Ik ben Haga: Luce Bol, anesthesiemedewerker in opleiding
ActionsIk ben Haga: Luce Bol, anesthesiemedewerker in opleiding
02 maart 2021Luce (spreek uit: Luus) Bol, anesthesiemedewerker in opleiding, straalt. Ze heeft een tópweek. Maandag hoorde ze dat ze haar theorietoets heeft gehaald. En dat was best een pittige. En vandaag heeft ze meerdere dagdoelen succesvol afgerond. Een infuus geplaatst bij een patiënt (“direct raak, yes!”), de zuurstof bij een patiënt tijdens een operatie naar 100% gebracht (preoxygeneren) en ook het manueel beademen ging goed.
De 22-jarige reist dagelijks vanuit Rotterdam naar het Haga voor het leer-werktraject tot anesthesiemedewerker. Ze zit nu in fase 2 van de totale zes fases; ze verwacht in juli 2023 klaar te zijn. Bij aanvang van het traject kreeg ze twee boodschappentassen vol boeken en zat ze vier dagen per week achter een scherm voor les. Daarnaast had ze praktijkdagen bij het Erasmus MC. Nu staat ze vier dagen in de week op de OK. “Maar van die boeken ben ik nog niet af”, zegt ze lachend.
We zagen haar al eerder in het Haga. Tijdens haar studie hbo Gezondheidszorg Technologie liep ze stage in ons InnovatieLab en hield ze zich bezig met de Hololens (ook wel augmented reality-bril genoemd). Tijdens deze stage maakte ze kennis met het OK-wereldje en was ze verkocht. Haar passie voor techniek wilde ze aanvullen met patiëntcontact. Na haar studie stuurde ze oud-stagebegeleider en anesthesioloog Joris Broeren een mailtje of hij niet iets voor haar wist. Binnen een maand was ze aangenomen en begon ze aan de opleiding.
Ze geniet ervan om op de OK te staan. Keizersnedes vindt ze heel bijzonder om mee te maken. “Nieuw leven dat op de wereld wordt gezet, dat vind ik zo mooi!” Eén keer ging het flink mis bij een operatie. De patiënt kreeg een heftige allergische reactie. "Binnen een paar minuten stond de OK vol. Er heerste geen paniek, iedereen kende zijn rol. Met de patiënt is het gelukkig goed afgelopen. Maar dat is wel even spannend!"
Iedere patiënt krijgt van haar dezelfde behandeling. Van gebroken pols tot oncologische ingreep; met een luchtig praatje leidt ze hen af. Ze vindt het een fijne gedachte dat ze, voor zo klein als het moment is, toch een verschil kan maken voor iemand. Ze zorgt voor een patiënt van het moment van ophalen tot het in slaap brengen, tijdens de operatie en bij het wakker maken. Het in slaap brengen en wakker maken doet ze samen met de anesthesioloog en haar werkbegeleider, een anesthesiemedewerker. Verder staat ze zelf aan het roer. Ze laat de patiënt nooit alleen en als ze een vraag heeft, belt ze de anesthesioloog op de wifi-telefoon. Ze krijgt van het team goed de kans om te leren: alle vragen zijn welkom en collega’s doen graag iets voor. "Een fijne leer- en werksfeer dus, van mijn studiegenoten hoor ik wel eens andere verhalen."
Haar weekritme ziet er sinds het leer-werktraject opeens heel anders uit. Ze staat rond vijf uur op en is tegen zes uur 's avonds thuis. "Daarna plof ik op de bank ... als ik niks voor school hoef te doen", zegt ze met een grijns. Op sociaal vlak onderneemt ze nu niet zo veel. Ze heeft een gezellige huisgenoot. Die heeft ze leren kennen bij haar vorige opleiding. Daarnaast is ze graag creatief bezig. Op de oude naaimachine van haar moeder maakt ze de meest leuke dingen, van kleding tot haaraccessoires. Met behulp van YouTube leert ze hoe het moet. “Dat is echt mijn uitlaatklep”, besluit ze vrolijk.
---
#IkbenHaga: In de rubriek ‘Ik ben Haga’ vertellen medewerkers van het HagaZiekenhuis over de passie voor hun werk. Ook leren en/of werken in het HagaZiekenhuis of Juliana Kinderziekenhuis? Bekijk de mogelijkheden op werkenbijhaga.nl