Patiëntverhalen
Bertus van der Kleij, 68 jaar, kreeg in 2005 voor het eerst last van hartritmestoornissen, wat leidde tot een spoedbehandeling in HagaZiekenhuis Den Haag. De ervaring maakte diepe indruk op hem. "Als je van de ene op de andere dag met hartproblemen geconfronteerd wordt, beland je plotseling in een wereld van onderzoeken en onzekerheden," vertelt hij. "Je wordt hartpatiënt, met meerdere medicijnen. Dat heeft een grote impact op jou en je gezin." Gelukkig werd Bertus gerustgesteld door de zorg en het medisch team, vooral tijdens zijn eerste ontmoeting met cardioloog Matthijs Bax. “Hij gaf me zo’n ongelooflijk rustig gevoel. Terwijl anderen zich zorgen maakten over mijn bloeddruk, benadrukte hij vooral hoe goed mijn hart functioneerde.”
“Het traject in het Hartcentrum begon met een doorverwijzing naar dokter Bax”, zegt Bertus. “Ik herinner me nog goed mijn eerste fietstest, waarbij mijn bloeddruk erg hoog was. Ik maakte me zorgen, maar dokter Bax wist op een positieve manier te benadrukken wat er wel goed ging, zoals hoe goed mijn hart samentrok. Dit gaf me vertrouwen, vooral omdat ik na de diagnose hartritmestoornis bang was dat mijn leven zou veranderen.”
Eenmaal thuis kwamen er allerlei vragen en twijfels op bij Bertus. Mocht hij weer alles doen zoals voorheen? "Mijn vrouw was bang dat ik opnieuw last van mijn hart zou krijgen, en er heerst nog steeds een taboe om zaken als seksualiteit met je arts te bespreken. Maar na mijn ervaring adviseer ik iedereen altijd: praat erover, schrijf je vragen op en bespreek het met je arts."
''Het is een constant gevecht, maar ik ben dankbaar voor de goede zorg die ik heb ontvangen en dat ik mijn leven weer kon oppakken.''
Bertus paste zijn levensstijl aan om zijn hartgezondheid te verbeteren. Hij stopte met het eten van rood vlees en varkensvlees, verloor gewicht en begon vijf keer per week te sporten. Zijn routine, met wandelen, fitness en ademhalingsoefeningen, helpt hem zijn hartritmestoornissen onder controle te houden. Bertus heeft nog altijd een liefde voor eten (vooral kaas), maar probeert dit met mate te doen. Hij voelt zich fitter dan ooit. "Het is een constant gevecht, maar ik ben dankbaar voor de goede zorg die ik heb ontvangen en dat ik mijn leven weer kon oppakken."
Bertus zijn boodschap aan andere patiënten is helder: "Vertrouw op je arts en stel vragen. Blijf niet zitten met onzekerheden." Met zijn hartritmestoornissen onder controle leidt hij nu een actief leven en kijkt hij positief naar de toekomst. "Ik ben een dankbaar mens."
Alie Wijnants, 69 jaar, kwam via haar huisarts terecht bij het Hartcentrum. Eerder onderging ze meerdere onderzoeken die niet meteen duidelijke resultaten opleverden. Cardioloog Ulas Höke stelde voor om een hartkatheterisatie te doen. Hij ontdekte dat haar kransslagader volledig was verstopt. De diagnose: coronair falen.
Voor Alie was dit schokkend nieuws. Ze kon vanwege het grote gezondheidsrisico niet naar huis en 5 dagen later ging ze onder het mes. Tijdens de operatie werden drie omleidingen gemaakt. Daarvoor zijn één ader uit haar borst en twee uit haar been gebruikt. Zo kon het bloed om de verstopte kransslagader heen.
“Ik moest aangeven of ik gereanimeerd wilde worden, mocht dat nodig zijn. Dat vond ik een heel moeilijk en confronterend moment, want toen besefte ik hoe ernstig de situatie was.”
