U heeft klachten die te maken hebben met een afwijking in uw bloed of de organen waarin uw bloed wordt gemaakt. Dit zijn het beenmerg, de lymfeklieren of de milt. Uw arts heeft u hiervoor doorverwezen naar de afdeling Hematologie van het HagaZiekenhuis.
Hematologie bevat vele ziekten en ziektebeelden. De aandoeningen kunnen erfelijk zijn, bij de geboorte al aanwezig zijn of pas op latere leeftijd ontstaan. We maken onderscheid tussen kwaadaardige (maligne) of oncologische (kanker) aandoeningen en goedaardige (benigne) aandoeningen.
Het onderscheid tussen goed- en kwaadaardig zegt overigens niets over de ernst van de ziekte of over de mogelijkheid te genezen. Er zijn goedaardige aandoeningen die ongeneeslijk of levensbedreigend zijn. Ook kennen we kwaadaardige aandoeningen die vrijwel zonder klachten verlopen, goed te genezen zijn en die de levensverwachting van patiënten niet verkorten.
- Benigne Hematologie. Dit zijn aandoeningen als Hemofilie, Immuun Trombopenie (ITP) en rode bloedcelziekten zoals sikkelcelziekte en thalassemie.
- Oncologische Hematologie. Daarbij gaat het om ziekten die met kanker in het bloed en lymfe samenhangen, zoals leukemie, lymfeklierkanker en Multipel Myeloom.
Onze hematologen zijn specialisten van het bloed. Ze zijn experts op de gebieden van kwaadaardige aandoeningen van het bloed als leukemie en lymfeklierkanker, maar ook op gebieden van goedaardige bloedafwijkingen, stollingsstoornissen en hemofilie
Afspraak bij de hematoloog in het HagaZiekenhuis
Uw eerste afspraak met de hematoloog heeft u op onze polikliniek Hematologie. Vaak is het nodig om een paar dagen ervoor eerst bloed te laten prikken. Zo heeft de arts uw uitslagen van het bloedonderzoek bij de hand tijdens het gesprek. Samen met de hematoloog bespreekt u uw klachten en de mogelijke behandelingen.
Alle specialismen onder 1 dak
De afdeling Hematologie heeft heel veel kennis van bloedziekten in huis. We onderzoeken bloedcellen via beenmergmorfologie, immunofenotypering en moleculaire technieken. Er is een eigen hemaferese unit waarbij onder andere stamcellen worden geoogst en rode bloedcel wissels plaatsvinden, Er is een stamcelunit waar we de verkregen stamcellen bewerken en invriezen. De medische behandelaars en het laboratorium werken dus nauw samen onder 1 dak. Zo kunnen we bij HagaZiekenhuis de zorg goed afstemmen op uw persoonlijke situatie.