Minder amputaties, betere resultaten: nieuwe behandeling kritische ischemie STZ-erkend
ActionsMinder amputaties, betere resultaten: nieuwe behandeling kritische ischemie STZ-erkend
20 januari 2021De afdeling Interventieradiologie heeft een STZ-erkenning gekregen voor haar behandeling van kritische ischemie (vorm van vaatvernauwing waarbij voet of onderbeen bedreigd wordt). De erkenning ondersteunt de behandelmethode met drug eluting (medicijnomhulde) stents. Interventieradioloog Hans van Overhagen bedacht de toepassing van deze drug eluting stents bij patiënten met kritische ischemie en een diabetische voet. Hij onderzocht de methode, die inmiddels wetenschappelijk onderschreven is, met collega-vaatchirurgen.
“Deze STZ-erkenning geeft dan ook een impuls aan onze wetenschappelijke ambities en kwaliteit van zorg”, zeggen Hans van Overhagen en collega-vaatchirurg Hugo Veger. Ze verwijzen trots naar 3 promotietrajecten over de behandelmethode. Promovenda Louise Konijn rondt momenteel haar promotieonderzoek naar vaatwandverkalking af. In 2017 promoveerde radioloog Marlon Spreen al op de door Van Overhagen ontwikkelde behandeling met drug eluting stents. Komende zomer start een derde promovendus. “Daarnaast publiceerde we recent de resultaten van ons vervolgonderzoek. Over een periode van 10 jaar volgden we patiënten die we 10 jaar geleden behandelden. Voor zover wij weten is het de enige studie met zo’n lange follow up.”
Aantal beenamputaties bijna de helft minder
Kritische ischemie komt vrij vaak voor bij mensen van boven de zeventig. Met name diabetespatiënten zijn gevoelig voor het ontwikkelen ervan. Het HagaZiekenhuis krijgt enkele honderden nieuwe patiënten per jaar. “Bij kritische ischemie zijn de bloedvaten in de benen vernauwd”, leggen Hans van Overhagen en Hugo Veger uit. “Door de vernauwing stroomt het bloed niet goed door de benen. Hierdoor ontstaat een zuurstoftekort. Patiënten krijgen pijn of wonden die nauwelijks genezen. Dit kan zo erg zijn dat amputatie nodig is. Om dat te voorkomen, moet je snel en goed ingrijpen. Vroeger gebeurde dat door middel van een dotterbehandeling. Sinds een paar jaar gebruiken we zo mogelijk een nieuwe methode. Hierbij plaatsen we een stent (een soort rol metalen gaas) in het vernauwde bloedvat. De stent geeft een medicijn af dat de vermenigvuldiging van cellen – en daarmee het ontstaan van een nieuwe vernauwing – afremt. Uit promotieonderzoek blijkt dat de slagaders zo vaker open blijven. Het aantal beenamputaties is hierdoor met bijna de helft verminderd.”
Zorgverzekeraar VGZ is zeer positief over de behandelmethode. Nils van Herpen, innovatiemanager bij zorgverzekeraar VGZ, noemt de stentmethode ‘erg aansprekend’: “Het is een mooi voorbeeld van zinnige en innovatieve zorg.” De verzekeraar deed samen met het HagaZiekenhuis ook onderzoek naar de kosteneffectiviteit van de methode. Conclusie: de behandeling is kosteneffectief en volgens VGZ een goed voorbeeld voor andere ziekenhuizen.
Betekenis STZ-erkenning
Het HagaZiekenhuis heeft een aantal STZ-erkenningen. Je vindt ze hier. Een STZ-erkenning geeft aan dat een ziekenhuis hooggespecialiseerde en complexe patiëntenzorg levert die onderscheidend is van de ‘gewone’ zorgverlening in een STZ-ziekenhuis (Stichting Topklinische opleidingsZiekenhuizen). Ieder STZ-ziekenhuis heeft dit soort specialisaties en bijzondere expertisegebieden in huis. Ook rondom zeldzame ziekten hebben enkele STZ-ziekenhuizen, net als UMC's (universitair medische centra), landelijke expertisecentra. Hier kunnen patiënten naartoe met aandoeningen waar algemene ziekenhuizen geen toereikende behandelingen voor bieden. Het centrum levert de expertise aan patiënten in een veel grotere omgeving dan het normale verzorgingsgebied van het ziekenhuis.