HagaZiekenhuis opent MS-centrum: gepersonaliseerde zorg voor mensen met Multiple Sclerose

06 juli 2023

Het HagaZiekenhuis opent een MS-centrum. In dit gespecialiseerde kennis- en behandelcentrum in Den Haag en Zoetermeer onderzoeken en behandelen we jaarlijks meer dan 500 patiënten met Multiple Sclerose. Via één centraal loket biedt een team van gespecialiseerde zorgverleners mensen met (een vermoeden van) MS de beste zorg, behandeling en begeleiding op maat.

Breed spectrum aan MS-behandelingen mogelijk in het HagaZiekenhuis

Jarenlang waren de behandelmogelijkheden voor Multiple Sclerose (MS) zeer beperkt. Gelukkig neemt de kennis toe en zijn er steeds meer effectieve medicijnen. Zowel de symptomen als de onderliggende ziekte kunnen met therapieën worden behandeld. MS-neuroloog Barry Mook is trots dat deze ontwikkelingen zich vertalen naar steeds betere zorg, met steeds meer maatwerk per patiënt. Beginnend in de spreekkamer van het MS-centrum van het HagaZiekenhuis: “MS is helaas nog niet te genezen. We richten de behandeling op het remmen van de ziekte, stoppen van een aanval en verminderen van de klachten. In het HagaZiekenhuis selecteren we uit alle mogelijke behandelingen de meest gepaste therapie. We kunnen daarmee veel betekenen voor de kwaliteit van leven en het ziekteverloop voor een patiënt. Het is erg motiverend om een patiënt zo goed mogelijk te begeleiden in zijn of haar leven met MS.”

Behandeling van MS is maatwerk

Voor Multiple Sclerose bestaat geen standaard behandelplan. MS komt in vele vormen. Het ziekteverloop is vaak onvoorspelbaar en ook de klachten verschillen enorm per persoon. MS-neuroloog Stas Zylicz: “Behandeling van MS is altijd maatwerk. Dat doen we samen met een breed, multidisciplinair team, maar vooral met de patiënt zelf: samen beslissen. MS is een van de meest voorkomende neurologische aandoeningen onder jongvolwassenen. Deze patiënten verdiepen zich vaak goed in de ziekte en behandelmogelijkheden. Het is belangrijk en mooi om samen een plan te maken dat aansluit bij de persoonlijke situatie, klachten en behoeften.”

Optimale, patiëntvriendelijke MS-zorg

Linda Spruijt is arts in opleiding (AIOS) Neurologie en was in de afgelopen maanden intensief betrokken bij de start van het MS-centrum. “De zorg voor onze patiënten organiseren we zo optimaal en patiëntvriendelijk mogelijk. Omdat dat voor iedere patiënt iets anders betekent, zijn veel specialistische zorgverleners betrokken. Naast een deskundig team van neurologen, arts-assistenten, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten met allen MS-expertise, zijn de lijnen met andere specialisten kort. Afhankelijk van de situatie, klachten en behoeften van de patiënt, werken we samen met revalidatieartsen, urologen, oogartsen, ergotherapeuten, fysiotherapeuten, reumatologen, gynaecologen, psychologen, maatschappelijk werkers, pijnspecialisten en ziekenhuisapothekers. De samenstelling van het behandelteam wisselt per patiënt en per situatie. Dat is onze kracht. Zo bieden  we een patiënt in het hele ziekteproces gepersonaliseerde MS-zorg.”

Gepersonaliseerde MS-zorg

De MS-verpleegkundige is het vaste gezicht en aanspreekpunt voor een patiënt en daarmee een belangrijke schakel in die gepersonaliseerde MS-zorg. MS-verpleegkundige Isolde Verschoor vertelt: “We begeleiden een patiënt in alles waar diegene mee te maken krijgt vanaf het vermoeden op de diagnose MS. MS is een ziekte waarbij je steeds opnieuw een stukje gezondheid verliest. Dat vraagt steeds aanpassing en veerkracht. We zijn een luisterend oor en geven advies.” Emmy Pieters-Pegtel, MS-verpleegkundige in opleiding, vult haar collega aan: “Patiënten kunnen met al hun vragen bij ons terecht. Over de ziekte, de behandeling, maar ook voor praktische zaken als het huishouden, of het gebruiken van de medicijnen. MS heeft een behoorlijke impact op het dagelijks leven. Hoe herken je een aanval? En hoe ziet werken of studeren met MS er uit? We stellen de patiënt op zijn of haar gemak en ondersteunen overal waar nodig in het ziekteproces.” 

 
Wat is Multiple Sclerose?

Multiple Sclerose (MS) is een chronische auto-immuunziekte waarbij ontstekingen ontstaan in het centrale zenuwstelsel: in de hersenen, het ruggenmerg of de oogzenuwen. De ontstekingen tasten de isolatielaag rond de zenuwbanen aan, waardoor het zenuwstelsel niet alle signalen goed verwerkt. Afhankelijk van de plek van de ontstekingen, zijn de klachten die kunnen ontstaan bijvoorbeeld niet goed zien met 1 oog, dubbelzien of vermindering van gevoel en kracht in armen of benen.

Van links naar rechts: MS-verpleegkundige Isolde Verschoor, neuroloog Barry Mook, AIOS Neurologie Linda Spruijt,
MS-verpleegkundige Emmy Pieters-Pegtel en neuroloog Stas Zylicz.


Naar het overzicht