Eind maart 2025 zijn er landelijk afspraken gemaakt over complexe behandelingen bij kanker. In de afspraken staat hoevaak een ziekenhuis deze behandelingen tenminste moet doen om deze zorg te behouden. Hieronder leest u wat deze ‘volumenormen’ betekenen voor de oncologische zorg van het HagaZiekenhuis.

Mensen worden ouder, er is meer vraag naar zorg en tegelijkertijd is er een tekort aan zorgpersoneel. Landelijk zijn er afspraken gemaakt (in het Integraal Zorg Akkoord (IZA)) om de zorg toekomstbestendig te maken. Er zijn onder andere afspraken over hogere ‘volumenormen’ voor complexe zorg.

Een volumenorm geeft aan hoeveel ingrepen een ziekenhuis minimaal moet doen met betrekking tot een aandoening. Voldoet het ziekenhuis aan de norm, dan mag het de ingreep blijven doen.

Door de hogere normen zullen sommige ziekenhuizen bepaalde ingrepen niet meer (kunnen) doen. Andere ziekenhuizen zullen daardoor juist méér van deze ingrepen doen (concentratie van zorg). Daardoor worden ze hier juist nog beter in.

Op deze manier is het mogelijk om de kwaliteit van zorg te behouden en de zorg in de toekomst toegankelijk te houden.

Het HagaZiekenhuis begrijpt dat concentratie en spreiding van zorg noodzakelijk is om de zorg toekomstbestendig te maken. Daarom werken we hier graag aan mee. Alle ziekenhuizen in de regio overleggen met elkaar hoe de volumenormen vanaf 2027 in de regio worden ingevuld.

De afgesproken volumenormen voor longkanker, nierkanker en de endoscopische behandeling van maag- en slokdarmkanker zijn voor ons ziekenhuis met name relevant, omdat we die op dit moment uitvoeren. Voor nierkanker bieden we een breed pakket aan behandelingen. Naast operaties doen we ook radiotherapeutische behandelingen. Het aantal behandelingen in 2024 voldoet aan de nieuwe volumenorm en ook na 2027 willen we dit volledige pakket aan patiënten kunnen aanbieden.