Melanoom is een vorm van huidkanker (kwaadaardige moedervlek). Het komt overal ter wereld steeds vaker voor, vooral bij mensen met een blanke huid. In Nederland worden per jaar bijna 3.000 nieuwe melanomen ontdekt. Melanomen kunnen op elke leeftijd ontstaan, met een piek tussen de 45 en 60 jaar. Dankzij vroege opsporing is de overlevingskans van mensen met een melanoom de laatste decennia sterk verbeterd.

In de Huidkliniek HagaZiekenhuis Zoetermeer werken dermatologen, oncologisch chirurgen en plastisch chirurgen nauw samen, om zo optimale zorg op maat te verlenen.

Zorgpad Melanoom

In de Huidkliniek is de zorg voor mensen met melanoom vastgelegd in een zogenaamd zorgpad. Dit betekent dat zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten met melanoom duidelijke afspraken hebben gemaakt: wie geeft welke zorg en op welk moment? We geven u met het zorgpad ook inzicht in het traject waarin u zit: wat is de volgende stap, wanneer kunt u die verwachten en wie begeleidt u daarbij?

Als er sprake is van uitgebreide (uitgezaaide) ziekte of deelname aan een studie, dan verwijzen wij u door naar een in melanomen gespecialiseerd ziekenhuis zoals het LUMC of het Antoni van Leeuwen ziekenhuis.

Symptomen

Bij een veranderde moedervlek, kan er sprake zijn van een melanoom. Een moedervlek kan bijvoorbeeld groter of dikker worden, en/of van kleur of vorm veranderen. Het is daarom altijd verstandig naar uw huisarts te gaan als u één van deze veranderingen opmerkt. Een melanoom kan er ook uitzien als een bruin of zwart bultje. Soms heeft een melanoom gedeeltelijk of helemaal geen kleur (wit of roze) en is daardoor moeilijk te herkennen. Een melanoom kan jeuk veroorzaken. Later kan er pijn of een bloeding optreden of een zweer ontstaan.

Diagnose

verdachte plekjes

Een ervaren dermatoloog kan de diagnose stellen door de moedervlek te bekijken. Vaak gebeurt dit met een dermatoscoop. Dit is een soort 'handmicroscoop', waarmee het bovenste deel van de huid vergroot kan worden.

Als de behandelaar denkt dat het een melanoom is, wordt de moedervlek onder plaatselijke verdoving weggesneden. Dit wordt opgestuurd naar het laboratorium en met de microscoop onderzocht. Dan kunnen we met grote zekerheid zeggen of u een melanoom heeft.

In het laboratorium wordt gemeten hoe dik het melanoom is (Breslow dikte). Hoe dikker het melanoom, des te meer kans op uitzaaiingen.

Behandeling

Als er sprake is van melanoom, bespreekt uw dermatoloog met u welke behandeling de beste keus is. Hierbij wordt rekening gehouden met de fase waarin de ziekte zich bevindt, en de kenmerken van het melanoom. Om te voorkomen dat de ziekte terugkeert zal er een tweede operatie plaats vinden. Over het algemeen kan ook de tweede operatie poliklinisch. In sommige gevallen wordt de tweede operatie onder algehele narcose verricht.

Schildwachtklierprocedure

Soms verwijst de dermatoloog u na het verwijderen van het melanoom door naar de chirurg voor een schildwachtklierprocedure. Dit is een operatie waarbij onderzocht wordt of er tumorcellen in de schildwachtklier zitten. De schildwachtklier is de lymfeklier waar eventuele uitzaaiingen het eerst worden ‘uitgezeefd’. Als blijkt dat de schildwachtklier geen tumorcellen bevat, hoeven de andere lymfeklieren niet te worden weggenomen.

Nazorg

Na uw behandeling, komt u een aantal keer terug naar de Huidkliniek HagaZiekenhuis Zoetermeer voor een controleafspraak. Hoe vaak en met welke regelmaat dat is, hangt af van de behandeling die u heeft gehad en het stadium van uw ziekte. U heeft de controleafspraak in de Huidkliniek, en in sommige gevallen ook met uw oncologisch chirurg.

Tijdens de controle bekijkt de dermatoloog/Physician Assistant uw huid of er eventuele verdachte plekjes te zien zijn. Ook kan de dermatoloog/Physician Assitant de regionale lymfeklieren controleren.

Zelfcontrole

Het is erg belangrijk om uw huid goed in de gaten te houden. Zie waar op te letten in betreffende folder ‘Vroeg herkennen van melanomen’. Mocht u veranderingen in uw huid zien, neem dan contact op met de poli Dermatologie.