radiodiagnostisch laboranten bevinden zich al sinds maart 2020 in de voorhoede van de coronacrisis. Vrijwel iedere COVID-patiënt die in het ziekenhuis belandt, moet bij hen een longfoto of CT-scan laten maken. En dat is geen kwestie van een of twee minuten, zéker niet bij een IC-patiënt.
Lees meer -
Minister Grapperhaus en burgemeester Van Zanen op bezoek
04 december 2020Vrijdagavond 4 december bezochten minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid & Justitie) en burgemeester Jan van Zanen van Den Haag het HagaZiekenhuis. Ze spraken met medewerkers over de zorg voor COVID-patiënten en hoe het HagaZiekenhuis de reguliere zorg zoveel mogelijk door laat gaan in deze tijd. Speciale aandacht was er voor veiligheid in het ziekenhuis.
Lees meer -
Gezamenlijke inzet ziekenhuizen en zorgverzekeraars: ook in 2021 voor iedereen toegang tot goede ziekenhuiszorg
01 december 2020Patiënten moeten ook volgend jaar kunnen rekenen op toegang tot goede ziekenhuiszorg. Dat is de inzet van zorgverzekeraars en ziekenhuizen. Zorgverzekeraars en ziekenhuizen willen alle huidige contractuele relaties volgend jaar voortzetten, zodat mensen ook in 2021 zoveel mogelijk in hun vertrouwde ziekenhuis terecht kunnen.
Lees meer -
Hoofd Koel, Hart Warm - Samen sterk in een bijzondere tijd (videoclip)
26 november 2020Het was alweer een tijdje geleden dat Michael Bol een nummer schreef. Maar toen collega’s erom bleven vragen, begon het toch weer te kriebelen bij de logistiek medewerker. In het nummer ‘Hoofd Koel, Hart Warm’ rapt Michael over de bijzondere periode in het HagaZiekenhuis sinds de uitbraak van het coronavirus.
Lees meer -
Ik ben Haga: Miranda van Look, medewerker Receptie & Telefonie
24 november 2020Miranda van Look is 51 jaar en werkt ruim vijf jaar in het HagaZiekenhuis als medewerker Receptie & Telefonie. “Een vriendin van mij vertelde altijd zo enthousiast over haar werk bij het Haga, dat ik hier gesolliciteerd heb. Het leek me een dynamische organisatie, en dat is het ook!” Ver hoeft ze niet te reizen voor haar werk, want ze woont op steenworp afstand. Handig als ze in moet vallen!
Lees meer -
HagaZiekenhuis breidt COVID-testcapaciteit uit met 450 %
12 november 2020Geen 200 maar 900 coronatesten per dag. Dat aantal kan het HagaZiekenhuis nu afnemen dankzij 3 nieuwe testmachines, 6 extra laboranten en verdubbeling van het aantal diensten. In ons nieuwe COVID-laboratorium kunnen we nu meer en sneller patiënten en medewerkers testen. Ook verwerkt het Haga de testen van medewerkers en patiënten van verpleeg- & verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT) en de huisartsen van Hadoks. De restcapaciteit is beschikbaar om coronatesten uit te voeren voor de GGD .
Lees meer -
Snel controle en operatie bij de Mammapoli van het HagaZiekenhuis
11 november 2020Chirurg dr. Ilse Jannink adviseert vrouwen regelmatig hun borsten te controleren. Maar wat zoek je dan?
Lees meer -
Nieuwe inschrijfbalie voor kinderen en patiënten van het Radiologisch Centrum
09 november 2020We willen u in het HagaZiekenhuis graag zo snel mogelijk helpen. Daarom openen we een tweede inschrijfbalie achterin de lichtstraat (route J.0.0). Deze is speciaal voor kinderen met een afspraak in het Juliana Kinderziekenhuis en voor patiënten met een afspraak in het Radiologisch Centrum.
Lees meer -
Meedoen aan onderzoek naar BCG-vaccinatie?
03 november 2020Wereldwijd is er een snelle toename van het aantal mensen dat besmet wordt met COVID-19. Mensen van 60 jaar en ouder zijn een kwetsbare groep en lopen daardoor een verhoogd risico. Het HagaZiekenhuis is een van de 20 ziekenhuizen in Nederland die meedoet aan onderzoek hiernaar. Het onderzoek wordt gecoördineerd door het Universitair Medisch Centrum Utrecht.
Lees meer -
Even tussendoor een medische thriller schrijven
26 oktober 2020Dat Stef Bloem een medische thriller schreef, kwam door zijn eigen opmerking na het lezen van een thriller. “Dat kan ik veel beter”, riep de arts bij Maag Darm Leverziekten van het HagaZiekenhuis. En zo geschiedde. In amper een half jaar schreef hij Antidotum, de Latijnse naam voor tegengif.
Lees meer -
Contactonderzoek gestart
23 oktober 2020Het HagaZiekenhuis is een contactonderzoek gestart wegens een onverwacht hoog aantal positief geteste medewerkers uit een groep die op verschillende covid-afdelingen werkt. Tot nu toe zijn 11 collega’s uit deze groep positief getest. Uit voorzorg wordt een uitgebreider onderzoek gedaan en worden meer medewerkers getest.
Lees meer -
Reinier Haga Prostaatkankercentrum ontvangt topklinische erkenning
08 oktober 2020Het Reinier Haga Prostaatkankercentrum (PKC) heeft een topklinische erkenning gekregen van de Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ).
Lees meer -
Dress Red Day - aandacht voor het vrouwenhart
29 september 2020Jaarlijks sterven wereldwijd meer vrouwen aan hart- en vaatziekten dan mannen. Signalen dat er iets mis is met het hart, zijn bij vrouwen vaak niet zo duidelijk. Ze worden daardoor sneller over het hoofd gezien of niet op tijd herkend. Dat moet veranderen!
Lees meer -
“Het voelt goed om belangrijk werk te doen”
02 september 2020Zo’n vier dagen per week verwelkomt Jesse patiënten en bezoekers als zij het ziekenhuis in komen. Gehuld in een groene polo en voorzien van mondkapje en spatbril stelt hij vragen over de gezondheid.
Lees meer -
Groen-gele Haagse muisjes voor kersverse ouders in Haga Juliana Geboortecentrum
20 augustus 2020Bij een geboorte hoort natuurlijk beschuit met muisjes. Traditiegetrouw zijn deze roze of blauw. In het Haga Juliana Geboortecentrum van het HagaZiekenhuis kunnen kersverse ouders de komende tijd ook kiezen voor een bijzondere variant: groene en gele muisjes met de toepasselijke naam Haagse Stadsgenootjes. Merel en Luciano, dolgelukkige ouders van dochter Marley Noé, hadden de primeur. Zij kregen de Stadsgenootjes als eerste op hun bord.
Lees meer -
Cardiologen gebruiken nieuwe techniek bij draadloze pacemaker
05 augustus 2020Hemanth Ramanna en Shmaila Saleem-Talib van ons Haga Hart Long Centrum zijn de eerste cardiologen in Europa die draadloze pacemakers via de halsader in het hart plaatsen. Wereldwijd is veel belangstelling getoond voor hun techniek. Inmiddels is bij 44 patiënten in het HagaZiekenhuis op deze wijze een pacemaker geplaatst.
Lees meer -
Geboortebegeleiders Maaike van Rijn en Irma Kemper maken het verschil
15 juli 2020Een goede voorbereiding, eigen regie, positieve gedachten en een goede ademhaling. Volgens verloskundige Maaike van Rijn en gespecialiseerd verpleegkundige Irma Kemper zijn deze onderdelen essentieel bij een bevalling. In het boek Geboortebegeleiders delen Maaike en Irma hun persoonlijke verhalen, kennis en praktische tips.
Lees meer -
HagaZiekenhuis krijgt spatmaskers van gerecycled plastic
10 juli 2020Het HagaZiekenhuis gaat gebruik maken van spatmaskers van gerecycled plastic. Het eerste exemplaar werd vandaag symbolisch aan directievoorzitter Carla van de Wiel van het HagaZiekenhuis overhandigd door wethouder Liesbeth van Tongeren van Energietransitie en Duurzaamheid van de gemeente Den Haag.
Lees meer -
Reinier Haga Orthopedisch Centrum opent deuren in Zoetermeer
06 juli 2020Het Reinier Haga Orthopedisch Centrum (RHOC) - het grootste centrum voor orthopedische zorg in Nederland - opent dinsdag 7 juli haar deuren. Het centrum is een initiatief van het HagaZiekenhuis, het Reinier de Graaf Ziekenhuis en het LangeLand Ziekenhuis.
Lees meer -
Haagse gezondheid beter in beeld
25 juni 2020Beter inzicht krijgen in de gezondheidsverschillen in de Haagse wijken en op die manier betere adviezen geven om Hagenaars gezonder en gelukkiger te maken. Daarvoor bundelen HagaZiekenhuis en HMC hun gezondheidsdata met de cijfers van het CBS.
