Reactie HagaZiekenhuis op podcast Zembla

11 december 2024

Het onderzoeksjournalistiek platform Zembla (BNNVARA) heeft afgelopen tijd gewerkt aan een 3-delige podcastserie over sociale (on)veiligheid voor medewerkers in ziekenhuizen. Sinds vandaag staan de eerste 2 afleveringen online. In deze afleveringen gaat Zembla ook in op situaties van grensoverschrijdend gedrag die bekend zijn in onze organisatie.

Grensoverschrijdend gedrag is ontoelaatbaar

Grensoverschrijdend gedrag is ontoelaatbaar. Dat geldt overal en dus ook in het HagaZiekenhuis. Helaas zijn er situaties van grensoverschrijdend gedrag bekend in ons ziekenhuis. Zembla heeft ons hier vragen over gesteld.

Voor het HagaZiekenhuis is het vanwege de privacy van betrokkenen niet mogelijk om op individuele situaties in te gaan. Wat we wel hebben aangegeven is dat wij iedere vorm van grensoverschrijdend gedrag ontoelaatbaar vinden en te allen tijde willen voorkomen. Het is essentieel dat we elkaars grenzen respecteren en elkaar durven aan te spreken op gedrag wanneer dat nodig is. Alleen op die manier kunnen we een veilige en vertrouwde werkomgeving creëren voor iedereen.

Mocht een collega toch te maken krijgen met een vorm van grensoverschrijdend gedrag, dan is het belangrijk dat we de melder en degene over wie de melding gaat zo goed mogelijk begeleiden. We onderzoeken in dat geval de situatie en nemen maatregelen als dat nodig is. Vastgesteld ongewenst gedrag heeft altijd consequenties voor de veroorzaker. Wij zijn als organisatie continu lerende. Soms komen we dilemma’s tegen waar we van kunnen leren, maar er zijn ook situaties waarin er niet voor iedereen een acceptabele oplossing is.

 

Geleerd van het verleden

We vinden het belangrijk om te benoemen dat we in het verleden niet altijd goed zijn omgegaan met de afhandeling van meldingen. Daarin zijn we tekortgeschoten. Hier hebben we van geleerd. Dit maakt dat we er extra op gebrand zijn te blijven werken aan een veilige cultuur, meldingen zeer serieus te nemen en de drempel om te melden zo laag mogelijk te maken.

 

Wat doet het HagaZiekenhuis voor een veilige werkomgeving?

  • Om optimaal te kunnen presteren, moeten we ons veilig en vertrouwd voelen op onze werkplek. Zo’n veilige leer- en werkomgeving creëren we samen. Een belangrijke voorwaarde hierbij is dat duidelijk is welk gedrag we in onze organisatie normaal vinden. Daarom zijn er gedragsafspraken gemaakt en vastgelegd.
  • We stimuleren leidinggevenden om binnen hun afdeling in gesprek te gaan over gedrag. Welk gedrag is normaal? Welk gedrag kan niet? Hoe geef je je grenzen aan? En hoe zorgen we samen voor een veilige sfeer? Op deze manier werken we aan bewustwording.
  • Daarnaast werken we met elkaar aan onze cultuur met de beweging Waardevol Haga. Een cultuur die past bij ons allemaal, of je nu werkt op onze locatie in Zoetermeer of in Den Haag. Samen zorgen we dat het HagaZiekenhuis die werkplek is en blijft waar iedereen met plezier werkt.
  • We stellen op korte termijn extra interne vertrouwenspersonen aan, waardoor we in staat zijn zo zorgvuldig en snel mogelijk te handelen bij een melding. Ook is er een externe vertrouwenspersoon, waarmee we de drempel om te melden willen verlagen.
  • Om melden zo makkelijk mogelijk te maken, gebruiken we sinds dit najaar de app #Zouikwatzeggen?. In deze app staan ook tips om zelf het gesprek aan te gaan of om hulp te vragen als je ongewenst gedrag ervaart. Ook anoniem melden is mogelijk via deze app.
  • Daarnaast is er speciale aandacht voor jonge collega’s die soms maar kort in het ziekenhuis werkzaam zijn, zoals coassistenten en arts-assistenten. Een thema als het bespreekbaar maken van grensoverschrijdend gedrag komt terug in het reguliere onderwijs van onze vakgroepen, de centrale opleidingscommissie (COC) en regionale opleidingscommissie (ROC). Het verbeteren van ons leerklimaat heeft continu onze aandacht.

 

Peter van der Meer, voorzitter raad van bestuur HagaZiekenhuis 
Ronne Mairuhu, voorzitter Medisch Specialisten Coöperatief (MSC) HagaZiekenhuis 

Naar het overzicht