HagaZiekenhuis start grote studie onder 530 patiënten naar het geven van magnesium bij hartoperatie
ActionsHagaZiekenhuis start grote studie onder 530 patiënten naar het geven van magnesium bij hartoperatie
11 mei 2022Voorkomt toediening van magnesium bij een hartoperatie hartritmestoornissen (boezemfibrilleren of atriumfibrilleren)? Dat gaat het HagaZiekenhuis onderzoeken in een grote wetenschappelijke studie onder 530 patiënten.
Nooit eerder deed het Haga zelf zo’n grote dubbelblind gerandomiseerde studie, die ongeveer 2 jaar duurt. Het is een gezamenlijke studie door de afdelingen Intensive Care, Cardiologie, Cardio Anesthesie en Cardiothoracale Chirurgie.
Dubbelblind gerandomiseerd
Aan de zo genoemde POMPAE-studie* doen 530 geselecteerde hartpatiënten mee. Het is een dubbelblind gerandomiseerd onderzoek. De ene groep patiënten krijgt magnesiumsulfaat. De andere groep een placebo. Het lot beslist in welke groep de patiënt komt. Zowel de patiënt als de onderzoekers weten dus niet wie welk middel krijgt.
Dit is de meest zuivere vorm van wetenschappelijk onderzoek om de effectiviteit van een interventie/medicament te onderzoeken. Beide groepen krijgen deze middelen in de periode vanaf de start van de anesthesie tot ontslag vanaf de Intensive Care. De onderzoekers bestuderen hierbij welk effect de toediening van beide middelen heeft op het boezemfibrileren in de eerste zeven postoperatieve (na de operatie) dagen.
Magnesiumtekort
Hoofdonderzoeker is intensivist Jeroen Ludikhuize. Hij benadrukt het belang van de studie. “We zien regelmatig dat patiënten na een hartoperatie een magnesiumtekort in het bloed hebben. Daarnaast zien we ook dat patiënten na een hartoperatie last kunnen krijgen van boezemfibrilleren. Opmerkelijk is dat zij daar vóór de operatie geen last van hadden.” Boezemfibrilleren na een hartoperatie kan lijden tot verlengde opname duur, extra medicatie maar ook overlijden. “We willen erachter komen of het nuttig is om patiënten voor, tijdens en na een hartoperatie magnesium te geven. En of dat dan hartritmestoornissen voorkomt.”
Eerste gerandomiseerde studie
Ludikhuize vertelt dat hier al verschillende studies naar zijn gedaan. “Maar nog nooit een gerandomiseerde studie en zeker niet van deze omvang. Wij zijn de eersten die dat doen. Deze combinatie is wel nodig om het eventuele effect wetenschappelijk bewezen te krijgen. En als dat gebeurt dan kunnen hartpatiënten wereldwijd gezondheidsvoordeel krijgen.”
Korter in ziekenhuis na hartoperatie?
Naast het gezondheidseffect voor de patiënt wil de studie ook antwoord geven op een aantal technische en praktische vragen. Behalve dat het vervelend voor de patiënt is als hij extra klachten krijgt, is vaak ook een langer verblijf in het ziekenhuis nodig. “We willen daarom weten wat of toediening van magnesium betekent voor de duur van de opname. Op de intensive care en daarna op de verpleegafdeling. Hoe lang moeten we de patiënt beademen? Heeft hij bloeddrukondersteuning nodig en uiteindelijk: beperken we de noodzaak en indicatie van extra bloed verdunnende medicatie?”
Voor de studie kreeg Jeroen een aanbeveling van de internationaal gezaghebbende Australische intensivist Rinaldo Bellomo.
*In het Engels (de internationale wetenschapstaal) heet de studie: Peri-Operative Magnesium infusion to Prevent Atrial fibrillation Evaluated (kortweg: POMPAE). Vrij vertaald: rondom de hartoperatie magnesium toedienen om boezemfibrilleren (Atrial fibrillation) te voorkomen.