Lees meer -
€ 1,4 miljoen voor onderzoek naar veelbelovende zorg ziekte van Ménière
18 juni 2020Een operatie aan hun evenwichtsorgaan kan patiënten met de ziekte van Ménière mogelijk van hun klachten afhelpen. Elf Nederlandse ziekenhuizen onder leiding van het HagaZiekenhuis, het LUMC en het Haaglanden Medisch Centrum, krijgen een subsidie van € 1,4 miljoen voor onderzoek naar de effectiviteit van deze behandeling.
Lees meer -
Orthopeden HagaZiekenhuis opereren voortaan in nieuw Orthopedisch Centrum in Zoetermeer
17 juni 2020Afdeling Orthopedie van het HagaZiekenhuis sloot dinsdag 16 juni 2020 definitief de deuren op locatie Sportlaan. Vanaf de 2e week van juli opereren de orthopedisch chirurgen in het Reinier Haga Orthopedisch Centrum (RHOC) in Zoetermeer. De polikliniek op locatie Leyweg blijft wel open. Patiënten zijn hier welkom voor een eerste poliklinische afspraak.
Lees meer -
Keuzehulp beschikbaar voor patiënten met reumatoïde artritis
14 juni 2020Naar aanleiding van de nieuwe Nederlandse richtlijn voor de behandeling van reumatoïde artritis (RA) die eind 2019 is verschenen, heeft de patiëntenvereniging ReumaNederland (voorheen Reumafonds) een Keuzehulp voor patiënten met RA ontwikkeld.
Lees meer -
Primeur in de Benelux: HagaZiekenhuis behandelt hartritmestoornis met MRI-ablatie
05 juni 2020Goed nieuws voor patiënten met hartritmestoornissen. In het HagaZiekenhuis zijn deze week de eerste twee patiënten met hartritmestoornissen succesvol behandeld in het MRI-ablatiecentrum. Een primeur voor de hartzorg in de Benelux.
Lees meer -
Positief financieel resultaat voor Haga: € 1,8 miljoen
05 juni 2020Het HagaZiekenhuis heeft 2019 afgesloten met een positief financieel resultaat van € 1,8 miljoen. Dat is € 1,2 miljoen meer dan in 2018.
Lees meer -
HagaZiekenhuis trots op certificering voor informatiebeveiliging
02 juni 2020De informatiebeveiliging in het HagaZiekenhuis is goed op orde. Dat stelt de onafhankelijk certificerende instelling DNV GL. Als derde niet-academische ziekenhuis van Nederland ontvangt het HagaZiekenhuis het NEN 7510 certificaat.
Lees meer -
Nieuwe richtlijn behandeling reumatoïde artritis
22 mei 2020Er is een nieuwe Nederlandse richtlijn voor de behandeling van reumatoïde artritis. Op de polikliniek reumatologie van het HagaZiekenhuis worden veel patiënten met RA gezien en behandeld. De nieuwe richtlijn is bedoeld om deze zorg nog verder te verbeteren.
Lees meer -
Video - Wij vormen het hart van de zorg
12 mei 2020De Dag van de Zorg is een dag van ons allemaal. Want samen vormen wij het hart van de zorg. We houden ons hoofd koel en ons hart warm. Voor elkaar, én voor u.
Lees meer -
Een afdeling waar de emoties intens voelbaar zijn
08 mei 2020Machteld van Kerpel is IC-verpleegkundige. Zij werkte gisteren op de COVID-kant van de Intensive Care (IC). Een afdeling die de laatste maanden veel in het nieuws is geweest en omgedoopt werd tot ‘de frontlinie’. Machteld wordt gefilmd door Omroep West.
Lees meer -
HagaZiekenhuis en HMC beide weer open voor acute trauma- en hartzorg
04 mei 2020Sinds zaterdag 2 mei zijn de afdelingen Spoedeisende Hulp van HagaZiekenhuis en HMC weer open voor alle acute zorg.
Lees meer -
Henk en Anneke: een overwinning met een rouwrand
28 april 2020Henk en Anneke Jautze (75 en 73 jaar) zijn 52 jaar getrouwd en hebben twee dochters. Ook zijn ze opa en oma van twee kleindochters, op wie ze stapelgek zijn. In maart raken Henk en Anneke beiden geïnfecteerd met het coronavirus. Met Henk gaat het zo slecht, dat hij al snel op de Intensive Care terechtkomt. Anneke, zelf opgenomen op de minder zware COVID-afdeling van het ziekenhuis, maakt zich ernstige zorgen over haar man.
Lees meer -
RVE-manager Artze Prins benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
24 april 2020Tijdens de vergadering van het crisisbeleidsteam van vrijdag 24 april werd Artze Prins, RVE-manager acute zorg en CBT-voorzitter, verrast met een telefoontje van de burgemeester van de gemeente Westland, Bouke Arends. Via een WhatsApp beeldverbinding vertelde de burgemeester aan Artze dat hij bij koninklijk besluit is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Lees meer -
Haga deelt expertise in werkgroep zeldzame reumavorm SLE
23 april 2020Bij zeldzame vormen van reuma (Systemische Lupus Erythematodes (SLE), 1 van de systemische auto-immuunziekten) is het vaak moeilijk om de diagnose te stellen. ARCH heeft een werkgroep SLE gestart om kennis over deze aandoening beter toegankelijk te maken. Haga-reumatoloog Robbert Goekoop is lid van deze werkgroep.
Lees meer -
Raamwerk Medicamenteuze behandeling en monitoring van Systemische Lupus Erythematodes (SLE)
21 april 2020Op initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie en gefinancierd uit de Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS) is dit jaar gestart met de ontwikkeling van het Raamwerk Medicamenteuze behandeling en monitoring van SLE.
Lees meer -
Mijke in de strijd tegen corona
07 april 2020Verpleegkundige Mijke Kanneworff (35) was net begonnen met het voorwerktraject voor de opleiding tot verkoeververpleegkundige toen de coronacrisis uitbrak. Het werk in de operatiekamers kwam vrijwel stil te liggen en voor Mijke was er geen werk meer. De voormalig cardiologieverpleegkundige kwam thuis te zitten en vond dat niet prettig. Ze meldde zich daarom aan als buddy om collega’s op de corona-afdelingen bij te staan. Vorige week werd ze drie keer opgeroepen.
Lees meer -
“Als ze vraagt hoe de dienst is geweest, barst ik in tranen uit”
06 april 2020Kinderverpleegkundige Saskia van Dongen (26) krijgt de vraag of zij twee avonddiensten wil bijspringen op de COVID-afdeling van het HagaZiekenhuis. Saskia, die in het verleden op een longafdeling voor volwassenen werkte, aarzelt geen moment. Mentaal hebben de diensten echter een grotere impact dan ze van tevoren had kunnen voorzien.
Lees meer -
Brieven van geliefden en gesprekken over leven en dood
03 april 2020Consulent ouderengeneeskunde Jan Kaffa biedt met zijn collega’s Miep en Anneke psychosociale hulp aan oudere patiënten op de COVID-19-afdeling. Het is uiterst belangrijk werk in deze zware tijd waarin familieleden hun geliefden niet kunnen steunen. “Een patiënte die nauwelijks meer reageerde, moest huilen toen ik een brief van haar vriendin voorlas met een terugblik op hun gezamenlijke leven.”
Lees meer -
Binnen regio Haaglanden borgen HMC en HagaZiekenhuis acute trauma- en hartzorg
28 maart 2020Het aantal patiënten met het coronavirus/COVID-19 in de regio Haaglanden neemt toe. Maar ook de acute opvang van andere patiënten in de regio gaat gewoon door. De zorgaanbieders en ambulancediensten stemmen deze acute zorg met elkaar af in ROAZ verband (Regionaal Overleg Acute Zorgketen). Om de acute traumazorg en acute hartzorg in deze tijd van de Coronacrisis goed te borgen, hebben HMC en het HagaZiekenhuis hierover afspraken gemaakt.
Lees meer -
#Allemondkapjesverzamelen! - Inzamelingsactie mondkapjes en andere materialen in regio Haaglanden
22 maart 2020In heel Nederland werken we met man en macht om patiënten met het coronavirus/COVID-19 de juiste zorg te bieden. Helaas zijn de beschermingsmaterialen schaars. Ook in de Haagse regio. En dat terwijl het juist nu belangrijk is om goed beschermd te werken. Stichting Transmurale Zorg, Mondial Van der Velde Verhuizingen, Xtra Welzijn en ADO Den Haag starten daarom een inzamelingsactie: #allemondkapjesverzamelen! Ze roepen particulieren en bedrijven in de regio Haaglanden op om deze zo snel mogelijk af te geven bij één van de inleverpunten. Help jij mee?
