Longkanker in vroeger stadium vastgesteld dankzij innovatieve onderzoekstechniek
ActionsLongkanker in vroeger stadium vastgesteld dankzij innovatieve onderzoekstechniek
07 maart 2024Pijnloos, minder kans op complicaties, sneller en met grotere zekerheid een diagnose. Dat zijn enkele voordelen van ‘navigatiebronchoscopie’, een innovatieve techniek die het HagaZiekenhuis als eerste niet-academische ziekenhuis op deze specifieke manier toepast bij longpatiënten. Navigatiebronchoscopie maakt het mogelijk om met hoge precisie kleine en moeilijk bereikbare afwijkingen in de longen te onderzoeken.
Het Nijmeegse Radboudumc was het eerste ziekenhuis in Nederland dat deze techniek invoerde. Longarts Pepijn Brocken bracht de techniek naar het HagaZiekenhuis. Samen met collega-longarts Duco Schippers doet hij navigatiebronchoscopie.
Pepijn: "Het is een doorbraak, vooral in de vroege detectie van longkanker. Doordat we tegenwoordig vaker scannen, ontdekken we ook vaker afwijkingen. Navigatiebronchoscopie maakt een vroegere en effectievere diagnose mogelijk, waardoor patiënten sneller de juiste behandeling kunnen krijgen. We kunnen nu afwijkingen bereiken die te klein of ongunstig gelegen zijn voor traditionele methoden."
De tekst loopt verder onder de afbeelding.
Betere persoonlijke zorg
De techniek maakt gebruik van geavanceerde beeldvormingstechniek en software. Hiermee kan de arts via een flexibele bronchoscoop (dunne slang) met nog dunnere buisjes door de luchtwegen navigeren naar de exacte locatie van de afwijking. "Hierdoor is een meer gerichte en nauwkeurige biopsie mogelijk, zonder de risico's van meer ingrijpende (invasieve) methoden," legt Pepijn uit.
Duco gaat verder: "De patiënt wordt eerst onder algehele narcose gebracht. Dan maken we een CT-scan, specifiek voor dit onderzoek.” Met hulp van de software kan de locatie van de afwijking in de longen nauwkeurig worden bepaald en gevolgd. “We kunnen, geholpen door gelijktijdige röntgencontrole, heel precies bij de tumor komen en daar een weefselmonster of punctie uitvoeren. Daardoor kunnen we eerder beginnen met de juiste behandeling. In sommige gevallen betekent dit zelfs dat een operatie of zwaardere behandelingen voorkomen worden."
Veiliger en comfortabeler
Een belangrijk voordeel van de nieuwe methode is dat het voor patiënten veel veiliger en comfortabeler is. "Het gebeurt onder narcose, dus pijnloos. En het risico op complicaties, zoals een bloeding of klaplong, is veel kleiner. Dat geldt vooral bij patiënten met een slechtere longfunctie," zegt de longarts. Deze veiligere aanpak geeft ook patiënten met beperkte longfunctie de mogelijkheid van nauwkeurigere diagnostiek.
Het HagaZiekenhuis zet hiermee een grote stap vooruit. "We zijn trots dat we deze geavanceerde zorg kunnen bieden. Het is een complexe, maar zeer waardevolle toevoeging aan onze diagnostische mogelijkheden," vertelt een trotse Pepijn.
Beiden kijken uit naar de verdere mogelijkheden van de techniek. "We zouden in de toekomst kunnen kijken naar de optie om tijdens een operatie kleine markers achter te laten, die chirurgen helpen bij het lokaliseren van de tumor," vertelt Pepijn. "Dit zou een enorme vooruitgang zijn, vooral bij operaties in complexe gebieden."
De tekst loopt verder onder de afbeelding.
Investeringen
De implementatie van navigatiebronchoscopie in het HagaZiekenhuis ging niet zonder uitdagingen. "Het vereist aanzienlijke investeringen in apparatuur en training, en het is een arbeidsintensief proces," zegt Pepijn. "Maar de voordelen voor onze patiënten zijn het dubbel en dwars waard."
Beide longartsen verwachten dat navigatiebronchoscopie in de toekomst de standaard wordt voor een groter deel van de longpatiënten. "We zien een toenemende behoefte aan zekere diagnoses, vooral bij voorbehandelingen van longkanker," verklaart Duco.
Hoe werkt navigatiebronchoscopie?
Een flexibele, dunne slang gaat via de mond van de patiënt naar binnen. Via deze slang brengt de arts een dunner buisje in. Dit buisje wordt door de kleinere luchtwegen naar de afwijkende plek genavigeerd. Sensoren in de apparatuur en speciale röntgenbeelden zorgen ervoor dat de arts informatie heeft over de positie van de slang en waar naartoe genavigeerd moet worden. Zodra de afwijking bereikt is, neemt de arts wat weefsel weg, de biopsie. Dit gebeurt met kleine instrumenten die via de flexibele slang bij de afwijking komen. Het weggenomen weefsel wordt onderzocht.