De overgang of menopauze is een normaal en natuurlijk proces bij elke vrouw. Veel vrouwen hebben last van overgangsklachten. Soms zijn deze zo erg, dat ze de kwaliteit van leven in meer of mindere mate maten beïnvloeden. Is dat bij u ook het geval? Dan hoeft u hier niet mee door te blijven lopen. Op de Overgangspoli van het HagaZiekenhuis staat ons team voor u klaar. Samen met u gaan we op zoek naar een passende behandeling.

Uw kwaliteit van leven is onze zorg

Vrouwen in de overgang lopen vaak lang rond met allerlei klachten. Opvliegers, slechter slapen, hartkloppingen, gewrichtsklachten, stemmingswisselingen of hoofdpijn bijvoorbeeld. Maar er zijn veel meer mogelijke klachten. Lang niet altijd worden deze herkend als overgangsklachten, terwijl ze dat wel zijn. Regelmatig worden vrouwen door de klachten belemmerd in hun dagelijks functioneren. Maar dat hoeft niet. De juiste informatie kan het verschil maken. Daarvoor bent u van harte welkom op de Overgangspoli. We bieden u de juiste begeleiding. Als het nodig is, adviseren we u een behandeling op maat.

De Overgangspoli van het HagaZiekenhuis

De periode voor, tijdens en na de allerlaatste menstruatie noemen we de overgang. Het is een natuurlijk proces waarin de eierstokken langzaam en wisselend minder oestrogeen en progesteron gaan produceren. Dit kan allerlei lichamelijke en geestelijke veranderingen met zich meebrengen. De overgang kan 5 tot 10 jaar duren. De meeste vrouwen komen in de overgang tussen hun 40e en 60e levensjaar. Gemiddeld hebben vrouwen hun laatste menstruatie, de menopauze, als zij 51 jaar oud zijn. Zeker 80 % van de vrouwen heeft in meer of mindere mate last van overgangsklachten. Bekende klachten zijn:

 

  • opvliegers
  • nachtelijk zweten en slaapproblemen
  • veranderingen van het menstruatiepatroon
  • stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en gejaagdheid
  • concentratieproblemen
  • hoofdpijn
  • drogere lichaamshuid
  • wat versterkte haargroei in het gezicht
  • huid van de vagina wordt gevoeliger en minder vochtig
  • pijn bij vrijen
  • verminderde zin in vrijen
  • herhaalde blaasontstekingen
  • vaker aandrang om te plassen en onwillekeurig urineverlies
  • spier- en gewrichtsklachten
  • toename gewicht
  • op langere termijn een toegenomen risico op hart- en vaatziekten en osteoporose.

De overgang kan ook al op zeer jonge leeftijd optreden. Stoppen uw menstruaties voor het 40e levensjaar? Dan spreken we van een te vroege overgang. Dit heet ook wel primaire ovariële insufficiëntie (POI). Overgangsklachten kunnen ook het gevolg zijn van ziekte of behandelingen zoals antihormoontherapie bij borstkanker, chemotherapie, bestraling of het operatief verwijderen van eierstokken.

Vrouwen die om bovenstaande redenen overgangsklachten ervaren, nodigen wij ook graag uit. Samen bekijken we welke mogelijkheden er zijn om klachten en gezondheidsrisico’s te verminderen.

De behandeling bestaat onder andere uit leefstijladviezen. De juiste voeding, beweging en stressverminderende oefeningen kunnen vaak al veel doen. Ook hormoontherapie is een optie. Daar kleeft soms een onterecht negatief imago aan. Hormoontherapie geeft weinig risico’s als het op de juiste manier gegeven wordt. Het kan juist veel klachten verlichten. Alleen een arts mag hormoontherapie voorschrijven. De gynaecoloog kan hier alle uitleg over geven.

Meer over onderzoeken en behandelingen

 

Heeft u vragen over de overgang of ervaart u overgangsklachten die mogelijk uw kwaliteit van leven verminderen? Dan staat ons team van ervaren professionals voor u klaar. Onze gynaecologen en gespecialiseerd menopauzeverpleegkundige werken nauw samen. Ook met andere andere specialismen. Samen zetten we ons in om u te helpen in deze fase van uw leven. We heten u dan ook van harte welkom op onze Overgangspoli!

Maak kennis met ons team

Waar nodig werken we samen met andere specialisten uit het HagaZiekenhuis of in uw omgeving. Zoals een bekkenfysiotherapeut, een diëtiste of een psycholoog. Ook is overleg met onze cardiologen of internisten mogelijk. Eventueel kunnen we u doorverwijzen naar een seksuoloog.

Onze artsen, verpleegkundigen en doktersassistenten zijn hoogopgeleid en zeer ervaren. Wij werken in een kleinschalig team. De lijnen zijn kort. Dit draagt bij aan een goede samenwerking en uitstekende zorg.


Wij staan voor u klaar

Ik ben gespecialiseerd in vruchtbaarheidsproblematiek en werk nauw samen met een kundig fertiliteitsteam.

Ondertiteling AAN Ondertiteling UIT
Afspelen

Nieuws en agenda

Alle nieuwsberichten