Stoptober: in 28 dagen naar een leven zonder sigaret

05 september 2024

Iedereen weet: roken is slecht voor de gezondheid. En de portemonnee. Gelukkig is het nooit te laat om te stoppen. Stoppen met roken kán elke dag. Maar makkelijk is het niet, dus soms helpt een stok achter de deur… En dit is dat moment! Vanaf 1 oktober daagt ook het HagaZiekenhuis rokers uit om 28 dagen te stoppen met roken.

Heeft het nog wel zin, om te stoppen met roken?

Longarts Jeroen van Exsel: “We adviseren het liefst om zo vroeg mogelijk te stoppen met roken, dan heb je het meest aan alle gezondheidsvoordelen. Maar stoppen met roken heeft altijd zin, op jongere én op latere leeftijd. De eerste verschillen lijken klein, maar na 28 dagen merk je dat je echt meer lucht en energie hebt, minder zult hoesten en dat je reuk en smaak verbeteren. En na een langere periode verkleint bijvoorbeeld ook de kans op hart- en vaatziekten, na een aantal jaar is die kans zelfs bijna gelijk aan het risico van mensen die nooit rookten. Ook het risico op kanker neemt af met de jaren.”

Wat gebeurt er eigenlijk precies in je lichaam, als je stopt roken?

Longarts Sarah van Oord-Bosselaar: “Na 24 uur stoppen met roken is alle koolmonoxide uit je lichaam verdwenen. Dit is een van de meest schadelijke stoffen van roken. Het zorgt ervoor dat je bloed minder zuurstof bevat. Na 24 uur is het zuurstofgehalte in je bloed weer normaal, waardoor je lichaam kan beginnen met herstellen.”

Bekijk ook deze video’s waarin Sarah en Jeroen uitleggen wat er in het lichaam gebeurt na het stoppen met roken.

Wat gebeurt er als je 24 uur gestopt bent met roken?
  

Wat gebeurt er als je 48 uur gestopt bent met roken?
  

Wat gebeurt er als je 72 uur gestopt bent met roken?


Wat gebeurt er als je 1 week gestopt bent met roken?


Wat gebeurt er als je 2 weken gestopt bent met roken?

Wat gebeurt er als je 28 dagen gestopt ben met roken?

6 tips om te stoppen met roken van de rookstopcoach

Agnes Kulik-Koek is longverpleegkundige en rookstopcoach in het HagaZiekenhuis. Haar tips:

  • Zet op een rij waarom je wilt stoppen. Wat zijn de voordelen? Mooiere tanden, mooiere huid, meer lucht, meer geld over voor leuke dingen…
  • Maak een plan. Wat worden de moeilijke momenten en wat doe je dan? Bijvoorbeeld: wat als je enorme trek krijgt in een sigaret? Die trek duurt meestal maar 3 minuten. Zoek dan afleiding. Ga wandelen, drink een glas water of bel iemand op. Of: hoe reageer je als iemand je een sigaret aanbiedt?
  • Zoek steun in je omgeving, bij de huisarts of bij een rookstopcoach. Samen stoppen is gemakkelijker.
  • Bedenk op welke manier je gaat stoppen. Een combinatie van begeleiding met nicotinevervangers verhoogt jouw slagingskans.
  • Denk ook na over beloningen: wat ga je straks doen met het geld dat je bespaart?
  • Tot slot: trap niet in de valkuil van ‘1 sigaret kan geen kwaad’, want voor je het weet ben je weer terug bij af. ‘Cold turkey’ stoppen is echt het meest effectief.

De campagne Stoptober is een initiatief van KWF Kankerbestrijding, Hartstichting, Longfonds, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Trimbos-Instituut, GGD GHOR Nederland en Alliantie Nederland Rookvrij. Kijk voor meer informatie op www.stoptober.nl.

  

Naar het overzicht