KNO-arts Jolijn Brouwer geeft tips bij verkoudheid

18 oktober 2022

Het najaar staat weer voor de deur. Dat betekent lange boswandelingen, warme chocolademelk en lekkere stamppotten. Maar in het najaar worden we ook vaker verkouden. Dat is geen pretje. Is verkoudheid te voorkomen? En als je toch verkouden wordt, wat kun je dan het beste doen? KNO-arts Jolijn Brouwer geeft tips en beantwoordt een aantal veelgestelde vragen.

Tip 1: Was regelmatig je handen

“Verkoudheid is niet altijd te voorkomen, maar handen wassen helpt”, legt Jolijn uit. “Een  verkoudheidsvirus verspreidt zich op dezelfde manier als COVID-19. Daarom blijft handen wassen belangrijk. Zo is de kans kleiner dat virussen verder rondgaan.”

Tip 2: Reinig je neus met neusdruppels of een neusdouche

Het is goed om de neus te reinigen, ook als je niet verkouden bent. “Doe dit 2 keer per dag met neusdruppels (zoutoplossing) of een neusdouche. Bij verkoudheid is het goed om de neus 4 keer per dag

te reinigen. Als de neus echt verstopt zit, kan je xylometazoline neusspray gebruiken voor maximaal 7 dagen.”

Tip 3: Gebruik geen neusdruppels of neusdouche met geurtjes

Jolijn is niet enthousiast over neusdruppels of een neusdouche met een geurtje. “Menthol en eucalyptus ruiken heel lekker, maar kunnen het neusslijmvlies irriteren.”

Tip 4: Drink voldoende water

Genoeg water drinken is altijd belangrijk, maar vooral bij verkoudheid, vertelt Jolijn. “Bij verkoudheid zit de neus vaak vol. Het ademen gaat dan vaker door de mond. Dat kan de keel droog maken. Bij verhoging verlies je vaak nog meer vocht. Drink daarom genoeg water.”

Tip 5: Pak je rust en eet gezond

Tot slot, voldoende rust en gezond eten dragen ook bij aan een snel herstel en goede weerstand.

Vier veelgestelde vragen over verkoudheid

Waarom zijn kinderen zo vaak verkouden?

“Kinderen zijn vaak verkouden, omdat ze nog immuniteit moeten opbouwen”, zegt Jolijn. Per jaar kunnen kinderen tot wel 12 keer verkouden worden. Een verkoudheid kan ongeveer 2 weken duren. Daarom lijkt het soms alsof kinderen (bijna) altijd verkouden zijn. Mijn advies is om de neus van kinderen 2 keer per dag te druppelen of door te spoelen met de neusdouche. Ook als ze niet verkouden zijn.”

Kan ik verkouden worden als ik mij niet warm genoeg kleed?

Iedereen kent het zinnetje van bezorgde ouders wel: ‘Kleed je goed aan, anders word je verkouden!’ maar dat klopt niet volgens Jolijn. “Verkoudheid is een virus en verspreidt zich bijvoorbeeld via de lucht of via de handen. Zonder muts wordt iemand niet opeens verkouden. In theorie kan kou de weerstand wel verminderen. Dan is iemand meer vatbaar voor een verkoudheid, maar dat komt niet direct door te dunne kleding.”

Waarom heb ik tijdens een neusverkoudheid soms ook oorpijn?

Verkoudheid gaat vaak samen met oorpijn. Jolijn: “Onze oren staan in verbinding met de neus door de buis van Eustachius. Deze buis zorgt ervoor dat de druk in beide oren gelijk blijft. Bij verkoudheid gaat de buis dichtzitten. Dit zorgt voor druk op de oren. Deze druk kan veel pijn doen.”

Kan ik verslaafd raken aan neusspray?

Xylometazoline neusspray is handig bij verkoudheid, maar heeft ook een nadeel. “Het kan verslavend zijn. Vooral als het te lang wordt gebruikt”, legt Jolijn uit. “Het neusslijmvlies gaat opzetten van  neusspray. Hierdoor zit de neus altijd vol en is nog meer neusspray nodig. Dat is het verslavende effect. Gebruik dit type neusspray daarom maximaal 7 dagen achter elkaar.”


Naar het overzicht