HagaZiekenhuis erkend expertisecentrum voor ITP en sikkelcelziekte
ActionsHagaZiekenhuis erkend expertisecentrum voor ITP en sikkelcelziekte
02 maart 2020De afdeling Hematologie is voor de tweede maal erkend als expertisecentrum door de stichting Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ). Na de erkenning voor sikkelcelziekte, twee jaar geleden, zijn we nu ook een expertisecentrum voor ITP (immuuntrombocytopenie, een bloedstollingsziekte). Hematoloog Paula Ypma is trots.
“Behandeling van ITP-patiënten is echt een kunst”
Paula Ypma is, samen met collega Tanja Netelenbos (foto, rechts), verantwoordelijk voor de behandeling van ITP-patiënten. Vijf op de 100.000 mensen krijgt de ziekte; het Haga behandelt enkele honderden van hen. Deze patiënten hebben een tekort aan bloedplaatjes doordat deze worden afgebroken door het eigen immuunsysteem. Vaak komen ze bij de hematoloog met plotselinge blauwe plekken of neusbloedingen. Paula: “ITP kent meestal een acuut begin waarbij er een tekort aan bloedplaatjes is. Soms lost het zich vanzelf op en is er geen behandeling nodig. Bij volwassenen wordt de ziekte vaak chronisch. Een eerste behandeling is dan altijd met prednison. Dat is nu eenmaal de meest efficiënte, snelle manier om het immuunsysteem te onderdrukken. Maar prednison heeft ook veel bijwerkingen en als het medicijn wordt afgebouwd, komt de ITP vaak weer terug. Dán wordt het lastig. Dán komt de expertise. De behandeling van ITP-patiënten is echt een kunst; pas als je dat heel veel doet, weet je exact wat je kunt verwachten en hoe je patiënten van het ene middel naar het andere overzet. Dus de patiënt ondervindt echt de meerwaarde van behandeling in een expertisecentrum.”
Patiënten voelen zich omringd
Ze geeft een voorbeeld. “Onlangs kwam er patiënte bij me die zwanger wil worden. Als je een laag aantal bloedplaatjes hebt, is dat lastig. Er is dan bijvoorbeeld een grotere kans op bloedverlies tijdens de bevalling. Daarnaast kunnen de bloedplaatjes-antistoffen bij ITP de placenta passeren, waardoor de baby ook een risico loopt op een laag bloedplaatjesgehalte. Bovendien kan heel veel medicatie die we bij ITP geven, niet samen met een zwangerschap. In zo’n geval moet je heel goed weten wat je doet. En dat niet alleen: je moet ook de juiste uitleg kunnen geven over de risico’s en de patiënt de juiste ondersteuning kunnen bieden. Ik krijg van patiënten terug dat ze zich hier omringd voelen in hun ziektebeeld. De verpleegkundige vraagt hoe het met hen gaat, is altijd bereikbaar voor allerlei vragen en ze kunnen hier medicijnen krijgen die niet in elk ziekenhuis beschikbaar zijn. Dat is het voordeel van een expertisecentrum.”
Wat is een topklinische functie?
Een STZ-topklinische functie is hooggespecialiseerde en complexe patiëntenzorg die op basis van 12 objectieve criteria aantoonbaar onderscheidend is ten opzichte van de ‘gewone’ zorgverlening in een STZ-ziekenhuis. Ieder STZ-ziekenhuis heeft dit soort specialisaties en bijzondere expertisegebieden in huis. Ook rond zeldzame ziekten hebben enkele STZ-ziekenhuizen, net als UMC's (universitair medische centra), landelijke expertisecentra. Hier kunnen patiënten naartoe met aandoeningen waar algemene ziekenhuizen geen toereikende behandelingen voor aanbieden. Het centrum levert de expertise aan patiënten in een veel grotere omgeving dan het normale verzorgingsgebied van het ziekenhuis.