Lees meer -
“We huilen hier, maar we lachen nog veel meer”
11 maart 2020‘Oncologie? Dat is vast heel zwaar’. Het is een opmerking die Noeska Schrijver (54) bijna kan dromen. De oncologie- en palliatieverpleegkundige begrijpt de reactie wel, maar ervaart haar werk heel anders. “Zorg voor patiënten in de laatste levensfase is echt mijn ding. Ik vind het belangrijk dat patiënten daar zelf de regie over houden. En daar probeer ik hen bij te helpen.”
Lees meer -
Medewerker positief getest
11 maart 2020Een medewerker van het HagaZiekenhuis heeft zich na een vakantie in Noord-Italië gemeld bij de bedrijfsarts. Op advies van de bedrijfsarts is de medewerker niet aan het werk gegaan. De GGD heeft de medewerker positief getest op corona/covid-19. De medewerker zit thuis in isolatie, heeft geen contact gehad met patiënten en heeft gehandeld volgens de gemaakte afspraken uit de richtlijn.
Lees meer -
APPROACH-studie naar luchtweginfecties genomineerd voor researchprijs
09 maart 2020Arts-onderzoeker Daphne Peeters, kinderarts-infectioloog/immunoloog Gertjan Driessen en aios/postdoc onderzoeker Lilly Verhagen (Wilhelmina Kinderziekenhuis) zijn genomineerd voor de Castor Research Award 2019-2020.
Lees meer -
Open Dag van 21 maart uitgesteld
03 maart 2020Het is niet duidelijk hoe het Coronavirus/COVID-19 zich ontwikkelt. We willen het risico voor onze bezoekers, patiënten en medewerkers zo klein mogelijk houden. Daarom stellen wij de Open Dag van zaterdag 21 maart uit.
Lees meer -
HagaZiekenhuis erkend expertisecentrum voor ITP en sikkelcelziekte
02 maart 2020De afdeling Hematologie is voor de tweede maal erkend als expertisecentrum door de stichting Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ). Na de erkenning voor sikkelcelziekte, twee jaar geleden, zijn we nu ook een expertisecentrum voor ITP (immuuntrombocytopenie, een bloedstollingsziekte). Hematoloog Paula Ypma is trots.
Lees meer -
Vaste apotheker op IC: minder medicatiefouten
26 februari 2020De medicatieveiligheid op de IC’s van het HagaZiekenhuis en het Erasmus MC is verbeterd dankzij het onderzoek van apotheker Liesbeth Bosma.
Lees meer -
Patiëntportaal MijnHaga heeft een nieuwe uitstraling
19 februari 2020MijnHaga, het patiëntportaal van het HagaZiekenhuis, heeft vanaf 13 februari 2020 een nieuwe uitstraling. Met de nieuwe lay-out sluit het portaal beter aan bij onze nieuwe website. De werking van het portaal blijft hetzelfde.
Lees meer -
Met deze 5 tips van onze bewegingsagoog haal jij de finish van de CPC
13 februari 2020Doe je zondag 8 maart ook mee aan de Haagse CPC Loop? Lees dan snel de 5 tips van onze bewegingsagoog Femke Kastelein.
Lees meer -
Luisterend oor en advies op nieuwe AYA-polikliniek
30 januari 2020Jongvolwassenen tussen de 18 en 35 jaar met de diagnose kanker kunnen terecht op de speciale, nieuw opgerichte AYA-polikliniek in het HagaZiekenhuis.
Lees meer -
Citrix-systemen HagaZiekenhuis weer online
24 januari 2020Sinds vrijdagmiddag 24 januari 17.00 uur zijn de Citrix-systemen van het HagaZiekenhuis weer ingeschakeld. Thuiswerken en mailen via mobiel of tablet is daardoor weer mogelijk.
Lees meer -
Marktkoopman Nico Heijker doneert 10.000 euro aan Prostaatkankercentrum
20 januari 2020Een cheque van maar liefst 10.000 euro. Dat overhandigde Nico Heijker onlangs aan uroloog Peter Ausems en zorgmanager Irma van Gelderen van het Reinier Haga Prostaatkankercentrum. De marktkoopman verzamelde dit bedrag bij elkaar met een sponsoractie voor zijn deelname aan de Marathon van New York.
Lees meer -
HagaZiekenhuis neemt voorzorgsmaatregelen i.v.m. Citrix-problemen
17 januari 2020Het HagaZiekenhuis gebruikt voor thuiswerken en toegang op telefoons en tablets systemen van Citrix. Het ziekenhuis zet vanaf vrijdag 17 januari 19.00 uur deze systemen tijdelijk dicht. Citrix is afgelopen weken in het nieuws geweest omdat hun systemen werden gehackt. Het HagaZiekenhuis heeft daarna alle voorzorgsmaatregelen uitgevoerd. Op 16 januari adviseerde het Nationale Cyber Security Centrum (NCSC) deze systemen tijdelijk helemaal niet meer te gebruiken. Het HagaZiekenhuis neemt geen enkel risico en volgt dit advies dan ook op.
Lees meer -
Met deze 5 tips van onze dermatoloog komt u goed de winter door
10 januari 2020Onze dermatoloog Mirte Siemerink heeft 5 tips voor u om goed de winter door te komen.
Lees meer -
Nieuwe werkwijze Spoedeisende Hulp maakt kans op NIAZ Jaarprijs 2020
09 januari 2020Vooral op vrijdag, zo vlak voor het weekend, belanden kwetsbare ouderen steeds vaker op de spoedeisende hulp (SEH). Om onnodige opnames te voorkomen, werkt het HagaZiekenhuis sinds een jaar intensief samen met zorgorganisatie Florence. De nieuwe manier van werken scheelt heel wat ziekenhuisligdagen.
Lees meer -
Opleidingserkenning voor ziekenhuisapotheek HagaZiekenhuis
06 januari 2020De apotheek van het HagaZiekenhuis heeft de opleidingserkenning van de apothekersorganisatie KNMP gekregen. De ziekenhuisapotheek gaat 5 AIOS opleiden in het vak ziekenhuisfarmacie. Ziekenhuisapotheker Loes Visser is de nieuwe opleider, ziekenhuisapotheker Joris Uges is plaatsvervangend opleider.
Lees meer -
Eerste Haagse baby in 2020
02 januari 2020Defne Sarikaya is de naam van de eerst geboren Haagse baby in 2020. Om 00.45 uur zag zij in het Haga Juliana Geboortecentrum het levenslicht. De ouders zijn 'blij met de komst van ons lieve meisje'.
Lees meer -
Ruim 130 ouderen genieten van kerstdiner in HagaZiekenhuis
21 december 2019Goed gezelschap, schitterende muziek en een heerlijk Indisch buffet. Het kerstdiner voor oudere patiënten en wijkbewoners was er een om in te lijsten.
Lees meer -
HagaZiekenhuis en VGZ maken meerjarenafspraak
19 december 2019Het HagaZiekenhuis heeft met zorgverzekeraar VGZ een meerjarenafspraak gemaakt tot en met 2022. Het ziekenhuis heeft nu met al haar zorgverzekeraars een meerjarenafspraak.
Lees meer -
Hematologie verguld met grote donatie van team Westland
19 december 2019Het HagaZiekenhuis kan dankzij apparatuur, gedoneerd door team Westland*, nu zelf DNA-onderzoek doen op bloed en beenmerg van patiënten met een acute leukemie.
Lees meer -
Vrijwilligers zijn goud waard
18 december 2019Dinsdag 17 december, tijd om de vrijwilligers van ons ziekenhuis in het zonnetje te zetten. Honderdvijftig vrijwilligers zetten zich het hele jaar belangeloos in voor onze patiënten. Het ziekenhuis bedankte ze hiervoor met entertainment, speeches en een diner.
Lees meer -
Haga en Basalt: ziekenhuis- en revalidatiezorg sluiten naadloos op elkaar aan
18 december 2019Sinds dit jaar werkt het HagaZiekenhuis samen met Basalt om onze patiënten de snelste en best mogelijke revalidatiezorg te kunnen bieden. In het HagaZiekenhuis zijn twee revalidatieartsen van Basalt werkzaam, met ondersteuning van een basisarts en drie secretaresses. Ook in het Juliana Kinderziekenhuis werken revalidatieartsen van Basalt.
Lees meer -
“Voor patiënten is het echt een weldaad”
10 december 2019Er voor mensen zíjn. Dat is letterlijk de missie van massagetherapeut Petra van de Langenberg. In het HagaZiekenhuis geeft ze al enkele jaren oncologische comfortmassage aan kankerpatiënten. “Ik omschrijf het altijd als een liefdevolle aanraking met een specialistische blik.”
Lees meer -
Een boom vol complimenten voor onze vrijwilligers
07 december 2019In het HagaZiekenhuis werken ongeveer 150 vrijwilligers. U komt ze tegen in de lichtstraat, op de verschillende afdelingen en rondom het ziekenhuis. Ze helpen u op weg en geven u de aandacht die u verdient.
