Tien jaar AODA: afdeling niet meer weg te denken uit het HagaZiekenhuis
ActionsTien jaar AODA: afdeling niet meer weg te denken uit het HagaZiekenhuis
17 augustus 2021Vaak mag een patiënt na een bezoek aan de Spoedeisende Hulp (SEH) snel weer naar huis. Soms heeft de patiënt minder geluk. Dan is een snelle opname nodig. Dat gebeurt meestal op de AODA: de Acute Opname en Diagnostiek Afdeling. De afdeling viert in 2021 haar 10e verjaardag.
“De AODA is een mooie tussenoplossing”, zegt verpleegkundige Annemiek Hermans. “Als iemand met spoed moet worden opgenomen, dan gaat hij of zij in veruit de meeste gevallen naar de AODA. De patiënt blijft maximaal 48 uur op onze afdeling. In die tijd doen we alle onderzoeken die nodig zijn. We proberen zo snel mogelijk vast te stellen wat iemand mankeert. Dat is belangrijk zodat we dan kunnen starten met de behandeling, maar ook omdat de patiënt en diens familie zich vaak zorgen maakt. Hoe sneller je dan kunt vertellen wat er aan de hand is, hoe beter.”
Overplaatsen of naar huis
Na het verblijf op de AODA mag de helft van de patiënten naar huis, een verpleeg- of verzorgingshuis of een hospice. Net zoveel patiënten worden overgeplaatst naar een verpleegafdeling in het ziekenhuis. Annemiek: “Op de AODA is ruimte voor 26 patiënten. Er liggen hier mensen van alle leeftijden. En met heel verschillende klachten. De verpleegkundigen werken dan ook samen met veel verschillende specialisten. Iedere ochtend worden de patiënten besproken. Zijn de uitslagen van de onderzoeken bekend? Dan wordt besloten of een patiënt naar huis mag, of dat een overplaatsing naar een verpleegafdeling nodig is.”
De korte opname op de AODA heeft grote voordelen. “Gemiddeld gezien ligt een patiënt minder lang in het ziekenhuis dan tien jaar geleden. Dat komt onder andere doordat we op de AODA binnen twee dagen weten wat er aan de hand is en we snel kunnen starten met de behandeling.”“Uniek op de AODA is dat de specialisten en arts-assistenten van alle specialismen gezamenlijk visite lopen. Er wordt een behandelplan samen met de patiënt gemaakt. Het grote pluspunt is het directe overlegmoment tussen alle specialisten. Dat werkt heel efficiënt.”
Dynamiek
Toen de afdeling 10 jaar geleden werd opgezet, was Annemiek er al bij. “Het was een flinke puzzel om met elkaar iets nieuws op te bouwen. Zo moesten er 23 nieuwe verpleegkundigen worden aangenomen. Dat zou in deze tijd niet zo makkelijk zijn. Maar toen was er veel animo.” De afdeling is inmiddels niet meer weg te denken uit het HagaZiekenhuis.
“We hebben een heel gezellig team. De secretaresses zijn een belangrijke schakel. Zij zijn er van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat en nemen ons veel administratief werk uit handen. Dat is zo waardevol.”
De grote hoeveelheid en diversiteit aan patiënten maakt het werken op de AODA heel dynamisch. “Je moet behoorlijk allround zijn”, zegt Annemiek. “Maar dat vind ik juist heel boeiend. Ik vind het een mooie uitdaging om in alle hectiek rust te creëren voor de patiënt.”
Die rust creëren Annemiek en haar collega’s ook voor de andere verpleegafdelingen. “De overplaatsing plannen we altijd ’s ochtends op hetzelfde tijdstip. Daar kunnen de verpleegafdelingen zich dus al op voorbereiden. Dat maakt het voor hen een stuk minder druk.”
Het trotse AODA-team.