Post-COVID-zorg: ‘We kijken naar de lichamelijke én de mentale kant’
ActionsPost-COVID-zorg: ‘We kijken naar de lichamelijke én de mentale kant’
04 juli 2022Heeft u een COVID-19-besmetting doorgemaakt maar blijft u daarna last houden van klachten? Bijvoorbeeld vermoeidheid en een slechte lichamelijke conditie? De klachten kunnen veel impact hebben op het dagelijks leven. Daarom biedt het HagaZiekenhuis al bijna 2 jaar post-COVID-zorg. Longconsulente Zohreh Jamali coördineert deze zorg.
Hoe ziet de post-COVID-zorg eruit?
Zohreh: “Post-COVID-zorg is belangrijk. We zien namelijk dat COVID-19 een enorme impact kan hebben op lichaam en geest. Patiënten komen binnen met een verwijzing van de huisarts. Dan krijgen ze een eerste gesprek op de afdeling Longrevalidatie. We bespreken de klachten en stellen vast welke hulp we kunnen bieden. Daarbij bekijken we de situatie van verschillende kanten. Niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal. En hoe gaat het functioneren in het dagelijkse leven? Door breder te kijken kunnen we patiënten veel beter en veel gerichter helpen.”
Wordt samengewerkt met andere afdelingen?
“De Post-COVID-polikliniek werkt samen met revalidatieartsen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, medisch psychologen en diëtisten. Ik ben aanspreekpunt voor de patiënten en zorg voor doorverwijzingen naar de verschillende afdelingen. Ook ben ik voorzitter van het gezamenlijke overleg waar deze afdelingen aan deelnemen. Ik lijk wel een soort octopus, die alles overziet en bij elkaar houdt.”
Wat houdt de revalidatie in?
“Tijdens het revalideren worden patiënten intensief begeleid, zowel lichamelijk als geestelijk. Zo organiseert de afdeling Medische Psychologie therapeutische groepssessies. Patiënten leren hier veel van en zien dat ze er niet alleen voor staan. Na de revalidatie houden veel patiënten contact met hun lotgenoten. In hun eigen tijd spreken ze bijvoorbeeld af om samen te wandelen. Ze blijven elkaar steunen en stimuleren.”
Hoelang blijven patiënten bij de Post-COVID-poli?
“Patiënten waar het beter mee gaat, worden terugverwezen naar bijvoorbeeld de fysiotherapeut in de buurt. Daar werken ze verder aan volledig herstel. Het geeft voldoening dat ik een bijdrage kan leveren aan de verbetering van hun situatie. Zodat ze goed terug kunnen keren in de maatschappij.