Lees meer -
Advies aan minister Bruins: dóór met integrale geboortezorg
05 december 2019Een steviger samenwerking van zorgverleners binnen de geboortezorg en één integraal tarief. Alleen dan is meer kwaliteit van zorg te realiseren voor zwangere vrouwen tegen dezelfde kosten.
Lees meer -
Voorlichtingsbijeenkomst migraine en spanningshoofdpijn
04 december 2019Iedere dag hebben zo’n 70.000 Nederlanders een migraineaanval. De meeste mensen kunnen dan niet goed functioneren. Wat kan de oorzaak zijn van zo’n aanval? En welke medicijnen zijn er tegen migraine en spanningshoofdpijn?
Lees meer -
Heeft u uw zorg voor 2020 al goed geregeld?
04 december 2019Is overstappen van zorgverzekeraar verstandig voor u? Op deze en andere vragen krijgt u donderdag 19 december antwoord.
Lees meer -
Koninklijke onderscheiding voor Anneke van IJperen
03 december 2019Anneke van IJperen, hiv-/aidsverpleegkundige van het eerste uur, ontving vrijdag 29 november de Koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Lees meer -
Wereld Aids Dag 1 december
01 december 2019Sinds 1988 is het op 1 december Wereld Aids Dag. Op deze dag is overal ter wereld extra aandacht voor de strijd tegen hiv en aids. Ook het hiv-team van het HagaZiekenhuis roept op voor meer medeleven voor mensen met hiv. Vanaf het begin van de aidsepidemie kijken veel mensen namelijk negatief aan tegen hiv-patiënten.
Lees meer -
Mededeling raad van bestuur Reinier Haga Groep
27 november 2019De Reinier Haga Groep is al enige tijd in gesprek over de toekomst van de samenwerking tussen de drie ziekenhuizen. De raad van bestuur neemt kennis van het standpunt van de medische staf van Reinier de Graaf in deze.
Lees meer -
HagaZiekenhuis opent eerste MRI-ablatiecentrum in Benelux
26 november 2019Het HagaZiekenhuis opent als eerste ziekenhuis in de Benelux een MRI-ablatiecentrum. Het unieke van dit centrum is dat twee werelden in één centrum bij elkaar worden gebracht: de MRI-beeldvorming en de blatiebehandeling. Voor patiënten met atriumfibrilleren (hartritmestoornis) die vaak een ablatie* moeten ondergaan, is dat goed nieuws.
Lees meer -
Donderdag 21 november rampenoefening op locatie Leyweg
20 november 2019Donderdag 21 november is er een grote rampenoefening op locatie Leyweg. De oefening duurt van 7.00 tot 10.00 uur. Bij de oefening worden zogenaamde lotusslachtoffers ingezet. Dit zijn geen echte patiënten, maar acteurs. U herkent een lotusslachtoffer aan een oranje polsbandje.
Lees meer -
Medicatieveiligheid in HagaZiekenhuis met MedEye naar hoger niveau
18 november 2019In het HagaZiekenhuis gebruiken we sinds 2017 het medicatieveiligheidssysteem MedEye. Dit systeem helpt ons om de medicatietoediening nog veiliger te maken. Alle verpleegafdelingen werken met MedEye.
Lees meer -
Tweedaags internationaal congres in HagaZiekenhuis over Deep Brain Stimulation
17 november 2019Neurologen, neurochirurgen en nurse practitioners van over de hele wereld kwamen 14 en 15 november in het HagaZiekenhuis bijeen voor een tweedaags congres over Deep Brain Stimulation (DBS = diepe hersenstimulatie).
Lees meer -
Meer weten over prostaatklachten en prostaatkanker?
14 november 2019Dinsdag 19 november houdt het HagaZiekenhuis, locatie Leyweg, een informatiebijeenkomst over (de gevolgen van) prostaatkanker. De bijeenkomst is van 19.00 tot 21.30 uur en wordt door het Reinier Haga Prostaatkankercentrum georganiseerd. Een interessant programma voor iedereen die vragen heeft over dit onderwerp. Niet alleen voor de patiënt, maar ook voor zijn naasten en andere geïnteresseerden in dit onderwerp. De toegang is gratis.
Lees meer -
Pilot: borgen van toestemming patiënt met Mitz
14 november 2019Mitz start begin volgend jaar een pilot met het HagaZiekenhuis en EPD-leverancier ChipSoft om de toestemming van patiënten voor gegevensuitwisseling op een nieuwe manier goed en veilig vast te leggen. Mitz is een nieuwe dienst waarmee patiënten op één plek hun toestemmingen beheren.
Lees meer -
“Toen ze me naar de uitslag vroeg, zei ik dat ik het nog niet wist”
13 november 201914 november is de laatste werkdag van oncologisch chirurg Herman Boutkan in het HagaZiekenhuis. Hij gaat (“helaas”) met pensioen. Veel patiënten reageren geschrokken als hij het hun vertelt.
Lees meer -
Zorg van Nu kan u helpen met slimme oplossingen
12 november 2019Het Zorg van Nu team komt naar het HagaZiekenhuis! Dit team inspireert en motiveert iedereen om slimme oplossingen te gebruiken die de zorg voor jezelf of voor een ander makkelijker maken. Of je nu patiënt bent, voor iemand anders zorgt of zorgverlener bent, het Zorg van Nu team heeft voor allerlei situaties een slimme zorgoplossing.
Lees meer -
AD: HagaZiekenhuis beste topklinische ziekenhuis in de regio
08 november 2019Het HagaZiekenhuis scoort goed in de AD Ziekenhuis Top 100. Van de topklinische ziekenhuizen staat het ziekenhuis in de regio op de 1e plaats.
Lees meer -
Eerste vrijwilliger opgeleid als steward HagaShuttle
07 november 2019Roger Rijkschroeff is sinds kort steward op de zelfrijdende HagaShuttle. Hij is de eerste vrijwilliger die hier speciaal voor is opgeleid.
Lees meer -
Longpunt bijeenkomst: wat kunnen ergotherapeuten betekenen bij een longziekte?
07 november 2019Heeft u een longziekte, zoals astma of COPD? Kom dan naar de gratis informatiebijeenkomst van Longpunt. Ergotherapeut Christel van der Rest vertelt hoe u ondanks uw ziekte zelfstandig kunt werken en leven.
Lees meer -
“Kunnen zien waar het fout zit bij Barret-slokdarm is een vak apart”
29 oktober 2019Patiënten die een Barrett-slokdarm hebben waarin zich kanker heeft ontwikkeld, lijden aan een relatief zeldzame aandoening. De behandelend arts moet veel expertise hebben om deze juist te kunnen behandelen. Als Barrett Expert Centrum heeft de Maag-Darm-Leverziekten van het HagaZiekenhuis deze expertise in huis.
Lees meer -
Operatieassistent: een geweldig boeiend vak
24 oktober 2019“Ik vind het een geweldig vak, het blijft gewoon heel boeiend.” Aan alles is te zien en te horen dat Danny den Heijer (58) geniet van zijn werk als operatieassistent in ons ziekenhuis. En dat al 37 jaar. Reden: de veelzijdigheid. “Zowel de patiënt en het technische aspect als het werken in een team op de operatiekamer boeien enorm. Ik raad iedereen altijd aan te gaan werken op de OK. Dan weet je zeker dat je kiest voor een heel dynamisch en prachtig vak.”
Lees meer -
DBS-team HagaZiekenhuis krijgt STZ-erkenning
17 oktober 2019Het DBS-team (DBS is Deep Brain Stimulation of diepe hersenstimulatie) van het HagaZiekenhuis heeft van de Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ) als eerste STZ-ziekenhuis een erkenning gekregen. Het HagaZiekenhuis staat met de Diepe Hersenstimulatie bij bewegingsstoornissen (DBS) nu in het topklinisch Zorgregister van STZ. Aan de kwaliteitserkenning zijn strenge voorwaarden verbonden. Zorg is topklinisch als er excellente patiëntenzorg is, voldoende opleidingsmogelijkheden bestaan en regelmatig onderzoek wordt gedaan door de specialist(en).
Lees meer -
Dik tevreden op de OK
16 oktober 2019Nicola Bruce volgde de hbo-opleiding Media en Entertainment Management. Maar toen ze na haar afstuderen een half jaar op kantoor werkte, kwam ze erachter dat dit niks voor haar was. Ze wilde iets doen waarbij ze niet heel de dag achter een computer hoefde te zitten en vooral bezig was, zowel fysiek als mentaal. Het vak van operatieassistent paste goed in dit plaatje.
Lees meer -
Koken zonder sigaretten en orka
09 oktober 2019Je kunt beter koken dan roken, vindt onze longarts Henk Codrington. Daarom leverde hij met alle liefde een recept aan voor het kookboek ‘Niet roken maar koken’ van collega-longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker. Toen ze echter zijn recept gingen uitproberen, kwamen ze voor een uitdaging te staan ….
