Een kijkje achter de schermen op de Spoedeisende Hulp in Zoetermeer

16 juli 2024

Van een gebroken arm tot een hartinfarct, op de Spoedeisende Hulp (SEH) van HagaZiekenhuis Zoetermeer komen dagelijks zo’n 40 patiënten binnen met een acute aandoening of verwonding. Sommigen via de huisarts of huisartsenpost, anderen met eigen vervoer of de ambulance.

De SEH heeft 13 behandelkamers, waaronder een gipskamer, kinderkamer en 2 traumakamers. Hier zie je een van de traumakamers. Op deze kamer vangt het ‘traumateam’ patiënten in een levensbedreigende situatie snel en effectief op. In het traumateam werken artsen (welke dat zijn hangt af van de situatie), verpleegkundigen en medisch hulpverleners samen.

De 2 traumakamers zijn 3 jaar geleden vernieuwd. In de toekomst wordt de SEH onderdeel van het Centrum Acute Zorg (CAZ). Het HagaZiekenhuis en andere Zoetermeerse zorginstellingen bieden dan samen op één plek zorg aan patiënten met een acute zorgvraag.

De tekst loopt verder onder de afbeelding.

Een kijkje achter de schermen van de SEH in Zoetermeer

1. Arts Sarah leidt het traumateam. Vanaf haar plek aan het bed coördineert ze de zorg en houdt ze het overzicht. Ze moet snel beslissingen nemen. Via de telefoon overlegt ze met een specialist.

2. Medisch hulpverlener Larissa schrijft informatie over de patiënt en de uitgevoerde handelingen op het bord. Zo houdt het traumateam overzicht.

3. De blauwe reanimatiekar is voor acute situaties waarbij reanimatie nodig is. Bovenop staat een defibrillator die elektrische schokken geeft om het hart weer in een normaal ritme te brengen. In de lades liggen materialen die nodig zijn bij een levensbedreigende situatie. We controleren regelmatig of alles werkt en de lades gevuld zijn. Zo is de kar altijd klaar voor gebruik.

4. Op de monitor zijn de vitale functies van de patiënt te zien, ernaast staat een infuuspaal. Rechts een paars echo-apparaat voor spoedecho’s, bijvoorbeeld bij verdenking van bloed in de buik.

5. Deze warmtelamp wordt ingezet bij onderkoeling. De operatielamp ernaast geeft goed zicht tijdens operatieve ingrepen, zoals het hechten van wonden.

6. Links staat Adeel. Hij is anios (arts niet in opleiding tot specialist) en onderzoekt de patiënt volgens de ABCDE-methodiek. Die bestaat uit vaste stappen, van A tot E, waarbij eerst de meest levensbedreigende zaken worden behandeld, zoals de luchtweg en ademhaling. Dankzij de vaste stappen mist hij geen enkele verwonding. De kasten met letters op de deuren bevatten per stap de benodigde materialen. Rechts staat anios Isar. Hij stabiliseert de hals van de patiënt en zorgt voor een vrije ademhaling.

7. SEH-verpleegkundige Ellen volgt de vitale functies van de patiënt, zoals ademhaling, hartslag en bloeddruk. Ook zorgt ze voor het infuus, bloedafname en het geven van medicatie. Als nodig maakt ze een hartfilmpje (ECG).

8. De rode strepen op de vloer geven de ‘hot zone’ aan. Alleen zorgmedewerkers die de patiënt behandelen mogen daar komen. Zo blijft de ruimte georganiseerd en kan het traumateam goed zijn werk doen.

Dit artikel komt uit ons patiëntenmagazine HagaZorgt. Lees het hele blad hier.

Naar het overzicht