Toch ervaarde Alie geen angst toen ze voor de operatie onder volledige narcose moest. Ze benadrukt hoe vriendelijk en zorgzaam het medische team was. Ook vond ze steun bij medepatiënt Walther Tempelaars, die helemaal uit Strijen kwam en op dezelfde dag werd geopereerd. Ze zijn nog steeds bevriend.
“Op een avond voelden mijn armen loodzwaar en pijnlijk aan, en dat werd alsmaar erger.”
Na de operatie startte Alie een hartrevalidatietraject van zes weken in het HagaZiekenhuis. “Ik kijk positief terug op deze periode. Het sporten was leuk en ik werd goed begeleid.” Maar de bijeenkomsten met andere patiënten vond ze confronterend. “Sommigen hadden meerdere operaties ondergaan. Dit gaf me het gevoel dat ik misschien opnieuw onder het mes zou moeten, ondanks dat ik weet dat ieders situatie uniek en anders is.”
Haar advies: “Let goed op jezelf en ga op tijd naar een arts.” Ze herinnert zich hoe haar klachten begonnen. “Op een avond voelden mijn armen loodzwaar en pijnlijk aan, en dat werd alsmaar erger. Ook kon ik ineens niet meer naar de winkel om de hoek lopen. Mijn klachten werden aanvankelijk niet als ernstig herkend, ondanks de onderzoeken. Dankzij de vasthoudendheid van dokter Höke werd de ernst van mijn situatie uiteindelijk duidelijk.”
Sinds de operatie voelt Alie zich goed. Ze is twee keer op vakantie geweest en sport wekelijks. Haar been doet nog wel pijn, maar ze hoopt dat dit uiteindelijk zal verbeteren. Alies twee belangrijkste doelen nu: stoppen met roken en nog meer van het leven te genieten!
Op 81-jarige leeftijd hoorde Rob van der Voort dat zijn aortaklep ernstig verkalkt was, nadat hij via zijn huisarts bij een cardioloog in Het Reinier de Graaf kwam. Een grote operatie waarbij de borst wordt open gemaakt, leek onvermijdelijk. Voor Rob was het een emotionele schok. “Ik vond de boodschap heftig, en het idee van een grote operatie maakte het nog moeilijker om te verwerken.” Gelukkig werd hij snel doorverwezen naar het Hartcentrum van het HagaZiekenhuis, dat gespecialiseerd is in aorta- en hartklepvervangingen (TAVI-ingreep).
Cardioloog Carl Schotborgh stelde Rob gerust: “Hij legde uit dat de ingreep werd gedaan door middel van een klein sneetje in de lies (minimaal invasieve ingreep). Een grote opluchting. Ik ben nog steeds dankbaar dat het zo kon,” zegt Rob. Deze aanpak gaf hem weer hoop.
“Ik vond de boodschap heftig, en het idee van een grote operatie maakte het nog moeilijker om te verwerken”
Op de dag van de operatie voelde Rob zich al snel op zijn gemak door de kalmte en deskundigheid van het operatieteam. De ingreep duurde slechts een halfuur en daarna werd hij naar de Intensive Care gebracht. Daar konden ze hem goed monitoren. De zorg was, volgens Rob, van topkwaliteit. “Een dag later mocht ik al naar de verpleegafdeling. En de volgende ochtend vertelde cardioloog Ulas Höke: ‘U heeft geen beperkingen, u mag alles weer doen.’ De operatie was dus precies volgens plan verlopen.”
Hoewel het fysieke herstel voorspoedig verliep, was de emotionele impact groot. Rob kreeg veel steun van zijn familie, en bij een controlebezoek aan dokter Höke kreeg hij uitgebreide uitleg over de ingreep en de klep die vervangen was. “Zijn geduld en inlevingsvermogen waren ongelooflijk waardevol voor mij.”
Rob kijkt positief terug op de zorg die hij kreeg: “De deskundigheid van het hele team gaf me zoveel vertrouwen. Ik heb achteraf zelfs een brief gestuurd om mijn dankbaarheid te uiten.” Zijn boodschap aan anderen: “Maak je niet druk, het komt goed. Je bent in de beste handen in het Hartcentrum van het HagaZiekenhuis.”