Lees meer -
HagaZiekenhuis werkt verder aan financieel solide basis
09 oktober 2019Het HagaZiekenhuis behaalde in 2018 een positief resultaat en heeft een eigen vermogen van 100 miljoen euro. Toch krijgt het ziekenhuis maar een cijfer 5 in de ‘jaarlijkse ‘stresstest’ van BDO Accountants. Het ziekenhuis staat op plaats 62 van de 64 ziekenhuizen. De media concluderen dat Haga in de financiële gevarenzone staat en dat de zorg in het gedrang kan komen.
Lees meer -
HagaZiekenhuis verwijdert vleeswaren van leverancier Offerman uit assortiment
05 oktober 2019Het HagaZiekenhuis heeft uit voorzorg per direct vleeswaren van leverancier Offerman uit het assortiment gehaald na een melding van producent Offerman. Mogelijk zijn ze besmet met de Listeria bacterie. De vleeswaren werden in het restaurant, op verpleegafdelingen en in het Juliana Kinderziekenhuis geserveerd. Het HagaZiekenhuis wil geen enkel risico nemen en heeft daarom dit besluit genomen. Het ziekenhuis biedt alternatief broodbeleg. Hieronder zijn ook een beperkt aantal vleeswaren van een andere leverancier.
Lees meer -
Theater in het Juliana Kinderziekenhuis
02 oktober 2019Vanaf donderdag 3 oktober is er elke maand theater in het Juliana Kinderziekenhuis. Dit wordt georganiseerd door de Stichting Gilat, die in is 2009 opgericht om kinderen vreugde, afleiding en ontspanning te bieden met uitnodigende voorstellingen.
Lees meer -
Borstvoeding werkt!
01 oktober 2019In het HagaZiekenhuis is borstvoeding de norm. Daarom investeren we in de zorg rondom borstvoeding. Onze lactatiekundigen, Hanna Zuidema en Monique Gerritse, geven advies en begeleiding aan vrouwen bij wie het geven van borstvoeding op problemen stuit. Sinds september is hun team versterkt met 2 lactatiekundigen in opleiding: Gea Boers en Shirley Verheule. Zo is er op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag overdag een lactatiekundige aanwezig.
Lees meer -
HagaZiekenhuis rondt onderzoek datalek af
23 september 2019Begin september werd in een winkelwagentje een dienstoverdracht van het HagaZiekenhuis met patiëntgegevens gevonden. De vinder bracht de formulieren naar de politie maar informeerde ook Omroep West. Inmiddels is het onderzoek naar dit datalek afgerond. Uit het onderzoek is gebleken dat een van de medewerkers van Haga bij dit datalek betrokken is geweest. Het dienstverband van de desbetreffende medewerker is beëindigd.
Lees meer -
HagaZiekenhuis doet melding bij Autoriteit Persoonsgegevens na vondst patiëntgegevens - update 8 september 16.30 uur
07 september 2019In een winkelwagentje van een supermarkt in Rijswijk is een dienstoverdracht van verpleegafdeling 10A van het HagaZiekenhuis gevonden. Op deze dienstoverdracht staan patiëntgegevens. De vinder heeft foto’s naar Omroep West gestuurd en heeft de originelen bij de politie ingeleverd.
Lees meer -
Update: Leer gratis reanimeren en word redder in nood
04 september 2019Vanwege acties van boeren op en rond het Binnenhof op 16 oktober zijn wij helaas genoodzaakt om het event op het Plein te cancelen. We houden u op de hoogte wanneer het event alsnog wordt gepland.
Lees meer -
Betere begeleiding van kwetsbare ouderen na opname in ziekenhuis
26 augustus 2019Nog vóór hun ontslag maken kwetsbare ouderen in het HagaZiekenhuis al kennis met een wijkverpleegkundige die de zorg in de thuissituatie overneemt. Zorgorganisaties Florence, HWW zorg (als leden van Zorgscala) en het HagaZiekenhuis hebben hiervoor de Transmurale Zorgbrug in het leven geroepen. Stichting Transmurale Zorg begeleidt het proces. Daarnaast is er een intensieve samenwerking met de huisartsorganisaties SHG en Hadoks Chronische Zorg (voorheen ELZHA).
Lees meer -
Een IC-opname vraagt om goede nazorg voor patiënt én familie
19 augustus 2019Patiënten die langer dan drie dagen op de intensive care (IC) van het HagaZiekenhuis hebben gelegen, krijgen een nazorgtraject aangeboden. Bianca, gespecialiseerd IC-verpleegkundige, heeft hiertoe vandaag een afspraak met voormalig IC-patiënt de heer Krabbendam en zijn vrouw.
Lees meer -
Meer aandacht voor ouderenmishandeling
19 augustus 2019Jaarlijks worden in Nederland zo’n 200.000 ouderen slachtoffer van mishandeling. Een schrikbarend hoog aantal. Door de stijging van de leeftijd is de kans groot dat dit verder zal toenemen. In het HagaZiekenhuis bepleiten verpleegkundig consulent ouderengeneeskunde Jan Kaffa en internist ouderengeneeskunde Geert Labots voor meer aandacht hiervoor. “Door eerdere herkenning kunnen we mogelijk erger voorkomen.”
Lees meer -
Keuzehulp hartklepvervanging: goed geïnformeerd is sneller hersteld
19 augustus 2019De nieuwe keuzehulp hartklepvervanging is volgens cardiochirurg Gerard Hoohenkerk van het HagaZiekenhuis een belangrijke zorgverbetering. Met de keuzehulp kunnen patiënten zich beter voorbereiden op de operatie en verloopt het herstel ook sneller. Het onlineprogramma helpt patiënten die een nieuwe aortahartklep moeten krijgen met de keuze tussen een mechanische en een biologische hartklep.
Lees meer -
Anesthesiemedewerker Mariska van Putten maakt saaie ziekenhuisklompen mooi
16 augustus 2019Saaie ziekenhuisklompen zijn verleden tijd als het aan anesthesiemedewerker Mariska van Putten ligt. Zij pimpt ze op met een persoonlijke creatie.
Lees meer -
Uniek onderzoek naar verschillen zieke en gezonde kinderen in JKZ
08 augustus 2019Matthijs Kruizinga, arts-onderzoeker bij het JKZ en het CHDR, vertelt wat er zo belangrijk is aan dit onderzoek: "Van veel behandelingen bij kinderen weten we nog niet of ze eigenlijk wel goed werken. Dit komt omdat er ethische vraagstukken spelen bij geneesmiddelenonderzoek bij kinderen. Vaak moet er bijvoorbeeld bloed geprikt worden. Moet je kinderen daar zonder medische reden aan blootstellen? Bij dit onderzoek willen we een aantal waarden (bijvoorbeeld bloeddruk, temperatuur, slaappatroon) van gezonde kinderen vaststellen en daar de behandeling van zieke kinderen aan relateren."
Lees meer -
“Ik heb altijd gezegd dat ik 100 wil worden”
22 juli 2019Na flink wat wilde jaren van roken, drinken en stappen werd een lange ziekenhuisopname een keerpunt in het leven van Theo van Leeuwen (81). De voormalig logistiek manager leeft nu gezond en spoort anderen aan om te gaan sporten.
Lees meer -
Extra locatie en uitbreiding operatiecapaciteit Reinier Haga Prostaatkankercentrum
09 juli 2019Het Reinier Haga Prostaatkankercentrum heeft 1 juli een tweede locatie geopend in het HagaZiekenhuis. Patiënten met een verdenking op prostaatkanker kunnen hier terecht voor het eerste consult en onderzoek. Ook is de capaciteit voor prostaatkankeroperaties in het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft met 50 procent uitgebreid. Hierdoor wordt de wachttijd voor een operatie verkort van zes tot maximaal drie weken. De extra voorzieningen zijn nodig om de groeiende stroom van patiënten in de regio zo snel mogelijk te kunnen behandelen.
Lees meer -
Haagse dokters werken samen aan betere zorg in de regio
04 juli 2019Samen de zorg voor de groeiende en vergrijzende Haagse bevolking ook in de toekomst goed en toegankelijk te houden. Met dit doel kwamen bijna tweehonderd dokters donderdagavond 27 juni naar de bijeenkomst ‘Samen Sterk in de Haagse Regio’. Het initiatief voor deze bijeenkomst komt van de besturen van de ziekenhuizen en de huisartsen in regio Haaglanden. Het is de eerste keer dat zo veel dokters uit de hele regio samen plannen maken om de zorg te verbeteren.
