Viewer voor webcontent
ActionsSoms zorgt een storing in de hormoonhuishouding ervoor dat een eisprong uitblijft. Dan komt er geen eicel vrij en kan er geen bevruchting plaatsvinden. In dat geval kan een hormoonbehandeling een uitkomst zijn. We noemen zo’n behandeling ook wel ovulatie-inductie of OVI. Hierbij wekken we een eisprong op met medicijnen die vooral hormonen bevatten.
De slagingskans verschilt sterk per behandeling en hangt af van een aantal factoren. De leeftijd van de vrouw en de hormonale stoornis bijvoorbeeld. De kans dat de behandeling in één keer slaagt is 10 tot 20%. Dat betekent dat er in de meeste gevallen meerdere pogingen nodig zijn. Daarom duurt deze behandeling vaak enkele maanden. In de folder leest u meer over het bevorderen van de eisprong.
Een hormoonbehandeling (OVI) in het HagaZiekenhuis
Stap 1: onderzoek naar de cyclus
De kans op een goede eisprong is klein als de menstruatiecyclus langer dan 5 weken of korter dan 3 weken duurt. De arts onderzoekt daarom of er sprake is van een stoornis in de hormoonhuishouding. Uw bloed wordt onderzocht om te zien welke hormonen eventueel te hoog of te laag zijn. De arts maakt ook een echo om te bepalen of een behandeling met hormonen wenselijk is. En welk soort medicijn effectief kan zijn.
Stap 2: Start van de behandeling
U krijgt medicijnen in de vorm van tabletten of injecties. Na een korte uitleg kunt u een injectie meestal zelf plaatsen. Terwijl u de medicijnen gebruikt, maken we regelmatig een echo. Zo kunnen we de groei van een eicel goed volgen.
Stap 3: De bevruchting
Als de groot genoeg is, krijgt u een injectie. Deze zorgt ervoor dat er binnen 2 dagen een eisprong is. Het is belangrijk dat u deze dagen seks heeft. De bevruchting gebeurt namelijk op de natuurlijke manier.