5 tips om veilig te zonnen deze zomer

25 juni 2024

Eén op de vijf Nederlanders krijgt in zijn of haar leven een basaalcelcarcinoom, de meest voorkomende vorm van huidkanker. Ook ernstigere vormen van huidkanker, zoals plaveiselcelcarcinomen en melanomen, komen steeds vaker voor. Onbeschermd zonnen is bijna altijd de oorzaak. Dermatoloog Marloes van Kester geeft tips om huidschade door de zon te voorkomen.

1: Bescherm je huid in de zomer
"Door de hogere zonkracht in de zomer is het nog belangrijker dan in de winter om je huid goed te beschermen. Smeer zonnebrandcrème om zonverbranding, en op de lange termijn huidkanker, te voorkomen. Daarnaast droogt airconditioning je huid uit. Een vette crème smeren helpt daartegen."
 
2: Check de zonkracht
"Niet de temperatuur, maar de zonkracht is de maat voor de sterkte van de zon. De zonkracht, ook wel uv-index genoemd, geeft aan hoeveel uv-straling de aarde bereikt. Je kunt de zonkracht van de dag vinden op de website van het KNMI of in apps zoals SunSmart. Hoe hoger de zonkracht, hoe sneller je huid schade ondervindt van de zon en verbrandt. In de zomer is de zonkracht eigenlijk altijd zo hoog dat je moet smeren om zonschade aan je huid te voorkomen. Tenzij je kort naar buiten gaat op een moment dat de zonkracht laag is."

3: De juiste SPF kiezen
"We adviseren in Nederland minimaal SPF 30. Let erop dat de zonnebrandcrème beschermt tegen zowel uv A als uv B. Wil je wat langer buiten zijn en is de zonkracht hoog? Dan is het verstandig om een hogere factor te smeren. De SPF geeft aan hoeveel keer langer je in de zon kunt zijn zonder te verbranden. Bij een hoge zonkracht kan de situatie voorkomen dat je langer buiten wil zijn dan zonnebrandcrème je bescherming kan bieden, bijvoorbeeld tijdens sporten of wandelen. Draag dan uv-werende kleding met hoed of pet en zoek de schaduw op als de zonkracht het hoogst is tussen 12.00 en 15.00 uur. Let ook op reflectie van zand en water, deze versterken de zon. Vergeet niet om iedere 2 uur jezelf opnieuw in te smeren. Kies daarom een zonnebrandcrème die je prettig vindt om te smeren."
 
4: Verzorg je huid
"In de zomer smeer ik ’s ochtends zonnebrandcrème op mijn gezicht als dagcrème. Behalve bescherming tegen huidkanker heeft zonnebrandcrème ook het bijkomende effect dat het huidveroudering door uv-straling remt. Zonnebrandcrème is daarmee een goede antirimpelcrème! In de avond was ik mijn gezicht en mijn make-up af met water. Daarna smeer ik nachtcrème. Ik heb altijd een tube zonnebrandcrème in mijn tas om bij te smeren als ik naar buiten ga."
 
5: Alarmsignalen
"Moedervlekken die van kleur, vorm en/of grootte veranderen of nieuwe moedervlekken zijn altijd een reden om een huisarts ernaar te laten kijken. Daarnaast kunnen glanzende plekjes met een parelmoeraspect of niet-genezende wondjes een uiting van huidkanker zijn. Ten slotte: bultjes die groeien en schilfertjes die pijnlijk zijn als je erop drukt. Schilfertjes die komen en gaan kunnen een voorstadium van huidkanker zijn. Bij twijfel adviseren wij altijd advies te vragen bij de huisarts of de dermatoloog."
 
En tot slot feit of fabel; zit er rotzooi in zonnebrandcrème?
"Absoluut een fabel. Er wordt op bijvoorbeeld de sociale mediakanalen inderdaad gezegd dat zonnebrandcrèmes uv-filters of andere stoffen bevatten die kankerverwekkend en hormoon-verstorend zouden zijn. Dat is niet waar. Zonnebrandcrèmes moeten aan strenge kwaliteitseisen voldoen om in Europa verkocht te mogen worden. Ze mogen geen kankerverwekkende stoffen bevatten en niet of slechts in beperkte mate hormoon-verstorende stoffen. Het gaat om zulke kleine hoeveelheden dat de schadelijke gevolgen verwaarloosbaar zijn. Je kunt zonnebrandcrème dus veilig gebruiken. Heel belangrijk dat mensen dit weten. Vind je het toch geen prettig idee dat een zonnebrandfilter opgenomen wordt door je huid? Kies dan voor een zonnebrandcrème op basis van een mineralenfilter. Dit wordt niet opgenomen en werkt als een fysieke barrière op je huid."
 

Zorg dat je smeert!
‘Weren, kleren en smeren’, dat zijn 3 manieren om je te beschermen tegen de zon. Om het smeren gemakkelijker te maken, zet zorgverzekeraar Zilveren Kruis met hun campagne ‘Zorg dat je smeert’ op meer dan 120 locaties door Nederland smeerpalen neer: dispensers met zonnebrandcrème in factor 30. Zo ook op onze afdeling. Marloes licht toe: "Het doel van deze actie is om iedereen eraan te herinneren dat bescherming tegen de zon niet alleen iets is voor zonnige dagen op het strand, maar een dagelijkse gewoonte zou moeten zijn. Zelfs op bewolkte dagen kunnen uv-stralen je huid bereiken en schade aanrichten. Daarom is het essentieel om zonnebrandcrème op te nemen in je dagelijkse huidverzorgingsroutine. Zo geniet je volop van de zonnige én bewolkte dagen, zonder je zorgen te hoeven maken over schade aan de huid. Bescherm jezelf en geniet verantwoord van de zomer!"

Meer informatie over deze campagne lees je op de website van het Zilveren Kruis.

 

Naar het overzicht