Lees meer -
Haga-verpleegkundige geeft les over de hele wereld
20 juni 2019Judith van Steijn is al 20 jaar spoedeisendehulpverpleegkundige, maar reist ook de wereld over als zelfstandig verpleegkundedocent. Ze gaf in Ethiopië les over te vroeg geboren baby's, in Abu Dhabi over het gebruik van zandbedden en in Zanzibar over de spoedeisende hulp. Elk jaar assisteert ze bovendien in Marokko een operatieteam dat kinderen met klompvoeten opereert. En in Den Haag geeft ze ook nog les aan kinderen uit achterstandswijken.
Lees meer -
HagaZiekenhuis sluit 2018 met positief financieel resultaat af
06 juni 2019Het HagaZiekenhuis heeft het boekjaar 2018 afgesloten met een positief financieel resultaat van 600.000 euro. In 2017 was er nog een tekort van 1,5 miljoen euro. Dit positieve resultaat is onder andere bereikt door een toegenomen omzet, en lagere opleidings- en personeelskosten (vanwege lagere formatie). Dat het positieve resultaat niet hoger is dan 600.000 euro komt vooral doordat het HagaZiekenhuis in 2018 meer zorg aan patiënten heeft geleverd dan de zorgverzekeraars vergoeden.
Lees meer -
Zelfrijdende minibus tussen OV-halte Leyenburg en HagaZiekenhuis
28 mei 2019Acht passagiers en één Haga-steward. Zoveel mensen passen er in de HagaShuttle. De zelfrijdende minibus vervoert patiënten en bezoekers tussen OV-halte Leyenburg en de hoofdingang van het HagaZiekenhuis. Robert van Asten, wethouder Mobiliteit en bestuurder van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), gaf maandag 27 mei het startsein van de HagaShuttle. Den Haag is een van de eerste grote steden met zo’n zelfrijdende minibus.
Lees meer -
Een kind zegt niet: ‘Ik heb last van mijn heup’
21 mei 2019"Als kinderradioloog doe ik vandaag een echografie van de buik van een vierjarig jongetje in verband met buikpijnklachten. Zijn moeder zit ernaast en zijn zesjarige zusje staat dichtbij. Als ik begin te echoën kijkt iedereen aandachtig naar mijn scherm. "Wat is dat?" vraagt het meisje keer op keer. "Jij wil vast dokter worden", zeg ik tegen het meisje. Ze knikt. "En ik wil patiënt worden", zegt haar kleine broertje."
Lees meer -
Haga als topklinisch ziekenhuis: ernstig astma
07 mei 2019De afdeling Longziekten van het HagaZiekenhuis heeft voor de behandeling van ernstig astma een erkenning gekregen als topklinische functie.
Lees meer -
Haga als topklinisch ziekenhuis: cystic fibrosis (CF)
25 april 2019De afdeling Longziekten van het HagaZiekenhuis heeft voor de behandeling van CF (cystic fibrosis, ook wel taaislijmziekte genoemd) een erkenning gekregen als topklinische functie. Wat is dat nu, topklinisch? Wat heeft u eraan? In deze serie verhalen vertellen specialisten wat ze u als patiënt te bieden hebben.
Lees meer -
Nieuw topzorgpredicaat voor sikkelcelziekte en thalassemie
18 april 2019Volgens hematoloog Jean Louis Kerkhoffs heb je als topklinisch specialisme over enkele jaren geen bestaansrecht meer als je géén topzorgpredicaat hebt. Hematologie heeft de topzorgpredicaat-nieuwe-stijl binnen voor sikkelcelziekte en thalassemie.
Lees meer -
Het zicht op Haga verandert
15 april 2019Medewerkers en patiënten lopen al geruime tijd langs een bouwterrein naar de ingang van het HagaZiekenhuis. Het zicht op het HagaZiekenhuis verandert langzaam: over ruim een jaar is het ziekenhuis vanaf de bus- en tramhalte nauwelijks meer te zien. Zes woontorens met in totaal ruim 600 woningen zullen zich dan voor de gebouwen van het HagaZiekenhuis verheffen. Ondergronds is dan ook een parkeergarage met 800 plaatsen gerealiseerd voor bezoekers en medewerkers van het ziekenhuis.
Lees meer -
“Steunzolen of oefentherapie bij kinderen vaak niet nodig”
11 april 2019Het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ) is 1 april 2019 gestart met een nieuwe poli: de screeningspoli looppatroon voor kinderen van 0 tot 10 jaar. Een kinderfysiotherapeut ziet hier kinderen die vaak vallen of een opvallend looppatroon hebben, zoals X-benen. Als het nodig is, kijkt een kinderorthopeed meteen mee. Dat heeft voordelen: de huisarts kan laagdrempeliger verwijzen en het inzetten van steunzolen of oefentherapie is veel minder vaak nodig.
Lees meer -
“Ik heb het maar over me heen laten komen”
27 februari 2019Het is oktober 2018, vlak voor haar verjaardag. Annie Voois (78) voelt een plekje aan de onderkant van haar linkerborst. De huisarts denkt dat ze zich geen zorgen hoeft te maken, want het plekje voelt glad aan. Maar voor de zekerheid stuurt hij mevrouw Voois toch door naar de Mammapoli.
Lees meer -
Verpleegkundigen Hartbewaking slapen beter dankzij filterende bril
12 februari 2019Niet goed kunnen slapen na een nachtdienst. Voor veel collega’s met onregelmatige diensten is dat een herkenbaar probleem. Verpleegkundigen in het Haga Hartcentrum hebben hier sinds kort een oplossing voor: de Somnoblue slaapbril.
Lees meer -
“Alle artsen zouden global doctors moeten zijn”
23 januari 2019Kinderarts Alfred van Meurs grijpt het interview ter gelegenheid van zijn naderende pensioen aan als kans om te vertellen over de opleiding tot tropenarts.
Lees meer -
Bedtime Stories: even in een andere wereld
16 januari 2019Een glinstering in de ogen of een onvervalste schaterlach. Dat zijn de 'cadeautjes' waarvoor Katarina Justic vrijwel iedere week komt voorlezen in het Juliana Kinderziekenhuis.
Lees meer -
Gezichtsvermogen collega Arif hersteld na ingreep vitreoretinaal chirurgen
14 januari 2019Arif Muradin is specialist hemaferese/stamcelunit in het HagaZiekenhuis. Als hij op 16 november 2018 het hemaferese-apparaat klaarzet, krijgt hij een bloeding in zijn rechteroog. Het begint met het zien van bruine draden en binnen anderhalf uur ziet hij alleen nog maar schimmen. Hij herkent de symptomen direct, want in 2010 heeft hij al eens een bloeding in hetzelfde oog gehad.
Lees meer -
Orthopeed HagaZiekenhuis en huisarts houden gezamenlijk spreekuur
17 december 2018Orthopeed Aernout Langeveld van het HagaZiekenhuis en huisarts Vishant Jankipersadsing kijken in Gezondheidscentrum Houtwijk samen naar patiënten met orthopedische klachten. Ze stellen daarna ook gezamenlijk een behandelplan op voor de patiënt. Zowel de artsen als de patiënten zijn tevreden: er wordt over en weer kennis overgedragen en de patiënt wordt dichtbij huis geholpen.
Lees meer -
Ten voeten uit: Joke van der Zalm (57)
11 december 2018Joke is al sinds haar 17e jaar verpleegkundige. Op haar 55e stapte ze van de afdeling Neurologie van het HagaZiekenhuis over naar de afdeling Gynaecologie en Verloskunde van het Haga Juliana Geboortecentrum (HJGC). Dat betekende heel ander werk en heel andere patiënten. Maar Joke is volledig in haar sas: "Als je goed voor een ander zorgt en mensen blij maakt, word je zelf ook blij."
Lees meer -
Vuurwerkletsel treft afstekers, maar ook omstanders
07 december 2018Op nieuwjaarsdag 2017 steekt Wesley Bakker om 17.30 uur een vuurwerkfakkel aan. Het loopt niet goed af.
Lees meer -
Nieuwe behandeling bij knieartrose
23 november 2018Orthopedisch kniechirurg Sander Spruijt opereerde onlangs de 45-jarige mevrouw Lekx aan haar knie volgens een nieuwe behandelmethode: de kniedistractie. Hierbij plaatst de orthopedisch chirurg een frame met pennen boven en onder de knie waardoor het gewricht geleidelijk zo’n 5 millimeter uitrekt (distractie). Door de ruimte die ontstaat, kan het kraakbeen zich herstellen en zelfs weer aangroeien. Hierdoor vermindert de pijn en kan de knie weer lange tijd beter bewegen. De methode, die geschikt is voor mensen tot 65 jaar, kan het plaatsen van een knieprothese 5 tot 10 jaar uitstellen.
Lees meer -
Herhaalmedicatie nu ook uit kluizenkast bij HagaApotheek op te halen
21 november 2018De HagaApotheek heeft er een extra service bij: de kluizenkast. Vanaf nu kunnen patiënten en medewerkers 24 uur per dag, 7 dagen per week, geneesmiddelen (gekoeld en niet gekoeld) ophalen. Een nummertje trekken is niet meer nodig. Maarten Ploeger, beherend apotheker van de HagaApotheek, is blij met deze nieuwe service.
