Betere behandeling van gebroken middenhandsbeentjes

15 februari 2021

Wie op zijn duim valt, kan zijn middenhandsbeentjes breken. Het overkomt vooral vrouwen van 60 jaar en ouder en mannen tussen de 30 en 40 jaar die zwaar werk verrichten. Meestal herstellen handchirurgen zo’n breuk met schroeven en plaatjes. Traumachirurg Alexander Greeven werkt liever met pinnetjes. Zijn aanpak zorgt voor een veiligere behandeling met een sneller herstel.

Alexander Greeven promoveerde in het najaar van 2020 op het herstel van breuken van middenhandsbeentjes. In zijn onderzoek bekeek hij de resultaten van twee verschillende behandelingen bij honderden patiënten: het vastzetten van de breuk met een plaatje en schroeven én de gesloten operatietechniek waarbij de breuk met een of meerdere pinnetjes door de huid wordt gestabiliseerd. “De gesloten behandeling met pinnetjes door de huid is niet nieuw”, vertelt Greeven. “Sterker nog, het is een van de eerste methoden die na de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt. De laatste jaren was de open behandeling met plaatjes en schroeven echter steeds populairder, omdat na de operatie geen gips nodig is. Bij de plaatjes-/schroefjestechniek blijkt echter een grotere kans te bestaan dat door de operatie belangrijke zenuwen beschadigen. Een groot aantal patiënten krijgt daardoor een gevoelsstoornis van de duim. Dat is heel vervelend.”

Voordelen

Greeven geeft zelf de voorkeur aan de gesloten operatietechniek met pinnetjes. Deze is eenvoudig toe te passen en kost minder tijd. “Zo’n pinnetje breng je met een klein sneetje voorzichtig via de huid door het gebroken bot. Daarna kan dit weer in de goede stand aan elkaar groeien. De hand wordt meestal vier weken nabehandeld met een gipsspalk. Omdat de wonden kleiner zijn en de operatie veel minder ingrijpend is, is revalidatie kortdurend of zelfs niet nodig.”
Ter vervolmaking van de techniek heeft Greeven een safezone vastgesteld voor een veilige behandeling van breuken van de duim. Hiermee kan een zenuwbeschadiging, en daarmee de gevoelsstoornis van de duim, voortaan worden voorkomen. Dubbele winst!


Naar het overzicht