Lees meer -
Subsidie voor onderzoek naar ziekte van Ménière
20 november 2018Radioloog Bas Hammer van het HagaZiekenhuis heeft donderdag 15 november een subsidie van 80 duizend euro uitgereikt gekregen van de Nederlandse Vereniging voor Radiologie. Hammer en KNO-arts Henk Blom gebruiken een MRI-methode om de ziekte van Ménière op te sporen in het binnenoor. De subsidie wordt gebruikt om deze methode te verfijnen en breder inzetbaar te maken.
Lees meer -
Europese Antibioticadag: strijd tegen antibioticaresistentie
15 november 2018“Steeds meer bacteriën worden ongevoelig (resistent) voor de werking van antibiotica. Daardoor is het steeds moeilijker om bacteriële infecties te behandelen. Het is dus belangrijk zorgvuldig met het gebruik van antibiotica om te gaan.” Dat zegt Erika van Elzakker, arts-microbioloog in het HagaZiekenhuis. Zij is daarom blij met de jaarlijkse Europese Antibioticadag op 18 november. Op die dag is er extra aandacht voor het verantwoord gebruik van antibiotica bij mens en dier.
Lees meer -
Dekentjes, mutsen en inktvisjes voor te vroeg geborenen
14 november 2018"Ik vond het zo bijzonder en lief dat ik dit zomaar kreeg!" Andrea van den Bosch is enthousiast over het dekentje en knuffelinktvisje die speciaal voor haar dochter Neva zijn gemaakt.
Lees meer -
Endoscopenreiniging is precisiewerk
01 november 2018In het HagaZiekenhuis worden iedere dag zo’n 70 tot 80 kijkonderzoeken uitgevoerd. De artsen gebruiken hiervoor een flexibele endoscoop, een dunne slang waaraan een minicamera is bevestigd. De scopen worden na gebruik gereinigd door medewerkers van de afdeling Centrale Endoscopen Reiniging en Desinfectie (CERD). Een precisieklus volgens een vast protocol en met een handig track & trace systeem.
Lees meer -
3D-printer bespaart Haga veel geld
31 oktober 2018Hij print druppelsensorhouders, scopehouders en zo nu en dan een schedel: de Ultimaker 3 is dagelijks keihard voor Haga aan het werk. De 3D-printer, een gezamenlijk initiatief van het InnovatieLab en de Instrumentele Dienst Klinische Fysica, fabriceert allerlei handige hulpmiddelen die medisch instrumentatietechnicus Arthur van der Mast ontwerpt. En niet voor de lol: dankzij het apparaat en Arthurs ontwerpen besparen we zomaar tienduizenden euro’s.
Lees meer -
HagaZiekenhuis voorbereid op griepgolf
30 oktober 2018Het is eind oktober en dat betekent dat de griep weer in aantocht is. Om de ziekte zo goed mogelijk de baas te blijven, neemt het HagaZiekenhuis extra maatregelen. Zo testen we op onze Spoedeisende Hulp (SEH) zo snel mogelijk of een patiënt griep heeft. Is de diagnose griep gesteld? Dan wordt de patiënt direct opgenomen op een speciaal hiervoor ingerichte afdeling. Daarmee voorkomen we dat het virus zich verder in het ziekenhuis verspreidt.
Lees meer -
Steeds vaker hartproblemen door harddrugs
22 oktober 2018Het is algemeen bekend dat drugs slecht zijn voor je hart. Toch neemt het aantal mensen met hartproblemen vanwege drugsgebruik alleen maar toe. De verwachting is dat aan deze groei voorlopig geen einde komt. “Een verontrustende gedachte”, zegt cardioloog Ivo van der Bilt van het HagaHartcentrum.
Lees meer -
Bouw Orthopedisch centrum gestart
12 oktober 2018Op donderdag 11 oktober startte de bouw van het Reinier Haga Orthopedisch Centrum op het terrein van het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer. Volgens planning zal het centrum in het eerste kwartaal van 2020 geopend worden.
Lees meer -
Wereldreumadag: ‘Klachten? Wacht niet, ga naar je huisarts’
11 oktober 2018Of je nu 6 bent of 86; iedereen kan te maken krijgen met reuma. Toch ziet lang niet iedereen gewrichtsproblemen als iets alarmerends. En dat is jammer, zegt reumatoloog Yvonne Ruiterman. “Hoe eerder we beginnen met de behandeling van ontstekingsreuma, hoe beter het is. Dat voorkomt namelijk dat er schade ontstaat aan de gewrichten. Een snelle behandeling zorgt ervoor dat je beter kunt blijven functioneren. Heb je klachten? Wacht dan niet, maar ga naar de huisarts.”
Lees meer -
HagaZiekenhuis eerste ziekenhuis met nieuw hoofdhuidkoelingsapparaat
03 oktober 2018Het is een bekende bijwerking van chemotherapie: het uitvallen van het hoofdhaar. Door middel van hoofdhuidkoeling kan dit (grotendeels) voorkomen worden. Het HagaZiekenhuis heeft als eerste ziekenhuis in de Benelux de nieuwe Paxman PSCS gekregen, een geavanceerd hoofdhuidkoelingssysteem.
Lees meer -
Stoptober: neem jij ook afscheid van je sigaret?
01 oktober 2018Iedereen weet dat roken slecht is voor je gezondheid. Toch vinden veel mensen het moeilijk om de sigaretten te laten liggen. Tijdens Stoptober dagen we jou uit om de sigaretten 28 dagen te laten liggen. Ga jij de uitdaging aan? Jeroen van Exsel, longarts in het HagaZiekenhuis, legt uit waarom het nooit te laat is om te stoppen. Misschien geeft hij jou wel het laatste zetje.
Lees meer -
Nederlandse Borstvoeding Week - “Borstvoeding geeft moeder zelfvertrouwen"
01 oktober 2018Borstvoeding geven is natuurlijk. Toch is er begeleiding nodig om het goed aan te leren. Alle verpleegkundigen en kraamverzorgenden van het Haga Juliana Geboortecentrum (HJGC) zijn hiervoor opgeleid. Bovendien zijn er ook vijf borstvoedingscoaches ter ondersteuning. Als er problemen rijzen rondom het geven van borstvoeding, komen lactatiekundigen Monique Gerritse en Hanna Zuidema in actie.
Lees meer -
Haga kleurt rood op Dress Red Day
29 september 2018Dress Red Day op 28 september in het HagaZiekenhuis was een enorm groot succes! In groten getale stonden bezoekers geduldig te wachten op de start van de informatiemarkt. Nadat directievoorzitter Martin van Rijn van Reinier Haga Groep en Nicole ten Grotenhuis, unithoofd van het Hartcentrum, uitleg gaven over vrouwen en hart- en vaatziekten en een lintje doorknipten was de toegang tot de markt geopend.
Lees meer -
7e Juliana Kinderrally: met een stralend gezicht scheuren en speuren in een klassieke sportauto
25 september 2018Zaterdag 22 september. Het weer was bewolkt en wat druilerig, maar de gezichten straalden! Reden: de 7e Juliana Kinderrally. 30 klassieke sportauto’s stonden glimmend te wachten op vertrek. Aan boord van elke auto een (chronisch) ziek kind.
Lees meer -
Prettigere behandelmethode voor vrouwen met kanker in de linkerborst
21 september 2018Meer comfort voor patiënten, minder tijd nodig voor instructie en oefenen, hygiënischer en minder kosten. Dat zijn enkele voordelen van de nieuwe behandelmethode voor vrouwen met borstkanker in de linkerborst. Deze vorm van gecontroleerde Voluntary Breath Hold of VBH-techniek heeft de afdeling Radiotherapie van het HagaZiekenhuis zelf ontwikkeld.
Lees meer -
HagaHartcentrum en Siemens bouwen uniek MRI-ablatiecentrum
06 september 2018Veelvoorkomende hartritmestoornissen kwalitatief beter, sneller en goedkoper behandelen. Daarvoor zorgt de veelbelovende methode van het nieuwe MRI-ablatiecentrum voor de behandeling van hartritmestoornissen in het HagaZiekenhuis. Het HagaHartcentrum en technologiepartner Siemens Healthineers tekenden donderdag 6 september 2018 een overeenkomst voor deze unieke innovatie, die voor het eerst in de Benelux wordt toegepast.
Lees meer -
Carla van de Wiel nieuwe directievoorzitter HagaZiekenhuis
30 augustus 2018Drs. Carla van de Wiel, MMC wordt per 1 december 2018 de nieuwe directievoorzitter van het HagaZiekenhuis. In deze functie wordt zij tevens benoemd tot lid van de raad van bestuur van de Reinier Haga Groep. Samen met medisch directeur dr. Karel Ronday zal zij het directieteam van het HagaZiekenhuis vormen. Zij volgt dr. mr. Rolf de Folter op, die deze functie ad interim vervult sinds oktober 2017.
Lees meer -
Thuis werken aan je herstel met tele-hartrevalidatie
27 augustus 2018Revalideren en steeds naar het HagaZiekenhuis moeten komen voor controle of bijsturing van het beweegadvies? Voor een aantal patiënten die revalideren na een hartinfarct is dat verleden tijd. Het Haga Hartcentrum doet een proef met hartrevalidatie op afstand. Deelnemer Kees Frugte is enthousiast over het tele-hartrevalidatieprogramma: “Ik bepaal zelf waar en wanneer ik train. Zo houd ik de regie.”
Lees meer -
Overstap naar volwassenzorg verloopt soepel
22 augustus 2018De overstap van de zorg van het JKZ naar de volwassenzorg is niet voor ieder kind even gemakkelijk. Daarom wordt dit begeleid.
Lees meer -
Cardiologen HagaZiekenhuis behandelen 100-jarige succesvol
13 augustus 2018Ook voor oudere mensen kunnen de nieuwste medische ontwikkelingen bruikbaar zijn. Cardiologen Marisevi Chaldoupi en Hemanth Ramanna behandelden vrijdag 10 augustus een 100-jarige patiënt, mevrouw Lucas.
Lees meer -
“Het viel me op dat het team zo leuk was”
08 augustus 2018Eind 2016 lag de zus van Zehra Yanik zes weken in het Haga Juliana Geboortecentrum (HJGC) in verband met zwangerschapsvergiftiging. Dat gaf de toen 21-jarige Zehra - zelf in opleiding tot obstetrieverpleegkundige in Rotterdam - de kans om tijdens de bezoekjes aan haar zus Zuhal eens uitgebreid rond te kijken in het HJGC. En dat bleef niet zonder gevolgen …
Lees meer -
Minck was vier weken oud en had drie gebroken botten
30 juli 2018Minck Kragt (5 jaar) wil van de glijbaan, maar dat kan niet zomaar. Moeder Karin moet mee om ervoor te zorgen dat andere kinderen hem niet wegduwen. Anders kan het guitige blonde jongetje zomaar een bot breken. Dat is hem in zijn korte leven al zestien keer overkomen.
Lees meer -
HagaZiekenhuis scoort hoog bij bevolkingsonderzoek darmkanker
18 juli 2018De afdeling Maag-Darm-Lever (MDL) van het HagaZiekenhuis boekt zeer goede resultaten bij het uitvoeren van het bevolkingsonderzoek darmkanker. Bij het HagaZiekenhuis zijn patiënten snel aan de beurt, ervaren zij minder last of pijn tijdens het onderzoek en worden meer voorlopers van darmkanker (adenomen) gevonden per colonoscopie dan gemiddeld in Nederland. Dit blijkt uit recent onderzoek van het RIVM.
Lees meer -
"Ga altijd reanimeren, je kunt weinig fout doen"
18 juli 2018Verpleegkundige Simone van der Voort, werkzaam in het Juliana Kinderziekenhuis, kreeg een oproep van het Burgerhulpverlenersnetwerk (BVN) en fietste snel naar het opgegeven adres. Haar verbijstering was groot toen zij bij een wel heel bekende voordeur moest zijn …
Lees meer -
Danseres bedankt behandelaars met ontroerend optreden - “Dit voelt als een nieuw begin”
09 juli 2018Ze danste op de mooiste podia in binnen- en buitenland, maar nog nooit vond ze een dansvoorstelling zó bijzonder als het optreden dat ze in het HagaZiekenhuis gaf. Een dag nadien is Barbara D'Agostino er nog helemaal vol van. "Na afloop was iedereen muisstil en waren de artsen in tranen. Dat vond ik zó mooi."
Lees meer -
CF-patiënte Gwen Wijker leeft dankzij Orkambi
09 juli 2018Mei 2016. De dan 22-jarige Gwen Wijker ligt in een ambulance en rijdt van het HagaZiekenhuis naar huis. In haar tas zit een aanvraagformulier voor zorg in haar laatste levensfase. En het medicijn Orkambi. De vergevorderde status van haar taaislijmziekte (cystic fibrosis of CF) maakt haar te zwak voor de dubbele longtransplantatie die ze nodig heeft. Ze staat boven aan de wachtlijst, maar de dokters in het UMC Groningen zijn bang dat ze de operatie niet zal overleven. Ze krijgt het advies om nog maar zo veel mogelijk leuke dingen te gaan doen.
Lees meer -
JKZ is rode draad in leven Jaimy en Rogier
31 mei 2018Jaimy en Rogier waren betrokken bij de bouw van het nieuwe JKZ en raakten daar verliefd. Toen Jaimy zwanger werd van Tom, kozen de aanstaande ouders het JKZ ook uit als ziekenhuis voor de bevalling.
Lees meer -
Fietstocht Den Haag - Texel al 10 jaar aan JKZ verbonden
28 mei 2018Fietstocht Den Haag - Texel voor JKZ al 10 jaar een succes. Ieder jaar wordt er met sponsortocht van 155 km geld bij elkaar gefietst.
Lees meer -
Eelco Dykstra (61) speelt weer cello dankzij ingreep in Hand & Polscentrum
15 mei 2018Dankzij een ingreep in het Hand & Polscentrum kan Eelco Dykstra na 7 jaar zijn geliefde cello weer bespelen. "Ik ben blij dat ik mijn uitlaatklep terug heb."
Lees meer -
Kinderorthopeed Femke: “Ik wil dat een kind denkt: dit is eigenlijk wel leuk!”
24 april 2018Heeft uw kind een aandoening aan zijn of haar bewegingsapparaat? Ga dan naar een gespecialiseerd kinderorthopeed. In het JKZ werken er drie.
Lees meer -
Samenwerking binnen HJGC biedt aanstaande moeders veel voordelen
24 april 2018Aanstaande moeders kunnen vaker onder begeleiding van hun eigen verloskundige bevallen door samenwerking binnen HJGC.
Lees meer -
Minister de Jonge bezoekt e-Healthweek in Haga
24 januari 2018Rayvanjo Gerritse, patiëntje van het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ), straalt als minister Hugo de Jonge van VWS even met hem en zijn - net in elkaar geknutselde - robot komt spelen. Vandaag was de minister twee uur lang te gast op de e-Healthweek in het HagaZiekenhuis en het JKZ.
Lees meer -
“Als ik erg mijn best doe, haal ik 50 dienstjaren in de zorg”
08 januari 2018Anja Geldof-Kaat (61) werkt ruim 40 jaar in het HagaZiekenhuis en al 37 jaar op de kraamafdeling. In die tijd is er nogal wat veranderd in het verplegen van moeder en baby: "Baby's lagen vroeger op de kinderkamer.
Lees meer -
Rijd mee met Cor!
19 april 2017Behendig stuurt Cor van 't Klooster de elektrische shuttlebus over het terrein bij het HagaZiekenhuis. Een mooi vrijwilligersbaantje voor deze oud-vrachtwagenchauffeur.
Lees meer -
Bedankt voor de goede zorgen
23 maart 2017Dit is een van de 100 foto's uit fotoboek 'Wat het oog raakt' dat Studio Oostrum maakte over het HagaZiekenhuis.
Lees meer -
Elf baby's in 11 maanden
16 maart 2017Afgelopen jaar was er sprake van een ware babyboom in het Haga Juliana Geboortecentrum (HJGC). In 11 maanden tijd werden er 11 baby's geboren.
Lees meer -
Oudste vrijwilliger wil nog niet stoppen
09 maart 2017Elke maandag staat vrijwilliger Leo Knijnenburg om 7 uur klaar voor de heelkundepatiënten op locatie Sportlaan. Bijzonder detail: Leo is 93 jaar oud.
Lees meer -
Nieuwe operatietechniek biedt patiënten met Ziekte van Ménière hoop
25 augustus 2016Ernstige draaiduizeligheid, gehoorvermindering en oorsuizen met misselijkheid tot gevolg. De wereld draait om je heen. Je loopt te tollen op je benen. Voor patiënten met de ziekte van Ménière is het meer regelmaat dan uitzondering. Dankzij KNO-arts Henk Blom van het HagaZiekenhuis en Kiki Kruyt, KNO- arts van Reinier de Graaf, is een aantal patiënten met de Ziekte van Ménière nu verlost van de klachten. Zij zijn behandeld via een nieuwe veelbelovende operatietechniek.
Lees meer -
Een gebroken hart... het kan echt!
08 juni 2016Je krijgt symptomen die lijken op een hartaanval. Met spoed word je naar het ziekenhuis gebracht. Daar constateert de cardioloog dat je een gebroken hart hebt. Je gelooft het misschien niet, maar het bestaat echt.
Lees meer